Schulden? Onderneem actie!

12 mei 2018 5 Door Marìs

Schulden? Onderneem actie! Vorige week konden jullie lezen hoe je nee kunt zeggen tegen verleidingen. Deze week vertel ik je hoe je het beste actie kunt ondernemen wanneer je schulden hebt.

Schulden? Onderneem actie!

Heb je schulden? Onderneem actie! Begin eerst eens met alles op een rijtje zetten. Zorg ervoor dat je overzicht krijgt, want dat is heel belangrijk. In een vorig artikel schreef ik over de meest gemaakte geldfouten. Zorg ervoor dat jij ze niet ook maakt, zorg voor grip op je geld.

Maak als eerste een overzicht van jouw inkomsten en vaste lasten. Klaar? Mooi! Dan gaan we door naar de volgende stap. Nu ga je eerst zelf kijken hoeveel ruimte er is om per maand extra af te lossen aan je schulden. Noteer dat bedrag voor jezelf zodat je dat meteen duidelijk hebt.

Geen ruimte over per maand?

Heb je geen ruimte over per maand? Kijk dan heel kritisch naar je uitgaven of je nog ergens op kunt besparen. Geef jezelf een budget voor boodschappen. Pin dit aan het begin van de maand en verdeel je geld in enveloppen waarop je de weken schrijft (week 1, 2, enz.). Per week pak je dan 1 enveloppe en dat geld stop je in je portemonnee. Zo kun je nooit teveel uitgeven.

Pin geen extra geld wanneer je 5 weken in de maand hebt! Maar doe die 5 weken extra zuinig! Ik pin altijd 100 euro per maand (alleenstaand zonder kinderen). Als een maand 4 weken heeft, heb ik dus 25 euro per week en heeft een maand 5 weken, dan heb ik 20 euro per week te besteden. Zo hoeft een maand met 5 weken niet extra duur te zijn. Je kunt in zo’n maand ook bijvoorbeeld extra vaak bij anderen gaan eten, of maaltijden koken waar je vaker dan 1x van kunt eten. Op die manieren druk je de kosten voor jezelf ook en kun je gemakkelijker boodschappen halen.

Stap 2

Door naar de volgende stap. Je hebt nu op een rijtje voor jezelf hoe hoog je inkomsten zijn en hoe hoog je vaste lasten zijn. Ook heb je kritisch gekeken of je nog kunt besparen op je vaste lasten. Wanneer je hier klaar mee bent is het van belang om uit te zoeken en na te vragen hoe hoog je schulden nou precies zijn.

Bel de bedrijven of instanties op waar jij je schuld hebt lopen, schaam je hier niet voor! Want mensen waarderen het altijd wanneer jij zelf actie onderneemt! Vraag hoe hoog je schuld precies is en stel een afbetalingsregeling voor wanneer je het bedrag niet in 1x kunt betalen. Los zoveel mogelijk af per maand, zodat je zo min mogelijk rente hoeft te betalen.

Maar wat als ze moeilijk doen?

Wanneer bedrijven of instanties moeilijk doen, kun je ze uitleggen dat je niet meer geld hebt. Dat je heel graag zo snel mogelijk af wilt lossen, maar dat het dit is, of niks. Wanneer zij weten dat je graag wilt, staan ze vaak al voor meer dingen open.

Wanneer je meerdere schulden hebt lopen is het belangrijk om eerst voor jezelf op een rijtje te hebben welke schulden je waar hebt lopen en wat de duurste schulden zijn. Los de duurste schulden die jou het meeste rente kosten als eerste af! Heb je meerdere dure schulden? En bijvoorbeeld ruimte om 50 euro per maand in totaal af te lossen? Geef ze dan allemaal een beetje! Hoe lager je schulden, hoe lager de rente die je nog moet betalen. Hoe langer je schulden open staan, hoe hoger ze worden.

HEEL belangrijk

En HEEL belangrijk; zorg dat je een regeling voorstelt die je ook écht elke maand na kunt komen. Wanneer jij je regelingen braaf na komt krijgt een bedrijf of instantie al veel meer respect voor je en héél misschien willen ze jou dan op het laatst nog wel een klein beetje van je schuld kwijt schelden.

Schulden komen voor in alle lagen van de bevolking. Ze leren jou iets. Namelijk dat je nooit geld uit moet geven wat je niet hebt. Maar dat niet alleen, soms is het niet jouw schuld en ook dan kun je er iets van leren. Namelijk dat jij sterker bent dan je denkt. Want wanneer jij actie onderneemt, dan kun jij gewoon van je schulden af komen. En dat dwingt respect af bij mensen. Dus schaam je er niet voor! Mocht je er zelf niet uit komen, vraag dan altijd om hulp! Het is niet erg om om hulp te vragen, maar wel om je kop in het zand te steken en niks te doen!

Wacht niet tot het te laat is

Tot slot nog de allerbelangrijkste tip! Als je weet dat je iets niet kunt betalen voor de uiterste datum, wacht dan niet, maar trek direct aan de bel! Zo voorkom je erger. Je kunt op die manier je situatie uitleggen en om uitstel van betaling vragen. Meld er dan meteen bij wanneer je wel (een deel) kunt betalen. Zo weet het bedrijf of de instantie dat je wel wilt betalen, maar dat het nu even niet lukt.

Heb jij wel eens schulden gehad? En wat heb je toen gedaan? Ik had ooit een studieschuld van bijna 3000 euro. Na 2x een betaling overgemaakt te hebben besloot ik om al mijn spaargeld meteen over te maken zodat ik van de schuld af was. Daar schreef ik een artikel over.