Sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek

Sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek. Vorige week konden jullie lezen hoe je gewone post kunt blijven ontvangen in je brievenbus, in plaats van digitaal in je online inbox. Deze week vertel ik jullie hoe het sneeuwbaleffect helpt om je veel af te lossen.

Sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek

Hoe kun je veel aflossen op je hypotheek? Het sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek.
Afgelopen donderdag schreef ik al over extra aflossen op je hypotheek en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Van welk geld je dat allemaal kunt doen. Nog niet gelezen? Lees het artikel dan hier terug.

Vandaag vertel ik jullie hoe het sneeuwbaleffect jou hierbij kan gaan helpen. Door het sneeuwbaleffect kun je namelijk steeds meer en dus ook sneller extra aflossen op je hypotheek. En hoe heerlijk is het als je maandlasten daardoor steeds omlaag schieten!

Even rekenen

Om mijn hypotheek als voorbeeld te nemen. We begonnen eind 2014 met 132.300 euro. Eind vorig jaar (2017) losten we voor het eerst 2000 euro extra af. Toen ging er 9,04 euro af van ons maandbedrag.
Dit jaar hebben we in eind mei weer 1000 euro afgelost en ging er weer 4,52 euro van onze maandlasten af. Ons hypotheekbedrag stond daardoor toen op 117.617,86 euro.
Al een flink stuk lager dus! Ook omdat we annuïteiten hebben en dus al standaard elke maand een stukje hypotheek aflossen. Maar toch al 3000 euro extra afgelost in totaal.

Stel nou dat we nu zouden starten met het sneeuwbaleffect. En 9,04 euro plus 4,52 euro bij elkaar optellen. Dan krijg je 13,56 euro.
Als wij 13,56 een jaar lang zouden wegzetten, elke maand naar de spaarrekening waar wij sparen om extra af te lossen. Dan staat er alleen al daardoor eind van het jaar 162,72 euro op.
Wanneer wij dan eind dit jaar weer 1000 euro extra zouden aflossen gaat er weer 4,52 euro van het maandbedrag af. Dan kom je al uit op een besparing van 18,08 euro per maand vergeleken met het begin.

Spaar je een jaar lang 18,08 euro weg om de rekening om extra af te lossen dan kom je eind van het jaar al uit op 216,96 euro. Plus de 2000 euro die je sowieso al zou aflossen, maakt een totaalbedrag van 2216,96 euro. En zo kun je langzaam maar zeker steeds meer aflossen op je hypotheek en gaat het steeds sneller!

Dit staat ook in onze planning!

Nu hebben wij dit niet meteen vanaf het begin af aan gedaan, maar stel dat we dit wel gedaan zouden hebben, dan zouden we nu al 162,72 euro extra afgelost hebben. Door gewoon dat geld weg te zetten wat je zonder extra af te lossen toch al kwijt geweest zou zijn.

Onze reden waarom wij dit niet direct gedaan hebben was geldgebrek. Als in; we konden per maand nauwelijks geld weg sparen en daardoor hebben we ervoor gekozen om eerst gewoon wat meer ruimte in onze maandlasten te creëren. Zodat we wat meer geld voor bijvoorbeeld een buffer kunnen sparen per maand.

Wanneer we genoeg kunnen sparen naar onze zin, gaan wij dit sneeuwbaleffect ook zeker toepassen! Want het lijkt me heerlijk om steeds meer af te kunnen lossen!

Zou jij het sneeuwbaleffect ook toepassen? Als jouw doel is om uiteindelijk door extra aflossen zo laag mogelijke maandlasten te creëren? Het lijkt mij heerlijk als onze hypotheek straks nog maar 100 euro per maand zou kosten bijvoorbeeld!

12 thoughts on “Sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek”

  1. Hoi An, ik zou zeker even een afspraak met de bank maken om daarover te praten! Het ligt aan je hypotheekvorm en natuurlijk ook in hoeverre je een risico bent voor de bank (denk aan; huis is bijvoorbeeld 2 ton waard maar je hypotheek is nog precies 2 ton of zelfs hoger). En aan of je een rentevaste periode hebt. En het verschilt ook nog eens per bank. Maar daar kunnen ze je bij de bank alles over vertellen. Meestal hangt daar wel een boete aan vast, maar wij hadden destijds geluk. Onze boete was maar 300 euro terwijl de maandlasten daalden met 70 euro per maand. Dus binnen 6 maanden hadden wij die boete alweer terug verdiend en dat was het dus meer dan waard.
   Dus suc6 alvast, ik hoop dat het je gaat lukken, zou wel prettig zijn als de rente een stuk omlaag kan! Dit is idd erg hoog.

   1. Ik bedoelde meer die 5,4% van jullie (4,52 x 12 / 1.000 is ongeveer 5,4% toch?) Wij zitten met ruim een ton overwaarde, 100% aflossingsvrij (maar maandelijkse aflossing van 1.000), en gemiddelde rente van 2,32% voorlopig op het best haalbare voor dit moment 😉 Maar bedankt voor je tips!

    1. waarom doe je dat x12 dan? Want de looptijd is geen 12 maanden natuurlijk.. Maar gelukkig gaat je rekensom niet op! Wij hebben ook gewoon 2,3 procent. (ik kan er na de komma naast zitten dat het mss 2,4 is of zo, heb het destijds wel gezien, maar dat vergeet ik ook net zo hard weer totdat ik het weer zie staan). Wij hebben ook al een mooie overwaarde gelukkig! Maar gaan naar een duurder huis verhuizen (van flat naar gewoon huis). Dus alle overwaarde is hard nodig!
     Wel een heerlijk gevoel dat jullie al zoveel overwaarde hebben! Wat heerlijk als je 1000 per maand kunt aflossen! Haha graag gedaan, ik dacht dat je het over jezelf had, maar niet nodig dus 😉

 1. € 1.000 aflossen tegen 5,4% rente is € 54 minder rente per jaar. Dat gedeeld door 12 maanden = € 4,50 rente per maand minder….. Vandaar dat ik bij 5.4% uitkwam. Ben wel benieuwd hoe je anders aan € 4,52 lagere maandlasten komt bij € 1.000 aflossing? Ik ben (ook werkgerelateerd) nogal dol op cijfertjes en sinds ik voor het eerst een boek van Gerhard Hormann heb gelezen ook nogal gefocust op het versneld aflossen van onze hypotheek…. werkt verslavend 😉
  Bovendien – als zzp-er – is elke euro die naar onze hypotheek gaat voor mij hetzelfde als mijn pensioenvoorziening (=lagere woonlasten).

  1. Hoe de bank wel rekent, geen idee. Ik heb gewoon letterlijk de cijfers van het scherm overgenomen die er stonden na de aflossing. En ik praat sowieso over bruto bedragen he. Wellicht dat dat scheelt? Wij krijgen hypotheek rente aftrek 1x per jaar terug. Kunnen we tenminste ook nooit teveel terug krijgen! Wel zo’n prettig gevoel.
   Extra aflossen werkt idd erg verslavend ja! Vorig jaar pas mee begonnen, maar zou er nu al niet meer mee willen stoppen!

  2. Ik denk te zien wat hier in het rekensommetje misgaat bij An. Wanneer het een aflossingsvrije hypotheek zou zijn, klopt de berekening. Alleen is het een Annuïteiten, dus gaat er naast het rentedeel ook een stukje aflossing vanaf wanneer je extra aflost. (omdat de looptijd gelijk blijft). Ik heb namelijk hetzelfde bij mijn hypotheekdelen; wanneer ik zou aflossen op mijn Annuïteitendeel scheelt dit aanzienlijk meer in de maandlasten dan wanneer ik aflos bij mijn aflossingsvrije gedeelte (terwijl de rente daarvan iets hoger ligt). De exacte onderliggende berekening kan ik je helaas niet geven, daar ben ik niet wiskundig genoeg voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *