Spaans telefoonnummer en bankrekening

Spaans telefoonnummer en bankrekening

2 augustus 2024 0 Door Marìs

Als je in Spanje gaat wonen heb je een Spaans telefoonnummer en bankrekening nodig. En die 2 zijn meer met elkaar verbonden dan je misschien denkt.

Spaans telefoonnummer en bankrekening

Spaans telefoonnummer en bankrekening

Wanneer je in Spanje woont of gaat wonen, heb je een Spaans telefoonnummer en bankrekening nodig. Die 2 dingen zijn nauw met elkaar verbonden. In Nederland zie je namelijk ook al dat als je een bankrekeningnummer wilt openen, je daarvoor een (Nederlands) telefoonnummer nodig hebt. En als je een abonnement wilt afsluiten voor je Nederlandse telefoonnummer, moet je weer een Nederlands adres én bankrekeningnummer invullen. Dat is in Spanje niet anders. Start dus eerst met het vinden van een huis, zodat je een Spaans adres hebt (al is het maar tijdelijk, wel inschrijven bij de gemeente) en volg daarna de rest van de onderstaande stappen.

Leestip: Zoveel manieren om meer van je geld te maken!

Eigenlijk is het een soort vicieuze cirkel waarin je terecht komt, waarvan velen denken; help! Hoe komt ik hieruit! Het kan behoorlijk frustrerend zijn dat je het een wilt aanvragen waarvoor je het andere nodig hebt dat je wilt aanvragen. Op een gegeven moment denk je echt; ja hallo, maak het niet zo ingewikkeld joh! Maar eigenlijk valt dit ‘probleem’ heel simpel op te lossen. Als je maar start met het hebben van een Spaans adres waarop je ingeschreven staat bij de gemeente, zodat je je Padron hebt, kun je daarna verder.

De volgende stappen

Voor alles wat jij wilt afsluiten aan verzekeringen of abonnementen, zul je ook een Spaans telefoonnummer en een Spaanse bankrekening moeten opgeven van Spanje. Heb je dat niet, dan heb je dikke kans dat je gewoon weer weggestuurd wordt met de boodschap; ga dat eerst maar regelen. Je kunt heel simpel een Spaans telefoonnummer aanvragen.

Dit doe je door gewoon naar een klein telefoonwinkeltje (geen grote, daar wordt je weggestuurd) te gaan, die bijvoorbeeld ook hoesjes verkoopt voor je telefoon. Daar vraag je naar een prepaid simkaart met beltegoed, je laat je paspoort of id kaart zien, neem even 10 euro beltegoed et voila! Daar heb je jouw Spaanse telefoonnummer! Zo kun jij de sms’jes ontvangen waarin je een code krijgt toegestuurd voor het openen van een Spaanse bankrekening.

Waarom kan dat niet met een Nederlands nummer? Omdat het systeem die die sms’jes verstuurd geen buitenlandse nummers herkent. Daarom willen ze jouw buitenlandse telefoonnummer niet gebruiken, want het sms’je zal dan nooit aankomen.

Je hebt een Spaans bankrekeningnummer nodig waarvan jouw abonnementen kunnen worden afgeschreven. Let er dus op dat je niet online een gratis spaarrekening gaat openen waarvan alleen geld afgeschreven kan worden naar je eigen tegenrekening. Want daar zul je in Spanje niks aan hebben voor je abonnementen. Je zou wel kunnen overwegen om bij Openbank een betaalrekening te openen. Hier kun je gewoon je salaris laten storten, geld mee overschrijven en er kunnen automatische incasso’s vanaf. Wanneer je geld overschrijft duurt het wel 1 tot 2 werkdagen voordat het bij de begunstigde terecht komt. Ik heb nog niet uitgezocht of dit sneller kan bij andere Spaanse banken.

Openbank is een onderdeel van Santander, een hele bekende bank in Spanje. Zeker op de Canarische eilanden (Gran Canaria) zit Santander veel. Je kunt in Spanje een bankrekening openen als resident (inwoner) of als niet-resident. Je bankrekening kun je indien nodig later upgraden naar een resident-bankrekening. Daarmee schijn je meer voordelen te hebben, zoals lagere kosten (geen idee wat die voordelen verder zijn, daar heb ik mij zelf nog niet in verdiept).

Resident of niet-resident

Het openen van een niet-resident bankrekeningnummer is in mijn ogen lastiger dan die voor een resident. Wanneer je een resident, dus inwoner van Spanje bent en je wilt een Spaans rekeningnummer openen, neem dan de volgende documenten mee;

  • Identiteitsbewijs (het liefst een paspoort)
  • Kopie van je NIE-nummer
  • Bewijs van je Spaanse residentie
  • Bewijs van je Spaanse adres (bijvoorbeeld je huurcontract of eigendomsbewijs of een energierekening)

Wanneer je als niet-resident een rekening wilt openen neem dan de volgende documenten mee;

  • Identiteitsbewijs (een paspoort heeft de voorkeur)
  • Bewijs van je adres buiten Spanje (energierekening, huurcontract of eigendomsbewijs)
  • Bewijs van je beroep of status (gepensioneerd, student 0f werkende)
  • Een bewijs van niet-verblijf (te verkrijgen op het politiebureau, of tegen betaling via de bank zelf)

Bij veel banken kun je online een rekening openen, maar je moet daarna wel persoonlijk naar de bank gaan om papieren te ondertekenen. Ze willen jou wel zelf gezien hebben. Veel banken zijn maar tot een uur of 2 in de middag geopend, daarna zijn ze gesloten. Hetzelfde geldt voor het weekend en op feestdagen, ook dan zijn de banken gesloten.

Je hebt kans dat als je een uur voor sluitingstijd komt en ze weten dat jij ergens voor komt dat langer duurt, dat je al niet meer naar binnen mag. Ook staan er in de ochtend nog weleens lange rijen. Je kunt geen afspraak maken, je loopt gewoon binnen en wacht tot je aan de beurt bent. Dit kan rustig 2,5 uur duren, dus zorg dat je verder niks anders geplant hebt. Verwacht ook niet dat als je eenmaal aan de beurt bent, je binnen 15 minuten weer weg bent.

De kosten voor het hebben van een Spaanse bankrekening liggen hoger dan de kosten voor een Nederlandse bankrekening. Hou hier dus rekening mee. Let ook op waar jij komt te wonen dat er dus wel een bankfiliaal bij jou in de buurt is. En als je geld wilt opnemen waar je dit gratis kunt doen. Stel je doet dit bij een ATM-automaat, kost dit vrijwel altijd geld. Dit zijn geen automaten van de bank zelf!

Leestip: Zo kun je makkelijk Spaans leren!

Heb jij ooit al eens een Spaanse betaalrekening geopend in Spanje zelf? Hoe (makkelijk of lastig) ging dat? Bij welke bank deed je dat?

Spaans telefoonnummer en bankrekening