Statiegeld

Statiegeld

5 april 2023 6 Door Marìs

Vroeger was het een hype; statiegeld sparen. Hoe is dat nu? Horen jullie daar nog vaak mensen over, dat ze hun statiegeld apart in een potje opsparen?

Statiegeld

Statiegeld

Vroeger hoorde ik er veel mensen over; statiegeld apart in een potje sparen. Hoe is dat nu? Horen jullie dat veel in je omgeving, of eigenlijk ook helemaal niet meer? Ik hoor er nu eigenlijk niks meer over namelijk. Maar wie weet praten mensen er gewoon niet meer zo snel over.

Leestip: Jouw favoriete moment van de maand!

Zelf spaar ik diverse dingen in een potje. Ik heb een soort combinatiepotje gemaakt van; vindgeld, dus letterlijk geld dat ik op straat of zo vind. Dat is tot nu toe dit jaar 15 cent geweest. Daarnaast stop ik er statiegeld in van flesjes die zelf gekocht zijn (door mijn moeder of door mij, want soms neemt ze weleens verse sap mee voor samen als ze hier komt eten/ slapen). En tot slot statiegeld dat ik op straat vind. Wat nog best veel is, maar het ligt er wel aan waar je kijkt. Ben je dichtij de stad dan moet je gewoon geluk hebben dat iemand z’n flesje gedumpt heeft. Of wellicht verloren.

Aan het eind van het jaar ga ik tellen hoeveel geld er in dat potje zit en dat neem ik volgend voorjaar mee op vakantie. We gaan volgend voorjaar namelijk 5 dagen naar Londen. Dat is nog niet geboekt, maar onderling al wel afgesproken. De periode is nu nog niet te boeken namelijk, waar wij het willen boeken. Dus dat potje met geld gaat lekker mee! Wellicht kunnen we er een keertje gratis mee lunchen of zo. Of misschien brengen we het in mindering op de reissom van tevoren, zodat er op de rekening wat geld over blijft om ter plekke te gebruiken. Aangezien ze daar natuurlijk geen euro’s hebben.

Hoe kijk jij aan tegen statiegeld sparen? Doe jij het zelf ook? Of heb jij op een andere manier kleingeld dat je apart stopt in een potje? Of is dat bij jou niet aan de orde, omdat je helemaal geen contant geld gebruikt? En wat doe je dan als je een statiegeldflesje op straat ziet liggen? Want ja, een flesje kan vies zijn, maar je kan natuurlijk gewoon je handen wassen daarna. Zelf heb ik meestal een tas bij me die vies mag worden waar ik het dan in gooi. Dan hoef ik er niet de hele tijd mee in mijn handen te lopen.

Ik raap alles op wat geld oplevert. En mocht ik een keer iets oprapen dat toch geen geld waard is, omdat het bijvoorbeeld te beschadigd is, dan gooi ik het netjes weg. Dan heb ik zoiets van; jammer voor mij, maar dan kan ik me in elk geval niet opnieuw vergissen en denken dat het geld oplevert. Zelf ben ik veel bezig met de wet van de aantrekkingskracht. Voor mij werkt dat. En als ik dan geld op straat zou laten liggen, dan geef ik aan dat ik geen (extra) geld nodig heb. Dat wil ik natuurlijk niet aangeven, want ik wil wel degelijk extra geld ontvangen, dus handel ik daarnaar.

Sinds deze maand zit er ook statiegeld op blikjes. Natuurlijk zullen als eerste de oude verpakkingen van de blikjes verkocht worden, waar geen statiegeld op zat. Of wellicht ben jij al eerder dan deze maand blikjes tegengekomen waar statiegeld op zit. Hopelijk heb je die dan bewaard. Zonde om geld weg te gooien, toch?!

Leestip: Online extra geld verdienen kan zo!

Hoe kijk jij aan tegen statiegeld sparen? Doe jij het ook, of heb je geen zin om daar moeite voor te doen?

Statiegeld