Niveaus van financiële onafhankelijkheid

3 april 2019 11 Door Marìs

Niveaus van financiële onafhankelijkheid. Wisten jullie dat er diverse niveaus van financiële onafhankelijkheid zijn? Ik tot voor kort nog niet. Daarom deel ik ze vandaag met jullie!

Niveaus van financiële onafhankelijkheid

Niveaus van financiële onafhankelijkheid. Je hebt verschillende niveaus van financiële onafhankelijkheid las ik laatst. Tot voor kort wist ik dat niet, want ik had er nog nooit eerder over gelezen, maar ik vond het wel interessant. Na wat research kwam ik erachter dat er verschillende benamingen gebruikt worden voor de niveaus, maar ik heb gekozen om deze te gebruiken die jullie in dit artikel lezen.

10 niveaus

  • Financiële afhankelijkheid
  • Financiële solvabiliteit
  • Financiële stabiliteit
  • Vrijheid van schulden
  • Parttime financiële onafhankelijkheid
  • Financiële veiligheid
  • Financiële flexibiliteit
  • Financiële onafhankelijkheid
  • Financiële vrijheid
  • Financiële overvloed

Dit zijn dus de 10 niveaus van financiële onafhankelijkheid. Her en der worden daar ook andere benamingen voor gebruikt, maar deze vond ik het beste passen en duidelijk.

Niveau 1 Financiële afhankelijkheid

Iedereen begint op dit niveau. Ofterwijl; op nul. We beginnen allemaal als kind en op dat moment ben je financieel afhankelijk. Breder gezegd: je bent financieel afhankelijk als je andere mensen of instanties nodig hebt in je leven om rond te kunnen komen. Bijvoorbeeld wanneer je een bijstandsuitkering hebt.

Aan de ene kant zou ik dus kunnen zeggen dat ik financieel afhankelijk ben. Want zonder zorgtoeslag zou ik ook niet rond kunnen komen. Maar helemaal mee eens ben ik het hier ook niet mee. Want als ik heel eerlijk ben, zou ik op dit moment wel zonder zorgtoeslag kunnen, maar dan hou ik misschien hoogstens 1 tientje over om te sparen. Dus dat is dan niet de meest ideale situatie. Zeker niet wanneer de zorgkosten in de toekomst verder zouden stijgen.

Niveau 2 Financiële solvabiliteit

Dit is het tweede niveau. De meeste mensen bevinden zich op dit niveau aan het begin van hun carrière. Dit niveau betekend namelijk dat je al je kosten, zoals vaste lasten en de afbetalingen van je schuld(en) gelijk staan aan je inkomen. Je hebt nu niemand meer nodig om je financieel bij te staan. Maar daar houdt het dan ook wel mee op. Op dit niveau heb je namelijk nog geen geld voor extra’s, want je houdt niets tot weinig over.

Leestip: Ik heb een nieuw huis!

Niveau 3 Financiële stabiliteit

Weer een stapje verder kom je uit bij financiële stabiliteit. Dit betekend dat je al je kosten zelf kunt betalen én dat je een noodfonds hebt aangelegd. Dit is minimaal 1000 euro.
Wanneer je dit hebt kun je onverwachtse kosten opvangen en ben je dus financieel stabiel. Eigenlijk is een noodfonds ook bedoeld om jezelf te kunnen redden wanneer je zonder baan komt te zitten.

Maar in dat geval moet je noodfonds natuurlijk wel wat hoger zijn dan die 1000 euro. Ook dit heb ik, nou ja die 1000 euro is nu weer even iets minder, maar die is alweer in opbouw! Daar is een noodfonds ten slotte ook voor bedoeld. Wanneer je er geld afhaalt, om dit dan weer aan te vullen.

Niveau 4 Vrijheid van schulden

Yes, op dit niveau zit ik! Ik heb namelijk nergens schulden. Zelf vind ik dat een hypotheekschuld niet meegerekend hoeft te worden. Dat is natuurlijk wel een schuld, dus sommige mensen denken hier anders over. Maar het is wel noodzakelijk om normaal te kunnen wonen en je woonlasten op peil te houden.

Niveau 5 Parttime onafhankelijkheid

Hier ben ik nog láng niet. Want wanneer je niveau 5 bereikt, heb je namelijk genoeg geld gespaard om werk te gaan doen wat minder verdient. Het geld wat je gespaard hebt op dit moment is genoeg of laat je verder groeien om op je 70e met pensioen te gaan.

Maar voor je 70e met pensioen gaan zit er op dit niveau nog niet in. Wat voor bedrag ervoor nodig is om met pensioen te kunnen gaan hangt natuurlijk helemaal af van jouw persoonlijke uitgaven. In de loop der jaren kun je er naartoe werken om zo min mogelijk vaste lasten te hebben, zodat je uiteindelijk eerder met pensioen kunt gaan. Of minder geld nodig hebt wanneer je met pensioen bent

Leestip: Kan jij leven van je AOW en pensioen?

Niveau 6 Financiële veiligheid

Dit niveau is het punt waarop het rendement van je investeringen jouw minimale levenskosten dekt. Dit moment is nog niet het ideale moment om te stoppen met werken, maar je komt al wel aardig in de buurt. Onder minimale levenskosten vallen; hypotheek/ huur, eten, gas, water en licht, maar ook kleding.

Je kunt dus nog niet helemaal zonder werk, maar wellicht wel iets minder gaan werken. Wanneer je tijdelijk zonder werk zit zou je wel kunnen overleven.

Niveau 7 Financiële flexibiliteit

Het laatste niveau voordat je jezelf financieel onafhankelijk kunt noemen. Dit niveau houdt namelijk in dat je van je rendement kunt leven, maar dan moet je wel flexibel kunnen zijn met je uitgaven. Stel je rendement is dat jaar net wat lager dan gemiddeld, dan moet je daarop je uitgaven aan kunnen passen zonder dat je in de problemen komt.

Niveau 8 Financiële onafhankelijkheid

Het is gelukt! Je bent nu financieel onafhankelijk, gefeliciteerd! Op dit niveau leveren je investeringen genoeg op om jaarlijks al je uitgaven te dekken. En dat geldt dus voor al je uitgaven, niet alleen je vaste lasten. Je hoeft nu dus niet meer te werken. Hierdoor kun je al jouw tijd stoppen in activiteiten die jij wilt.

Wanneer je op dit niveau bent heb je natuurlijk al gigantisch veel geld, maar er zijn nog 2 niveaus!

Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!

Niveau 9 Financiële vrijheid

Je bent al financieel onafhankelijk, maar op dit niveau hou je ook geld over om grotere levensdoelen te behalen. Wellicht wil je een 2e huis kopen, of in het buitenland gaan wonen. Of die mooie boot kopen waar je al jaren met hartjes in je ogen naar kijkt.

Niveau 10 Financiële overvloed

Dit is het laatste niveau! Het niveau van financiële overvloed. Je hebt nu absoluut geen geldzorgen meer en zal ook zeker niet meer wakker liggen om geld. Sterker nog, je weet waarschijnlijk niet eens meer hoe dat was als je je op dit niveau bevindt.

De richtlijn hiervoor is dat je 3x zoveel verdient als dat je nodig hebt om al je kosten te dekken. Reken dus maar uit hoeveel geld dat voor jou zou moeten zijn. Dit verschilt ook weer enorm per persoon. Je kunt nu al jouw dromen en levensdoelen waar gaan maken.

Leestip: Makkelijk geld verdienen!

Op welk niveau zou jij graag uit willen komen? En wanneer denk je dat te bereiken?