Overuren in vrije tijd

Overuren in vrije tijd

5 februari 2021 12 Door Marìs

Vandaag heb ik het met jullie over overuren in vrije tijd. Momenteel krijg ik mijn overuren uitbetaald in geld, maar je kunt er ook voor kiezen om ze als verlofuren ‘betaald’ te krijgen.

Overuren in vrije tijd

Vandaag heb ik het dus met jullie over overuren in vrije tijd. Bij ons op het werk (geen idee hoe het in andere branches gaat), krijgen wij 4x onze contracturen als verlofuren per jaar. Voor mij geldt dus in principe 4x 12 uur vakantie uren. Het zal vast normaal zijn, maar ik vind 4 weken per jaar vakantie erg weinig.

Leestip: Geld challenge!

Per maand komt er dan ook nog wat bij qua uren. Iets met bovenwettelijk of zo. Ik snap daar nooit zoveel van, maar wij hebben een hele handige app waarin we onze vakantie of vrije dagen moeten aanvragen. Je vult dan precies in hoeveel uur per dag je verlof wilt aanvragen. En je kunt dan ook precies zien hoeveel uur je momenteel hebt staan.

Nu zie ik al dat ik veel te weinig uren naar mijn zin heb staan, want dan zou ik alleen maar mijn vakantie in oktober vrij kunnen hebben. En dan nog wat losse dagen. Maar bijvoorbeeld niet óók nog een weekje in augustus. Zelf vind ik het wel zo prettig als ik meer vrij kan nemen en daarom overweeg ik nu om mijn overuren uitbetalen om te laten zetten naar overuren in vrije tijd. Dat zorgt er namelijk voor dat ik ook eens nu af en toe een extra dinsdag vrij kan blijven nemen.

Voordeel hiervan is dat ik dan een iets meer steady salaris uitbetaald krijg (mijn onregelmatigheids toeslag wisselt natuurlijk wel nog per maand). Waardoor ik alvast kan wennen aan iets minder salaris uitbetaald krijgen van de post. Want het liefst wil ik (nadat mijn contract verlengd wordt dit voorjaar) ervoor zorgen dat ik vanaf de zomer nog maar 3 dagen per week ga werken.

Dat zou voor mij de ideale combinatie zijn samen met mijn blogs en om voldoende tijd over te houden voor alle andere inkomstenbronnen. Zodat ik deze ook verder kan gaan uitbreiden. Wanneer ik 3 dagen per week ga werken krijg ik nog maar 9 uur per week uitbetaald. Terwijl dat nu 12 uur per week is.

Wennen aan wat minder van de post

Wanneer ik nu dus alvast kan wennen aan 12 uur per week uitbetaald krijgen (en de rest van mijn uren in vrije tijd) kan ik ook veel gemakkelijker zien wanneer ik genoeg verdien met al mijn andere inkomstenbronnen om de overstap te maken naar 3 dagen werken per week. Het is de bedoeling dat ik die ene dag minder salaris van de post kan opvangen met mijn andere inkomstenbronnen. Als ik het nu aanvraag dat mijn overuren uitbetaald moeten worden in verlofuren, gaat dat nog niet direct in, maar dat duurt vaak een maand.

Omdat ik nu een uiterste tijd heb tot wanneer ik werk per dag, draai ik hoogstens 15 minuten extra. Wat voor een 4 daagse werkweek neerkomt op 1 uur per week aan overuren. Dus 4 uur per maand. En 3 uur verlof is alweer een extra vrije dag. Zo kan ik nu alvast wat inlopen met verlofuren die ik te weinig heb naar mijn zin. Maar dat doe ik wel alleen wanneer mijn contract verlengd wordt. Dit weet ik in maart. Dus mijn plan gaat op zijn vroegst in april in.

Leestip: Wat geld weg maar klussen af!

Wat heeft jouw voorkeur, voor jouw persoonlijke situatie? Extra geld erbij of extra verlofuren? Ik weet zelf al dat ik voor dat extra verlof ga! Vrije tijd is me meer waard dan geld. En in die vrije tijd kan ik er wel weer aan werken om meer geld te verdienen (met mijn andere inkomstenbronnen). Dat is namelijk iets wat ik veel leuker vind dan bij de post werken. Dat is gewoon leuk voor de sociale contacten.

Overuren in vrije tijd