Mijn geld delen? Nee dankje!

Mijn geld delen? Nee dankje! Stel ik zou een relatie hebben, zou ik mijn geld dan met diegene delen? Je kunt het antwoord al lezen aan de titel.. Nee dankje!

Mijn geld delen? Nee dankje!

Mijn geld delen? Nee dankje! Ik lees natuurlijk vrij veel geld gerelateerde blogs en soms kom je dan zelf op ideeën! Zo lees ik vaak over of partners hun geld met elkaar delen of niet. Ik dacht er niet lang over na wat ik zelf zou doen, want daar heb ik een uitgesproken mening over!

Leestip: Waarom ik mijn studieschuld in 1x afloste!

Mijn geld wat ik verdien en spaar, dat doe ik helemaal zelf. En dus is en blijft dat geld van mij. Of ik nou ooit een partner krijg of niet. Dat geld is niet voor die persoon bestemd, want daar heb ik jaren lang keihard voor geknokt zonder dat die persoon in de buurt was. Daarbij zou ik alleen maar kwaad worden als die partner dan teveel geld uit zou geven terwijl ik m’n best doe om zoveel mogelijk geld te sparen en in de toekomst wil gaan beleggen zodat ik vroeger met pensioen kan.

No way dat een partner dat gaat verpesten omdat die persoon bijvoorbeeld wel met geld smijt. Is diegene nou wel net zo verstandig met geld als ik, dan is dat mooi meegenomen. Maar dan zou ik nog steeds mijn geld niet willen delen. Natuurlijk ga je dan wel kosten samen delen, dat vind ik vrij vanzelfsprekend. Maar mijn geld delen? No way!

Je hoort genoeg van die verhalen dat een partner bijvoorbeeld schulden opbouwt zonder dat je het weet, of zelfs op jouw naam schulden opbouwt. Dat is in mijn nabije omgeving ook voorgevallen. Dit soort dingen wil ik voorkomen en zou ik dan ook zeker in een samenlevingscontract vaststellen. Ik laat me niet gebruiken. Natuurlijk is het niet zo dat iedereen dit doet, maar het risico wil ik terugdringen tot nihil. En als mijn toekomstige partner wel super betrouwbaar is, waar je op zich toch ook wel van uit mag gaan, dan is het alleen maar extra fijn om op 1 lijn te zitten! Maar helaas is niet iedereen dat.

Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!

En dus vermijd ik risico. Als ik al überhaupt ooit aan een partner begin. Want ik ben niet persé op zoek. Ik vermaak me in mijn eentje ook prima (ja wel met vrienden/ familie in mijn leven dan hoor, anders wordt het zo saai!)

Wat zou jij doen, of hoe doe jij dat mocht je op dit moment een partner hebben?

 

14 thoughts on “Mijn geld delen? Nee dankje!”

 1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik snap echt niet dat mensen klakkeloos trouwen voor het romantische idee zonder zich te realiseren wat dat voor financiele consequenties heeft. Nee, geen gedeelde rekening en alles op een hoop voor mij. Gelukkig denkt mijn vriend er precies hetzelfde over 🙂

  1. Fijn om te lezen dat er wel mensen zijn die het met me eens zijn, volgens mij is echt echt zo’n grote mensen helemaal tegen en een klein clubje voor. Wel fijn ook dat je vriend er precies hetzelfde over denkt!

 2. Zo, das even duidelijk!!
  Haha
  Ik heb mijn man op mijn 15e leren kennen, we zijn 25 jaar samen. Samen opgegroeid, groot geworden en altijd alles samen gedeeld. Ik heb altijd een stuk minder gewerkt dan mijn man en hij heeft nog nooit 1 keer geklaagd over het feit dat eigenlijk zijn gehele salaris opgaat aan het gezin.
  Wel heeft hij sinds een aantal jaar zijn eigen bankrekening, pasje en zakgeld per maand. Dat had hij eerder nooit en werd wel vervelend, zo moest hij mij altijd om toestemming vragen omdat ik over het geld ging.

  Fijn dat je zo heppie bent en hopende dat je zoiets naars nooit overkomt.
  Je hoort inderdaad de vreselijkste verhalen.
  Girlpower!

 3. Dit soort kwesties vind ik altijd wel een beetje lastig…ik ben nu bijna 22 jaar samen met mijn vrouw en verdien de kost, mijn vrouw werkt niet sinds we een kindje hebben en dat is een bewuste keus geweest. Ik heb het nooit als een probleem gezien om mijn verdiensten te delen met haar. Misschien is het naïef van me, we runnen het gezin / huishouden samen en ik ben er vooralsnog heel tevreden mee.

  We hebben een gezamenlijke rekening en beiden een eigen rekening. Ik maak het salaris over en zij verdeeld het weer over de verschillende rekeningen.

  Het is goed dat je erover nadenkt!

  1. Het gaat natuurlijk ook niet standaard altijd fout. Het kan best gewoon goed gaan. Het is maar net waar je jezelf prettig bij voelt en als dit voor jullie beiden goed werkt is het toch ook prima!
   Zo te lezen werken jullie ook goed samen als team!
   Thanks, ja ik denk heel veel na over het en wat ik ermee wil, helemaal geïnspireerd door alle blogs en natuurlijk de financiële dingen die ik zelf meegemaakt hebt of van dichtbij gezien heb.

 4. Nooit problemen mee gehad.
  Wij delen al 33 jaar alles samen.
  Als je een relatie aan gaat vind ik dat je elkaar ook financieel moet vertrouwen.
  Het is bij ons dus ook nooit een discussiepunt geweest.
  Het zou ook niet in mij opkomen om het anders te doen.

  1. Wat mij betreft heeft het niet heel veel met vertrouwen te maken. Ik vind gewoon dat ik niet het recht heb om van een ander te eisen hoe hij/zij met eigen geld om gaat net zo goed als dat een ander dat niet van mij kan eisen. Wanneer je het gescheiden houdt heb je ook niks van elkaar te eisen.
   En ja dat stukje of iemand schulden opbouwt waar de ander niks van weet heeft wellicht wel met vertrouwen te maken, maar het is nou eenmaal een feit dat niet iedereen te vertrouwen is en sommige mensen zijn gewoon te naïef daarin omdat ze verwachten dat mensen altijd eerlijk zijn en dat is gewoon niet zo. Ik zie zelf ook niet direct of iemand te vertrouwen is. Heb van dichtbij meegemaakt dat dit gebeurt is. Dat de partner zonder weten van de ander een schuld opgebouwd had en zij daar de dupe van werd toen ze gingen scheiden. No way dat ik mezelf zoiets laat overkomen. Iedereen neemt zijn of haar beslissingen door de financiële ervaringen die je in het leven meemaakt, zelf of van dichtbij. Daarom maakt iedereen ook andere keuzes. Niks mis mee wat mij betreft. Zo lang we elkaar gewoon allemaal respecteren in de keuzes die we maken.

 5. Ik dacht eigenlijk dat je wel een relatie had. Haha. Soms blogde je over ‘wij’. En als je het hebt over internet wat niet op jouw naam staat dan klinkt dat ook alsof je met iemand samenwoont. Foutje blijkbaar..
  Wij delen wel alles trouwens. Pas als mijn man of ik een eigen bedrijf zou beginnen zouden we er een scheiding in maken, voor de financiële zekerheid.

  1. Ik schrijf het wel eens vaker, maar als ik praat over ‘wij’, dan gaat dat over m’n moeder en ik 😉 Maar wellicht heb je daar overheen gelezen, of weer vergeten. Ik lees vaak zoveel blogs van iedereen, dat ik niet meer weet wie precies bij welk verhaal hoort. Internet staat dus ook op m’n moeders naam. Net als deze woning. Maar zij woont deels bij haar vriend en nu dus vanwege veiligheid deels bij mij. Het huis waarin ik woon word in de toekomst van mij. Omdat ik gewoon geen huis kan betalen. Een hypotheek ga ik niet krijgen en huur is (ook met huurtoeslag) veel te duur. Maar zij wil natuurlijk wel dat ik een goede toekomst heb, daarom lossen we ook extra af (nou ja, dat deden we voordat we besloten dat ik ga verhuizen, na de verhuizing gaan we daarmee verder). Dit met als doel zodat mijn totale maandlasten in de toekomst zo laag zijn dat ik ze met een parttime baan wel normaal zelf kan betalen. Daarom spaar ik nu ook zoveel mogelijk geld voor de verhuizing, wel zo fijn om gewoon eigen geld in je toekomstige eigen huis te kunnen steken.

   Ja als jullie een eigen bedrijf beginnen is dat inderdaad wel handig ja. Dan ben je tenminste niet beiden aansprakelijk mocht het mis gaan.

 6. Wij delen ons geld en ik snap juist niets van het niet willen delen. je kunt natuurlijk afspraken maken. Zo overleggen we veel en kopen individueel nooit grote zaken voor ons zelf zonder overleg en voor de kleine dingen krijgen we zakgeld. En het moest ook wel dat delen, want ik heb een WAO uitkering en die ik veel lager dan de inkomsten van mijn man. Mijn uitgaven, waaronder eigen bijdrages voor zorg en hulpmiddelen en vele overige medische kosten zijn meer dan mijn uitkering. Dus als we niet delen, kunnen we niet samen zijn. Zo lang je samen bent en er weinig gebeurd kan het misschien, maar als een wat krijgt kunnen gescheiden financieën niet meer. Maar een nog veel belangrijker punt is dat je elkaar wat gunt. Als jij nou met een man samenwoont die goed verdient, en jij hebt een klein inkomen. Dan kan je man/vriend dus van alles doen en jij niet. Ik vind dat zo vreemd, nee samen wonen is voor mij samen delen. Niet direct misschien maar wel na verloop van tijd, dat groeit namelijk zo als het goed gaat samen.

  1. Iedereen maakt zijn of haar keuzes op basis van financiële ervaringen in het leven die je meemaakt, zelf of van dichtbij. Daarom is geen enkele keuze van wel of niet samen delen verkeerd in mijn ogen.
   Ik vind namelijk niet dat ik het recht heb om te bepalen voor iemand anders waar hij/ zij zijn/ haar geld aan uitgeeft. En omgekeerd heeft ook niemand het recht om van mij dingen te eisen. Maar ik zou wel kwaad worden wanneer iemand veel geld aan onzin uitgeeft (of wat in mijn ogen onzin is). Wanneer je je financiën gescheiden houdt kun je daar dus ook geen ruzie over krijgen. Want het is dan zijn/ haar eigen geld. En verkloot die persoon het dan, dan is het ook niet mijn probleem. Klinkt wellicht hard, maar zo leer je wel het beste van je eigen fouten. En daarbij is het een stukje zelfbescherming.
   In jouw geval snap ik dat delen wel. Ik reserveer trouwens altijd geld om iets leuks te kunnen doen. En er bestaat ook nog zoiets als elkaar trakteren 😉 Dus daar kom je dan altijd wel uit.
   Wat mij betreft is het prima als iedereen het op zijn/ haar eigen manier doet. Zo lang je het er samen in je relatie maar over eens bent! Want dat lijkt mij toch wel het belangrijkste.

 7. Ik snap je wel. Ik heb mezelf een keer erg in mijn vingers gesneden, financieel, vanwege dat romantische idee dat je “het allemaal moet delen”.

  Dus nee dat zou ik ook nooit meer doen…

  1. Ja of dat je elkaar moet vertrouwen… Tuurlijk moet je dat, maar niet iedereen ís te vertrouwen helaas. En snap ook helemaal dat jij het dan ook nooit meer zou doen! Gelijk heb je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *