Ons dagbudget

Ons dagbudget

11 oktober 2023 5 Door Marìs

Vandaag vertel ik jullie meer over ons dagbudget en wat dat voor ons eigenlijk betekent. Wanneer mijn moeder en ik samen op vakantie zijn, hebben wij namelijk altijd een dagbudget.

Ons dagbudget

Ons dagbudget

Tijdens vakanties hebben mijn moeder en ik ons dagbudget. Wat verstaan wij hieronder? Om te beginnen zal ik vertellen dat dit per vakantie kan verschillen. Omdat dit artikel over ons dagbudget op Gran Canaria gaat, zal ik jullie hier vandaag over vertellen. En natuurlijk ook waar wij dit dan aan besteden.

Leestip: Nog even flink spenden, 2018!

Voor Gran Canaria rekenen wij altijd 100 euro per dag. In totaal. Niet per persoon. Wij budgetteren eigenlijk niet heel erg strak, maar komen hier altijd wel goed mee uit. Het kan zo zijn dat we de ene dag voor 150 euro aan boodschappen halen en de dag daarna nog niet eens 30 euro uitgeven. Dus in the end als je alles bij elkaar optelt komen we eigenlijk altijd goed uit en blijft er ook altijd wel geld over.

Wat betalen wij nou eigenlijk van ons dagbudget? Waar wij verblijven krijgen we ontbijt en avondeten, dat hoeft dus niet betaald te worden, want dat zit al bij onze reissom in. Wel moeten we onze lunch nog zelf betalen. De ene keer gaan we lekker in een restaurant eten, de andere keer in ons hotel bij het zwembad en weer een andere keer halen we iets uit de supermarkt. Dit verschilt echt per wat we die dag aan het doen zijn en wij doen ook niet zuinig aan op vakantie. We kijken niet naar; oh maar iets uit de supermarkt halen is goedkoper dan uit eten gaan. Wij sponsoren graag de lokale bevolking! Zij hebben het hard nodig, want ze leven van het toerisme.

Verder betalen wij ook altijd onze ritjes met de taxi van het dagbudget. En natuurlijk onze boodschappen, zoals fleswater wat daar nodig is om te kopen, omdat je niet uit de kraan kunt drinken. Het zou wel kunnen, maar het is beter van niet. Dus doen wij dat ook niet. Tot slot betaald mijn moeder van het dagbudget ook nog weleens dingen die zij voor zichzelf koopt. Puur en alleen als er veel over is van het dagbudget. Of als wij vinden dat de aankoop onder boodschappen valt (stel haar zonnebrand is op, koopt ze van het dagbudget nieuwe). En kleine souvenirs voor de mensen die op het huis passen wordt ook van ons dagbudget betaald. Gaat ook van het dagbudget af. Net als ansichtkaarten die we naar mensen thuis sturen (zijn er meestal toch niet zoveel).

Hoe komen wij aan ons dagbudget? Nou gewoon; van tevoren sparen en geld bij elkaar leggen. Zo heb ik een aantal jaar geleden al een aantal zegelboekjes van de AH ingeleverd en dat geld apart in een enveloppe gestopt. En nog wat geld dat ik over had van boodschappen wat in een spaarpotje gespaard is heb ik ook hierbij gelegd. Ik leg meestal wat minder in dat mijn moeder, puur omdat dat eigenlijk het gehele boodschappengeld dekt. Dus eigenlijk betaal ik dan in feite alle losse boodschappen zoals toetjes die we eten, kaas die we kopen, water en wat ander drinken en snacks. Dus de grote boodschappen. Daarvan blijft ook altijd wel wat geld over voor goedkope lunches bij zwembad of supermarkt. En wat betreft de restaurantjes waar we lunchen wisselen we weer af wie wanneer betaald.

We kijken altijd ook een beetje naar wie van ons 2 er het minste geld over heeft, die betaald dan een lunch zodat het weer wat meer gelijk getrokken wordt. Bij ons hoeft niet alles 50/50 verdeeld te zijn. Wie betaald die betaald, daar doen we nooit zo moeilijk over. De ene vakantie betaald mijn moeder vaker, de andere vakantie ben ik dat. In dit geval zijn de excursies vooraf al geboekt, dus die zijn al vanaf onze bankrekening betaald. Normaal ging dat ook van het dagbudget af. Maar deze keer is dat niet nodig. Wat dan weer compenseert dat we deze keer meer geld zullen uitgeven aan dingen kopen, omdat we al zo lang niet meer op het eiland geweest zijn. Wij hebben er helemaal zin in!

Leestip: Vakantiekosten van week 1, 2021!

Hebben jullie een dagbudget op vakantie? En hou je daar dan strak aan? Of is het net zoals bij ons meer een richt-budget? Of heb je überhaupt geen budget en geef je gewoon uit wat je uit wilt geven?

Ons dagbudget