Mijn transitievergoeding

Mijn transitievergoeding

27 mei 2022 4 Door Marìs

Vandaag kunnen jullie meer lezen over mijn transitievergoeding. Voorheen was ik ervan overtuigd dat je dat alleen kreeg als je een vast contract had, maar niets is minder waar.

Mijn transitievergoeding

Mijn transitievergoeding

In dit artikel lezen jullie iets meer over mijn transitievergoeding. Een van de lezers heeft mij er een tijdje terug al op gewezen, ik zou recht hebben op een transitie vergoeding. Maar omdat dat soort dingen lastig terug te vinden zijn, en ik het in de cao niet kon vinden, heb ik het naast mij neergelegd.

Leestip: Binnenkort heb ik zonnepanelen!

Omdat ik het de vorige keer niet ontving toen ik weg moest bij de post, was ik ervan overtuigd dat ik het ook deze keer niet zou krijgen. Dat ik er gewoon geen recht op had. Ik wist niet beter dan dat je dat soort dingen alleen kreeg als je een vast contract had. Maar niets bleek minder waar te zijn. Ik denk dat het veranderd is tegelijk met de wet waarin staat dat je nu 3x een jaarcontract kan krijgen (voorheen was dat 2x).

Na deze tijd moet men je een vast contract aanbieden, maar aangezien dat bij de post niet gebeurt, weet je al dat je dan op straat komt te staan. Tenzij je natuurlijk gewoon op tijd een andere baan kunt vinden. Omdat ik zoveel aan mijn hoofd had door alle klussen die er momenteel in huis gebeuren, heb ik nooit meer aan deze vergoeding gedacht. Wanneer je uit dienst gaat bij de post, kun je meteen na je laatste contract-dag al niet meer inloggen en dus ook je loonstroken niet meer bekijken. Zelf vind ik dat wel vervelend, omdat je dan altijd bij je laatste betaling, waarin ook je overgebleven verlofuren zitten, en in dit geval ook vakantiegeld, je dus niet kunt zien hoe je salaris is opgebouwd.

Nu was ik op vakantie op de dag dat mijn loonstrook online beschikbaar zou komen en daarom dacht ik er vrij laat pas aan om HR te mailen om om mijn loonstrook te vragen. Deze mailen ze dan alvast naar je. Aangezien de fysieke loonstrook altijd pas komt nádat je je salaris ontvangen hebt. En ik wil het van tevoren hebben, zodat ik weet hoe ik mijn geld kan verdelen.

De onthulling

Helaas was mijn salaris eerder dan de strook (al scheelde het maar een uurtje!). En daardoor was ik even goed in verwarring. Ik had ineens een bedrag van ruim 1100 euro. Daarom was ik ervan overtuigd; he! Dit kan niet kloppen! Want ik wist hoeveel vakantiegeld er bruto klaar stond om uitbetaald te worden. Dit had ik eind april nog gecheckt. En mijn overgebleven verlofuren en meeruren konden nooit zoveel zijn, want ook die aantallen had ik gecheckt.

Gelukkig kwam vrij snel nadat ik het bedrag op mijn rekening zag dan toch nog online mijn loonstrook binnen. Hierdoor zag ik dat ik een transitievergoeding ontvangen van bijna 600 euro. 592,37 euro netto om precies te zijn. Wederom dacht ik; dat kan toch nooit kloppen! Waarop ik meteen een oud-collega appte om te vragen of zij wist hoe dit zat. Haar man is leidinggevende in een andere plaats en zei dat hij dacht dat het wel klopte, maar dat ik het voor de zekerheid even bij HR moest checken. Zo gezegd, zo gedaan.

De reactie die ik ontving was; Je hebt nu een contract gehad van ongeveer 3 jaar en ontvangt een transitievergoeding omdat je contract niet (meer) verlengd wordt. Dit bedrag is gebaseerd op je maandsalaris, duur contracten, meeruren, toeslagen en de winstuitkering van vorig jaar. Het bedrag is juist! Je contract is nu volledig afgerond. Als je het formulier ‘resultaat afhankelijke uitkering’ hebt ingevuld, ontvang je in juni nog een betaling.

Fijn om te weten dus dat ik ook gewoon recht heb op de resultaat afhankelijke uitkering. Dat formulier had ik inderdaad netjes ingevuld en ingestuurd. Ik ben dus ook positief verrast over de afronding en afhandeling van mijn contract bij de post. Dat mag ook wel eens gezegd worden!

Leestip: Mijn afscheid van de post!

Heb jij ooit weleens een transitievergoeding ontvangen en wist je dit van tevoren?

Mijn transitievergoeding