Offertes voor zonnepanelen

Offertes voor zonnepanelen

31 maart 2021 8 Door Marìs

Deze week en vorige week ontving ik offertes voor zonnepanelen. Dit kwam van 2 verschillende bedrijven. Eentje die een lezeres tipte en eentje die bij mijn buren panelen geplaatst heeft.

Offertes voor zonnepanelen

Offertes voor zonnepanelen

Al een tijdje wilde ik offertes voor zonnepanelen hebben. Want vanaf het begin vind ik dit al interessant, maar we zijn er nog niet aan toe gekomen omdat dat nog écht een ver van mijn bed show was. Nu de grootste klussen bijna allemaal gedaan zijn, wilde ik toch eindelijk deze offertes hebben.

Leestip: 30.000 euro spaarmeter!

Zo begon het met het bedrijf waarbij onze buren de panelen weg hebben. De beste man kwam per ongeluk een uur te vroeg, omdat hij zich vergiste. En dat terwijl de zomertijd nog niet eens ingegaan was 😉 Gelukkig kwam ik vrij snel thuis en heb ik dus niks gemist.

De kant van het dak waar de zonnepanelen op komen, daar zit een dakkapel en een klein zolderraampje. Daar omheen moeten dus de panelen komen. Natuurlijk werd er gekeken naar het verbruik én naar wat we kwijt zouden kunnen op het dak. Dat kwam eigenlijk zo goed als overeen. We kunnen 10 panelen kwijt én eventueel nog 2 op de dakkapel. De offerte is gebaseerd op 10 panelen. Waarmee we nét iets minder opwekken dan we nodig hebben.

Het werkt zo dat je overdag energie opwekt en dus eigenlijk gratis stroom hebt, wat je die dag níét verbruikt wordt teruggeleverd aan het energienet. In de avond betaal je dus nog wel voor de stroom die je gebruikt omdat je stroom niet opgeslagen wordt. En in de avond wek je natuurlijk geen energie op. Voor mij geen enkel probleem, want in de avond brand er hoogstens een lamp, maar ik ga al vroeg naar bed, dus hoog zullen die kosten niet zijn.

De btw wordt teruggevraagd door het bedrijf en we worden aangemeld bij onze stroomleverancier zodat de stroom teruggeleverd wordt. Nu ontvang je daar nog geld voor, maar dit wordt in de toekomst steeds verder afgebouwd. De prijs excl. btw was 3540,- euro. Wat ik zelf best netjes vind, want ik rekende op 8000 euro, vanwege de buren. Omdat we via de buren kwamen ging er nog 100 euro korting van de prijs op de offerte af. Altijd mooi meegenomen!

Bedrijf nr 2

Bedrijf nr 2 kwam een week later voor een offerte. En ook hierbij vroegen ze natuurlijk naar het verbruik, en bij dit bedrijf kwam eruit dat we panelen kwijt konden én nodig hadden.

Hier kwam uit dat we 11 panelen kwijt kunnen omdat ze deze nét even anders plaatsen (mooier zo op het oog) dan het eerste bedrijf. Deze persoon legde de dingen ook heel goed uit, vroeg of we alles begrepen en of er nog vragen waren. Nam echt de tijd voor je. Iets luxere panelen die langer mee gaan, daarom ook wel wat duurder, want dit kwam uit op 4961,- euro excl. btw.

Maar bij dit bedrijf kreeg je bijvoorbeeld ook de optie voor vogelbescherming. Zodat de vogels niet ónder je panelen nestjes kunnen maken. Ze zitten daar natuurlijk graag omdat het lekker warm is, maar wij willen ze daar niet hebben. Deze optie kost nog eens 476,- euro. Ook is er nog een optie voor bliksembeveiliging voor 249,- euro. Allemaal excl. btw. Wel is het zo dat de btw hiervan aftrekbaar is, omdat je gewoon 1 offerte krijgt met totaalprijs.

Dus ook dit bedrijf weer een stukje goedkoper dan de 8000,- euro die wij in ons hoofd hadden voordat we ook maar 1 offerte gezien hadden. Natuurlijk inclusief btw betaal je in eerste instantie meer dan de prijzen die je hierboven leest, omdat je de btw toch echt zelf voor moet schieten. Deze krijg je over het algemeen binnen 3 maanden terug van de belasting.

Voorlopig staat deze klus voor ons nog even in de koelkast. Eerst willen wij de tuin laten doen en daarna kijken we weer verder. Waarschijnlijk komen dan de zonnepanelen, omdat je daar direct maandelijks geld mee bespaard. Nu eerst even de tweede tuinofferte afwachten en wellicht nog een derde opvragen daarvoor.

Leestip: Hoe ik mijn clix verdien!

Heb jij zonnepanelen laten plaatsen? Hoeveel heb jij er en wat betaalde jij ervoor excl. btw?