Twijfels met financiële gevolgen

18 januari 2020 14 Door Marìs

Twijfels met financiële gevolgen. Dat is waar ik momenteel last van heb. Dat heeft alles te maken met mijn werk. Waarom? Dat vertel ik jullie vandaag, ook om het voor mezelf op een rijtje te zetten.

Twijfels met financiële gevolgen

Twijfels met financiële gevolgen

Twijfels met financiële gevolgen. Ik heb dus zo mijn twijfels. Sinds ik weer ben begonnen met werken bij de post, heb ik steeds zoveel als mogelijk was gewerkt. In het begin ging dat helemaal prima. Totdat het december werd. Die maand was er natuurlijk topdrukte vanwege de feestdagen. En dat is me behoorlijk opgebroken. Bijna 43 uur aan overuren heb ik die maand gedraaid. En omdat langzaam maar zeker alle Sandd post erbij komt, word het ook niet meer zo rustig als dat het daarvoor geweest is.

Leestip: Ineens is alles weg!

Nu dacht ik; in januari ga ik me wel weer beter voelen. Maar na de interne verhuizing met een verschuiving (en het weghalen) van kasten kreeg ik gigantische stress omdat ik ineens geen vaste plek meer had. Dat is nu inmiddels opgelost, maar ik had verwacht dat ik sneller weer zou opknappen.

Nu vraag ik me af of ik niet teveel van mezelf vraag. Momenteel sta ik alweer op ruim 17 uur overwerken. En daar komen (in dit geval) nog 3 weken wij waarin overuren worden opgebouwd. Want dit is een maand met 5 weken in plaats van 4. Erg leuk voor mijn salarisstrook van februari, wanneer de overuren van januari worden uitbetaald en heel welkom omdat ik zo mijn spaardoelen sneller kan behalen/ sneller alle bedragen kan reserveren die er gereserveerd moeten worden.

Maar dit alles brengt mij wel aan het twijfelen. Moet ik zo doorgaan en dus nog even afwachten of ik me weer beter ga voelen. Dat is optie 1 en daar neig ik het meeste toe.

Optie 2 en 3

De tweede keuze is; moet ik in plaats van 5 dagen 4 dagen gaan werken? Want ik haal mijn uren toch wel, maar zo heb ik wel een dag extra rust. Daarnaast zou ik dan misschien een auto kunnen huren (nee niet leasen!), maar daarnaar moet ik nog even informeren wat de precieze kosten zijn, dit zou wel veel energie schelen én ik ben veel sneller thuis. Ik blijf dan gewoon in de vroege ochtend werken.

Maar het kost me minder energie omdat ik dan én 1 dag minder werk én eventueel dan helemaal met de auto naar mijn werk kan gaan. Dan zou ik van woensdag t/m zaterdag gaan werken. Want dinsdag is qua personeel toch een hele drukke dag, dus dan kunnen ze gemakkelijk iemand missen. Officieel is mijn contract ook voor 4 dagen per week, dus heel moeilijk zal daar niet over worden gedaan. Wel verdien ik dan natuurlijk minder geld én ben ik net wat meer geld kwijt als ik een auto ga huren.

Leestip: Koopzegels, wel of niet doen?

Optie 3 is; auto huren (dat moet dan ook echt!) en de latere dienst gaan draaien, maar dan zou ik maximaal 3 dagen willen werken (gewoon ook 12 uur) en daarnaast dan kijken of ik thuiswerk erbij kan krijgen, wat in eerste instantie ook mijn plan was als ik verhuisd was. Maar toen werd het druk op mijn werk en heb ik dat weer voor me uit geschoven. Zo verdien ik dan ook extra geld, maar op een net andere manier én in een rustigere omgeving. Plus ik kan ermee stoppen als het me teveel wordt wanneer ik wil. (qua hoe lang ik werk op een dag). En ik hou dan dus 2 dagen over waarop ik dit werk kan doen, waardoor ik niet verplicht ben om na mijn huidige werkdagen ook nog verder door te werken op die dag.

Lastig kiezen!

Alle 3 de opties hebben financiële gevolgen. Want ga ik in de middag werken, dan krijg ik dus geen onregelmatigheidstoeslag meer. Dit bedrag ligt per maand tussen de 40 en 90 euro. Afhankelijk van hoeveel uren ik in totaal gewerkt heb (en hoe vroeg dat was). En dan komen er extra kosten bij voor het huren van een auto. Aan leasen ga ik niet beginnen, want mijn werk gaat sowieso verhuizen naar een andere plaats dan waar het nu zit en dan houdt het op voor mij.

Er is alleen nog niet precies bekend wanneer die verhuizing plaats gaat vinden. Dit kan ook nog maar zo langer duren dan dat mijn contract(en) uiteindelijk lopen. Dus dat is de reden dat ik niet wil leasen, daar zit je namelijk minimaal 3 jaar aan vast. En als ik geen werk meer heb is dat voor mij niet te betalen. Dan kun je je contract wel afkopen, maar dat vind ik dan ook zonde van mijn geld.

Ter info

Helemaal van baan wisselen zie ik sowieso niet zitten. Dat is op dit moment géén optie. Ik ga echt kiezen tussen deze 3 bovengenoemde opties. En wil dus alleen weten welke van die 3 opties jullie zouden kiezen als je in mijn situatie zat. Nog even een side note; de werkdruk is in de ochtend wel een stuk hoger dan in de middag. Want de post moet dan op tijd meegegeven worden aan de chauffeurs, dus ze jagen je nog wel eens op.

En in de middag wordt er voorbereid (de niet 24 uurs post, zoals bijvoorbeeld de Donald Duck) voor de volgende dag. Dat gooi je in bakken en staat dan klaar voor de mensen die in de ochtend voorbereiden. De ochtend voorbereiders zetten de 24 uurs post daar dan tussen en hebben ook de taak om brievenbus pakjes in te pakken en daarnaast natuurlijk nog de machine post. Je hebt in de ochtend dus veel meer dingen waar je alert op moet zijn.

Leestip: Automatisch sparen? Nee!

Stel jij zit in deze situatie dat je te hard werkt en merkt dat je hart op hol slaat, waardoor je je niet goed voelt. Wat zou jij dan doen? Ik ga het sowieso deze hele maand nog even aankijken. Tenzij mijn situatie weer verslechterd. 

Twijfels met financiële gevolgen