Op financieel rantsoen!

17 januari 2019 3 Door Marìs

Op financieel rantsoen. Het sparen gaat me te traag… Dus zet ik mezelf op financieel rantsoen! Hoe? Daar vertel ik jullie vandaag alles over!

Op financieel rantsoen

Op financieel rantsoen! Nee, niet omdat het januari is of omdat er teveel geld uitgegeven is in December. Maar om mijn motivatie te versterken en mijn stress de deur uit te trappen, voor een deel dan. Want voor een ander deel heb ik daar zelf niet heel veel invloed op. Ik ben nog niet bepaald goed in dingen loslaten.

Wat mij nu stress geeft dat zijn de kleine spaardoelen. Een deel van het meeneemgeld Gran Canaria 2020 bij elkaar sparen. Want dat is een onzeker deel en anders moet ik daar volgend jaar nog extra hard mijn best voor doen en dat levert dan volgend jaar stress op. Dan doe ik het liever nu. Nu heb ik eventjes geen werk en kan ik de stress beter opvangen dan volgend jaar wanneer ik wel gewoon weer aan het werk ben.

Dan klein spaardoel nummer 2. Kleding. Er zijn gewoon nog wat dingen in deze categorie die aangevuld/ vervangen moeten worden omdat ze versleten zijn, of omdat ik bijvoorbeeld maar 1 winter werkbroek heb. Die overigens ook versleten is, want ik kan er praktisch doorheen kijken. Hiervoor wil ik dus een bedrag van in totaal 300 euro wegzetten. Daar moet ik wel een heel eind mee kunnen komen.

Leestip: Hoe maak je een financieel plan? Zo!

Deze 2 spaardoelen wil ik afgerond hebben voordat ik half april weer aan het werk ben, zodat ik me daarna weer volledig kan focussen op de verhuisrekening vullen (en de hypotheek betalen zonder werk rekening zal dan ook weer gevuld moeten worden). Maar aangezien het nu al half januari is ging het me gewoon niet snel genoeg. Ik wil het liefst nú alweer kunnen sparen voor de verhuizing, dus ik bedacht dat ik mezelf op financieel rantsoen ga zetten.

Wat dit voor mij inhoudt op dit moment is dat ik boodschappen ga doen van 10 euro per week. Zoveel mogelijk. Ik heb gelukkig eind vorig jaar een enorme hoeveelheid aan houdbare boodschappen ingeslagen dus dat scheelt mij gewoon heel veel geld. Daarnaast komt mijn moeder regelmatig met fruit aanzetten voor mij, dus ook dat hoef ik dan al niet zelf te kopen. Daardoor ontstaat ook de ruimte om dit te kunnen doen. En op deze manier kom ik een stuk sneller van mijn stress af. Want ik begin letterlijk lichamelijke klachten erdoor te krijgen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!

Normaal gesproken heb ik 100 euro per maand aan boodschappengeld, wanneer een maand 4 weken heeft heb ik nu dan 40 euro. De overige 60 zet ik dan bij mijn spaardoel om deze zo snel mogelijk af te ronden. En natuurlijk de inkomsten van mijn spaarsites zullen daar ook naartoe gaan, ik hoop veel uitbetalingen te krijgen en weer smaaktesten te kunnen doen, zodat ik sneller minder zuinig aan kan doen met mijn boodschappengeld. Ik ga jullie uiteraard gewoon weer maandelijks op de hoogte houden over hoe het nu gaat met mijn spaarplan!

Heb jij wel eens stress gekregen van je eigen spaardoelen? Hoe kwam dat en wat heb je eraan gedaan?