Spaarrekeningen anders ingedeeld

Spaarrekeningen anders ingedeeld

24 november 2022 8 Door Marìs

Recent heb ik mijn spaarrekeningen anders ingedeeld. Inmiddels heb ik in totaal ruim 9000 euro op mijn spaarrekeningen staan (in totaal). En ineens wilde ik het anders indelen. Dus dat heb ik gedaan!

Spaarrekeningen anders ingedeeld

Spaarrekeningen anders ingedeeld

Omdat ik weer onrustig werd, heb ik mijn spaarrekeningen anders ingedeeld. Soms kan ik ineens onrustig worden als ik naar mijn spaardoelen kijk en naar de bedragen die nu in de diverse online spaarpotjes staan. Zo ook deze keer. En daarom deelde ik het meteen anders in. Dat geeft me dan weer meer rust.

Leestip: 5 tips voor gezonde financiën!

Het was namelijk zo dat 3 spaardoelen mij niet lekker zaten. 1 spaardoel was nog 150 euro extra meenemen op mijn vakantie van 2023. Het tweede doel was 3800 euro op de ‘Aankopen’ spaarrekening zetten. En nummer 3 was mijn bufferrekening. Mijn buffer rekening was flink gevuld en ik zou er voor mijn idee lang over doen om de andere 2 spaardoelen te behalen. Nummer 1 was natuurlijk zo gedaan, maar nummer 2, daar zat ik mee in mijn maag.

En toen dacht ik; wat nou als ik het andersom doe? Dan heb ik geen 3 spaardoelen meer (want ook de buffer wilde ik nog verder ophogen), maar nog maar 1. Dan zorg ik ervoor dat mijn eerste 2 doelen behaald zijn en ga ik mij daarna focussen op 1 doel; de buffer weer aanvullen tot een voor mij rustgevend bedrag. En daarna stukje bij beetje rustig verder opbouwen.

Dus zo kwam het, dat ik 150 euro pinde, zodat doel nummer 1 behaald werd. En dat ik 3800 euro van mijn buffer afhaalde om die op de ‘Aankopen’ rekening te zetten. Voor mijn gevoel zit het er namelijk aan te komen dat ik een nieuw fornuis moet gaan kopen, want naast dat deze al zo’n 15(?) jaar oud is, begint hij nu ook kuren te vertonen (de stroom valt uit als de oven en 2 kookpitten tegelijk aan staan, de hele lucht functie van de oven is al kapot). Al met al zag ik het niet zitten om daarvoor dan geld van mijn buffer te moeten halen. Het zal wel tussen mijn oren zitten.

Maar geld van mijn aankopen rekening, is bedoeld om aankopen van te doen. Geld van mijn buffer wil ik graag zo min mogelijk gebruiken en alleen laten groeien. Deze is voor onverwachte (hoge) rekeningen. Het zou dus een onbevredigend gevoel geven als ik geld van mijn buffer moet halen om een nieuwe kookplaat te kopen, alleen omdat de aankopen rekening nog niet gevuld is. In mijn ogen hoort dat andersom. Eerst een geldbedrag wegzetten voor dingen die vervangen moeten worden (de aankopen rekening) en daarna pas een buffer opbouwen voor onverwachte (hoge) rekeningen.

Daarom besloot ik om alles om te gooien. En mán wat voelt dat lekker! Wellicht zit er voor jullie helemaal geen logica achter mijn actie, maar voor mij wel. En daar gaat het om. Ik merkte namelijk dat het steeds meer in mijn hoofd ging zitten en dat is nooit een goed teken. Dat is bij mij het teken dat er gewoon snel iets aan gedaan moet worden. Binnenkort zal ik jullie in een ander artikel nog een update geven wat betreft sparen en mijn doelen, want het kriebelt om nu echt actie te gaan ondernemen. Zo heb ik ideeën over hoe ik mijn buffer ga aanvullen én tegelijk voor een ander groot doel ga sparen.

Leestip: 10 tips om sneller te sparen!

Welk potje zou jij eerst vullen in jouw situatie? Een buffer die je alleen gebruikt voor onverwachte (hoge) rekeningen die sporadisch voorkomen, of je ‘aankopen’ potje? Waarvan je weet dat je die elk moment nodig kunt gaan hebben?

Spaarrekeningen anders ingedeeld