Spaans blijven leren – diary 33

Spaans blijven leren – diary 33. Vorige week konden jullie zien op welke manier ik het huis gezelliger maakte. Deze week zien jullie hoe ik Spaans blijf leren.

Spaans blijven leren - diary 33

Spaans blijven leren – diary 33

Spaans blijven leren – diary 33. Wanneer je een nieuwe taal (goed) wilt leren, moet je blijven leren. Nu kijk ik vrij veel (lees; alle) vlogs van Laura Brijde op Youtube. Zij ondertiteld altijd haar video’s wanneer ze Spaans praat. Hierdoor heb ik al vrij veel woorden geleerd die in het dagelijks leven veel gebruikt worden in Spanje/ Spaanstalige landen. Super handig! Want daardoor begreep ik op vakantie afgelopen keer al veel meer van de taal dan 2 jaar geleden. Wel merk ik dat ik nog lang niet genoeg de taal beheers om een uitgebreid gesprek aan te gaan in het Spaans en dat ik nog erg zoek naar woorden. Een simpel gesprek is geen probleem en gesprekken volgen meestal ook niet. Ik begrijp niet alles, maar wel de strekking ervan.

Omdat ik het zelf niet uit kan staan dat ik nog niet een goed gesprek kan voeren in het Spaans wil ik blijven leren. Natuurlijk blijf ik Laura haar vlogs kijken, maar ik wil meer. Op vakantie was ik al op zoek naar taalstickers, maar ik vond ze eenmaal terug in Nederland via Pinterest! Daarnaast heb ik ook coffeebreak Spanish gedownload als podcast. Geen idee of dat te simpel voor mij is, maar daar kom ik snel genoeg achter. Verder lees ik nu natuurlijk ook veel social media posts van mijn Spaanse vriendinnen waardoor ik de taal vaak onder ogen krijg, waardoor je ook vanzelf alweer meer leert. Het duurt lang, maar uiteindelijk kom ik er wel. Ik heb ten slotte ook niet in 2 jaar al het Nederlands geleerd wat ik nu ken.

Maandag 12 november

Spaans blijven leren - diary 33

Vandaag was vooral een laptop dagje! Na de laptoploze (mid)dag van gisteren, had ik veel mails in te halen, veel blogs te lezen en natuurlijk maakte ik mijn photodiary van vorige week.

Spaans blijven leren - diary 33

In de avond ga ik er altijd even voor zitten om op te schrijven wat ik die dag deed en welke gevoelens er voorbij gekomen zijn. Zo schrijf ik ook altijd dingen van me af als ik ergens mee zit. En de laatste tijd voel ik me zĆ³ onrustig. Ik heb er ook wat nachten slecht van geslapen. Dus sprak ik er later deze week nog even extra over met mijn moeder. Dat helpt natuurlijk een stuk beter, omdat je dan letterlijk uitspreekt wat je voelt. Opschrijven helpt dan maar deels. De echte emotie zit dan nog van binnen vast. Na dat gesprek voelde ik me ook direct weer een stuk beter. En opgelucht!

Dinsdag 13 november

Spaans blijven leren - diary 33

Vanmorgen ging ik naar de apotheek om weer voor een jaar de pil te halen. Zoals wel vaker. Wist ik veel dat die al maanden niet leverbaar is! En no way dat ik iets anders ga nemen, want ik weet dat mijn lichaam hier goed op reageert en dat reageert lang niet overal goed op. Gelukkig zorg ik er altijd voor dat ik flink wat voorraad heb liggen. Deze keer ging ik alleen omdat ik mijn voorraad voor volgend jaar compleet wilde maken, zodat het nog vergoed wordt door de verzekering. Want volgend jaar zeg ik mijn extra verzekeringspakket op. Maar dat idee ging dus even mooi niet door. SHIT!! Het plan was zo mooi uitgedacht. Dus nu maar hopen dat het snel weer verkrijgbaar is in Nederland.

Ik las dat de productie al wel weer op gang gekomen is, maar dat andere landen voorrang krijgen alleen omdat de fabrikanten meer aan die landen verdienen. Echt belachelijk en onbeschoft ook. Net of wij als Nederlanders geen recht hebben op de pil.

Spaans blijven leren - diary 33

Nog even lekker een bakje chips erbij! Dit zijn de lekker kaasvoetballen die ik mee nam uit Gran Canaria. Hij is nu overigens op šŸ™ Deze hebben ze in Nederland alleen nog het wk (als Nederland mee speelt dan, want afgelopen keer waren ze niet in de winkel te bekennen!)

Spaans blijven leren - diary 33

Jaaa mijn taalstickers kwamen binnen vandaag! Ik had ze een week (en 1 dag geloof ik) geleden besteld, dus ze waren er lekker snel!

Spaans blijven leren - diary 33

Omdat je deze stickers overal in huis plakt, zie je ze vaak. Hierdoor leer je de woorden dus veel sneller omdat je ze dus heel vaak tegen komt. Daardoor schijnen je hersens het makkelijker/ sneller op te slaan, dus dat is ideaal! Dit kun je dus ook gewoon doen door post its op te hangen met woorden die je wilt leren. En als er dan nog een tekeningetje bij staat van het woord dan is dat helemaal ideaal, dan gaat het nog sneller!

Spaans blijven leren - diary 33

Dit zijn de velletjes die erin zaten. Zoals jullie zien flink wat woorden van dingen die je in huis tegen komt, natuurlijk komen de (meeste) kleuren voorbij, maar die kende ik al. En ook wat onzin stickers waar je nooit iets mee gaat doen zoals kinderwagen, luier en ski’s of snowboard. Wat ik persoonlijk allemaal nooit zal gebruiken, maar goed. Over het algemeen werd ik er erg blij van. Helemaal van het feit dat deze stickers geen lijmresten achterlaten wanneer je ze weghaalt Ć©n dat je ze ook nog eens opnieuw ergens anders kunt opplakken! Hoe ideaal!!

Woensdag 14 november

Spaans blijven leren - diary 33

Vandaag was ik ook alweer een heel stuk verder gekomen in mijn boek over aflossen. Hierover komt binnenkort een review online, want deze is inmiddels uit!

Zaterdag 17 november

Spaans blijven leren - diary 33

Vandaag zocht ik alvast alle plaatjes op die ik op mijn visionboard voor 2019 wil gaan plakken. Ik wil hem nu nog niet maken, omdat ik nog niet zeker weet of Ɣlle plaatjes erop moeten en welke financiƫle doelen ik er wel en niet op moet schrijven, omdat 2018 nog niet afgelopen is. Maar ik wilde dit wel alvast allemaal klaar hebben liggen.

Zondag 18 november

Spaans blijven leren - diary 33

Omdat ik de zondag sinds vorige week tot laptoploze (mid)dag verklaard heb, besloot ik vandaag mijn stickers te gaan opplakken in huis. Zo ontkwam ook de schaar niet aan een sticker. Maar omdat de schaar zelf niet zo handig was om op te gaan plakken, plakte ik de sticker op het aanrecht op de plek waar de schaar altijd ligt.

Spaans blijven leren - diary 33

Ook de waterkoker ontkwam niet aan een sticker, net als de wasmachine, tafel, koelkast, magnetron, klok enz. Zo ging ik het hele huis door!

Spaans blijven leren - diary 33

En eind van de middag maakte ik het weer lekker donker in de woonkamer, kaarsjes aan, warme choco erbij. En ik zette Harry Potter aan. Ondertussen knipte ik alle plaatjes uit voor mijn visionboard, dan is dat mooi alvast gebeurt! En nu liggen ze keurig te wachten tot het 2019 is. Wanneer hij af is, komt hij natuurlijk nog wel voorbij in een van mijn photodiaries!

Zijn jullie wel eens zo intensief bezig geweest met het leren van een nieuwe taal en hoe lang hield je dat vol? Ik heb ook echt al diverse cursussen Spaans gedaan (2 om precies te zijn). En aan zelfstudie gedaan met een lesboek (nog voordat ik de cursussen gevolgd had). Als je nog meer goede tips hebt om deze taal goed onder de knie te krijgen, laat het dan weten in de reacties!

One thought on “Spaans blijven leren – diary 33”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *