Schenkingen doen

Schenkingen doen

13 november 2021 4 Door Marìs

Het is mogelijk; schenkingen doen, dat weten we zo goed als allemaal. Maar wat ik zelf nog niet wist, is dat je dit jaar vanwege corona iets meer mag schenken dan normaal.

Schenkingen doen

Schenkingen doen

Wil je dit jaar nog je vermogen omlaag krijgen, dan is nu het moment van schenkingen doen. Onlangs las ik op nu.nl dat je dit jaar vanwege corona meer mag schenken dan normaal. Een huis kopen wordt steeds lastiger voor mensen, maar wellicht verdwijnt de mogelijkheid tot deze schenking in de toekomst.

Leestip: Vakantiekosten van week 1!

Door de corona crisis kun je dit jaar 1000 euro meer belastingvrij schenken dan normaal. Een groot bedrag op zich en zelf had ik dit nog niet eerder gehoord. Wel handig om te weten, dus daarom deel ik dit graag met jullie!

Voor 2021 geldt dus; aan kinderen mag je in 2021 6604 euro belastingvrij schenken. Aan kleinkinderen is dit bedrag aanzienlijk lager, namelijk maar 3244 euro. Ook de eenmalige schenkingen mogen dit jaar hoger zijn dan normaal. Zo mag je eenmalig ruim 26.000 euro schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Wil je een schenking doen voor een studie, dan mag dit zelfs 55.996 euro zijn. Maar als de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een huis dan mag dit ruim 105.000 euro zijn. Een fors bedrag.

Nu is het nog maar de vraag hoe lang deze laatste regeling stand blijft houden. Of dit straks nog mogelijk is en onder welke voor waarden, hangt af van ons nieuwe kabinet. Er gaan verhalen rond dat deze regeling in de toekomst wel eens zou kunnen komen te vervallen. Laten we hopen van niet, want dan wordt het voor heel veel mensen helemáál onmogelijk om ooit nog een huis te kunnen kopen…

Zelf vind ik deze regeling juist een hele mooie regeling, omdat zo veel meer mensen de kans krijgen om überhaupt een huis te kunnen kopen. Natuurlijk zijn er ook zat ouders die dit hun kinderen graag zouden wíllen schenken, maar het niet kunnen. Want je moet het geld maar hebben. Of de mogelijkheid hebben om eraan te komen. Dat heeft lang niet iedereen. Maar afgezien daarvan vind ik het wel heel mooi als ouders zo’n mooi gebaar maken naar hun kinderen toe. Je geeft ze daarmee wel een hele mooie start van hun verdere volwassen leven.

Leestip: Extra geld verdienen kun jij op deze manier ook!

Heb jij van je ouders een schenking ontvangen om een huis te kunnen kopen? Of was dit voor jouw ouders ook niet mogelijk?

Schenkingen doen