Twijfels met financiële gevolgen

Twijfels met financiële gevolgen. Dat is waar ik momenteel last van heb. Dat heeft alles te maken met mijn werk. Waarom? Dat vertel ik jullie vandaag, ook om het voor mezelf op een rijtje te zetten.

Twijfels met financiële gevolgen

Twijfels met financiële gevolgen

Twijfels met financiële gevolgen. Ik heb dus zo mijn twijfels. Sinds ik weer ben begonnen met werken bij de post, heb ik steeds zoveel als mogelijk was gewerkt. In het begin ging dat helemaal prima. Totdat het december werd. Die maand was er natuurlijk topdrukte vanwege de feestdagen. En dat is me behoorlijk opgebroken. Bijna 43 uur aan overuren heb ik die maand gedraaid. En omdat langzaam maar zeker alle Sandd post erbij komt, word het ook niet meer zo rustig als dat het daarvoor geweest is.

Leestip: Ineens is alles weg!

Nu dacht ik; in januari ga ik me wel weer beter voelen. Maar na de interne verhuizing met een verschuiving (en het weghalen) van kasten kreeg ik gigantische stress omdat ik ineens geen vaste plek meer had. Dat is nu inmiddels opgelost, maar ik had verwacht dat ik sneller weer zou opknappen.

Nu vraag ik me af of ik niet teveel van mezelf vraag. Momenteel sta ik alweer op ruim 17 uur overwerken. En daar komen (in dit geval) nog 3 weken wij waarin overuren worden opgebouwd. Want dit is een maand met 5 weken in plaats van 4. Erg leuk voor mijn salarisstrook van februari, wanneer de overuren van januari worden uitbetaald en heel welkom omdat ik zo mijn spaardoelen sneller kan behalen/ sneller alle bedragen kan reserveren die er gereserveerd moeten worden.

Maar dit alles brengt mij wel aan het twijfelen. Moet ik zo doorgaan en dus nog even afwachten of ik me weer beter ga voelen. Dat is optie 1 en daar neig ik het meeste toe.

Optie 2 en 3

De tweede keuze is; moet ik in plaats van 5 dagen 4 dagen gaan werken? Want ik haal mijn uren toch wel, maar zo heb ik wel een dag extra rust. Daarnaast zou ik dan misschien een auto kunnen huren (nee niet leasen!), maar daarnaar moet ik nog even informeren wat de precieze kosten zijn, dit zou wel veel energie schelen én ik ben veel sneller thuis. Ik blijf dan gewoon in de vroege ochtend werken.

Maar het kost me minder energie omdat ik dan én 1 dag minder werk én eventueel dan helemaal met de auto naar mijn werk kan gaan. Dan zou ik van woensdag t/m zaterdag gaan werken. Want dinsdag is qua personeel toch een hele drukke dag, dus dan kunnen ze gemakkelijk iemand missen. Officieel is mijn contract ook voor 4 dagen per week, dus heel moeilijk zal daar niet over worden gedaan. Wel verdien ik dan natuurlijk minder geld én ben ik net wat meer geld kwijt als ik een auto ga huren.

Leestip: Koopzegels, wel of niet doen?

Optie 3 is; auto huren (dat moet dan ook echt!) en de latere dienst gaan draaien, maar dan zou ik maximaal 3 dagen willen werken (gewoon ook 12 uur) en daarnaast dan kijken of ik thuiswerk erbij kan krijgen, wat in eerste instantie ook mijn plan was als ik verhuisd was. Maar toen werd het druk op mijn werk en heb ik dat weer voor me uit geschoven. Zo verdien ik dan ook extra geld, maar op een net andere manier én in een rustigere omgeving. Plus ik kan ermee stoppen als het me teveel wordt wanneer ik wil. (qua hoe lang ik werk op een dag). En ik hou dan dus 2 dagen over waarop ik dit werk kan doen, waardoor ik niet verplicht ben om na mijn huidige werkdagen ook nog verder door te werken op die dag.

Lastig kiezen!

Alle 3 de opties hebben financiële gevolgen. Want ga ik in de middag werken, dan krijg ik dus geen onregelmatigheidstoeslag meer. Dit bedrag ligt per maand tussen de 40 en 90 euro. Afhankelijk van hoeveel uren ik in totaal gewerkt heb (en hoe vroeg dat was). En dan komen er extra kosten bij voor het huren van een auto. Aan leasen ga ik niet beginnen, want mijn werk gaat sowieso verhuizen naar een andere plaats dan waar het nu zit en dan houdt het op voor mij.

Er is alleen nog niet precies bekend wanneer die verhuizing plaats gaat vinden. Dit kan ook nog maar zo langer duren dan dat mijn contract(en) uiteindelijk lopen. Dus dat is de reden dat ik niet wil leasen, daar zit je namelijk minimaal 3 jaar aan vast. En als ik geen werk meer heb is dat voor mij niet te betalen. Dan kun je je contract wel afkopen, maar dat vind ik dan ook zonde van mijn geld.

Ter info

Helemaal van baan wisselen zie ik sowieso niet zitten. Dat is op dit moment géén optie. Ik ga echt kiezen tussen deze 3 bovengenoemde opties. En wil dus alleen weten welke van die 3 opties jullie zouden kiezen als je in mijn situatie zat. Nog even een side note; de werkdruk is in de ochtend wel een stuk hoger dan in de middag. Want de post moet dan op tijd meegegeven worden aan de chauffeurs, dus ze jagen je nog wel eens op.

En in de middag wordt er voorbereid (de niet 24 uurs post, zoals bijvoorbeeld de Donald Duck) voor de volgende dag. Dat gooi je in bakken en staat dan klaar voor de mensen die in de ochtend voorbereiden. De ochtend voorbereiders zetten de 24 uurs post daar dan tussen en hebben ook de taak om brievenbus pakjes in te pakken en daarnaast natuurlijk nog de machine post. Je hebt in de ochtend dus veel meer dingen waar je alert op moet zijn.

Leestip: Automatisch sparen? Nee!

Stel jij zit in deze situatie dat je te hard werkt en merkt dat je hart op hol slaat, waardoor je je niet goed voelt. Wat zou jij dan doen? Ik ga het sowieso deze hele maand nog even aankijken. Tenzij mijn situatie weer verslechterd. 

Twijfels met financiële gevolgen

14 thoughts on “Twijfels met financiële gevolgen”

 1. Poeh, lastige situatie. Ook moeilijk om iemand hierin van advies te voorzien. Je benoemd zelf dat je het meest neigt naar keuze 1. Ik weet dat 2 en 3 gevolgen hebben voor je financiën, maar aangezien je hier waarschijnlijk maandelijks ook mee rond kan komen, (Ik neem aan dat het anders niet als keuze omschreven stond in deze blog), zijn dit dus wel reëele opties. Ik zou voor mezelf een grens in tijd stellen met keuze 1. Bijvoorbeeld tot eind februari zo aankijken en als je dan niet opgeknapt bent dan toch wat meer over keuze 2 of 3 nadenken. Ik merk dat er veel gebeurd de laatste tijd, zoals een verhuizing, en drukke maanden op het werk. Vandaar ook het aankijken tot eind februari. Misschien dat dit een rustigere maand is waardoor je je weer beter voelt en meer tot rust kunt komen. Maar let wel op jezelf en geef je grenzen aan, zodat je niet (nog meer) overwerkt wordt. Succes!

  1. Ik zou er idd mee rond kunnen komen, maar hou dan minder spaargeld over (als in: dan kan ik per maand minder sparen). Dat vind ik wel een goede: aankijken tot eind februari. Dankje!

   1. Succes!
    En ik snap idd dat je voorkeur niet uitgaat naar minder sparen, dat zou ik zelf ook niet prettig vinden idd. De tussenoplossing van eventueel auto huren/lenen vond ik ook slim bedacht. Misschien kan je dat het dat beetje extra energie besparen. Maar het fijnst zou zijn als je eind februari weer opgeknapt bent natuurlijk 😊

 2. En als er nog een tussenoptie is? Wel zo blijven werken zoals je nu doet, maar tijdelijke een auto huren (misschien lenen?). Je geeft aan dat een auto je veel energie zou schelen. Met 4 dagen werken en een auto zoals in optie 2 heb je wel echt veel minder inkomsten. Met deze tussenoplossing tussen optie 1 en 2 houdt je wel het hogere inkomen, maar geef je dit uit aan een energiebesparende maatregel. Lukt dit niet dan kun je altijd nog naar optie 2 of 3 gaan.
  Ik ben het met E. eens dat er nogal veel gebeurd is het afgelopen jaar: verhuizen en verbouwen en de financiële stress die daarbij is komen kijken. Het huis is nog niet klaar, december is een hele drukke maand geweest. Neem nog even de tijd om het aan te kijken, maar zorg er wel voor dat je wat energie kunt tanken. Door het reizen wat makkelijker wordt. Maar misschien ook wat andere dingen minder te doen dan je gewend bent? Iets minder koken en wat vaker makkelijk eten, zoals een broodje met een kopje soep of gebakken ei. Wat minder vaak boenen of stofzuigen ofzo. Wat vaker bij mams langs of vragen dat mams wat vaker langs wil komen. Zoiets. Geef het even de tijd. Vooral ook omdat het huidige werk niet al te lang meer duurt.

  1. Daar had ik nog niet over nagedacht, maar dit zou wellicht ook een optie kunnen zijn. Ik mijk het sowieso nog even aan voordat ik een beslissing neem. Eind februari werd hier genoemd als eindtijd en dat vind ik wel een mooie. Dan weet ik ook precies hoeveel post er nog van Sandd bijgekomen is. Want dat moet er op 1 feb allemaal bij zitten.
   Bedankt voor je idee!
   Ja als je alles zo opnoemt klinkt het idd wel als veel. Dat besef je niet zo omdat het niet tegelijk gebeurt. Maar steeds na elkaar.
   Koken heb ik al verplaatst naar lunch ipv avondeten. In de avond eet ik dan wat simpels, dat scheelt energie omdat ik dan bijna meteen met koken kan beginnen als ik thuis kom uit mijn werk. Gisteren heb ik wel meteen even van je tip gebruik gemaakt door een blikje kippensoep open te trekken ipv te koken. Hoefde alleen opgewarmd!
   Schoonmaken doe ik al bijna niet meer. Dat gaat altijd als eerste op een laag pitje als ik het druk krijg. Scheelt zeker in energie!

 3. Het is ook nog een optie om een auto te leasen voor kortere tijd. Op Marktplaats staan veel advertenties van particulieren die van een lease auto afwillen en iemand zoeken die de auto de resterende tijd wil leasen. (bij Marktplaats zoeken op lease overname).

  1. Bedankt voor je tip! Zelf voel ik me daar niet zo prettig bij. De auto staat dan toch op een ander zijn naam die je niet kent. En daarbij zijn lease auto’s per maand erg duur. Huren is goedkoper voor mij heb ik al gezien. Maar toch bedankt voor het meedenken!

 4. Ik weet niet hoe ver weg je werk is maar is het een optie om in plaats van een auto te huren een (tweedehands) scooter te kopen? Dat lijkt me veel goedkoper.

  Ik zou, zoals boven gezegd, het nog heel even aankijken ivm de drukke periode die je hebt gehad.

  Ik zou zelf denk ik het meest neigen naar dezelfde hoeveelheid dagen/contacturen werken maar dan die middagshift. Omdat je beschrijft dat die veel minder stress oplevert lijkt me dat voor jou de beste optie. Maar ik zou dan dus niet óók nog eens minder uren gaan werken als je je ort ook al kwijtraakt dan.

  1. Dat is hier niet heel veilig. Of ik moet zeggen dat ik me daar niet veilig bij voel. Je hoort hier in de omgeving steeds vaker dat mensen van hun fiets of scooter getrokken worden en overvallen. De scooter houden ze dan gewoon staande door je weg te blokkeren. Minder uren werken was ook sowieso geen optie. Ik zou ze alleen anders verdelen als ik minder dagen ga werken. En als ik minder dagen werk zou ik wel minder overuren draaien. Maar overuren zijn sowieso geen garantie. Die zal ik in augustus bv sowieso niet hebben. Ik ga over alle opties en reacties nadenken tot eind februari! En tussendoor alvast een keer een dinsdag extra vrij nemen, want ik heb nog 3 uur en 41 minuten staan die voor 1 juli op moeten omdat ze anders vervallen.

 5. Een andere tussenoplossing is, die mij financieel gezien het minst slecht lijkt, is dat je komende tijd af en toe de dinsdag vrij neemt. Niet over een maand , maar nu al. Want nu loop je tegen je grenzen aan. Heb je snipperdagen? Die dinsdag valt jou het zwaarst, toch? Neem dan nu een paar keer de dinsdag op. Je hebt het nu nodig om wat bij te tanken. Omdat je werk toch maar tijdelijk is en je het geld voor verbouwingen goed kunt gebruiken. Zo kun je het misschien straks beter aan. Wie weet kun je straks weer wel gewoon 5 dagen doen. Nu af en toe een snipperdag nemen haalt ook nu de stoom van de ketel. Werkt het niet voldoende dan kun je alsnog optie 2 of 3 inzetten.

  1. Bedankt voor je idee! Ik heb bijna geen vrije uren meer staan omdat ik vorig jaar bij het begin vd verbouwing al een paar weken vrij geweest ben en omdat ik dit jaar tijdens mijn vakantie al 4 weken vrij ben. Maar ik heb sowieso nog wel 3 uur en 41 minuten staan die voor 1 juli op moeten omdat ze anders vervallen, dus ik vind het wel een goed idee om die binnenkort op te nemen op een dinsdag. Thanks vd tip!

 6. Wat een lastige situatie! Bij mij schiet dit scenario als eerste te binnen:

  1- terug naar je contracturen.
  2- je eigen uren zoveel mogelijk met ORT proberen te draaien.
  3- regelmaat creëren.

  In eerdere blogs heb ik gelezen dat je vrij vroeg begint. Dat is natuurlijk mooi voor de ORT. Houd de maand februari aan voor je contracturen. Daarbij even helemaal niet extra werken.

  Als je dan merkt dat je je beter voelt, kan je beginnen met bijvoorbeeld maandag gewone dag, dinsdag uurtje extra, woensdag gewone dag, donderdag uurtje extra, vrijdag weer gewone dag. Als dat bevalt kan je die week erna misschien dezelfde structuur aanhouden met 2 uurtjes overwerken. En als dat dan weer bevalt kan je misschien wel 3 dagen 2 uurtjes extra werken in plaats van 2 dagen.

  Ik begrijp dat je hierover in dubio bent, maar je hebt maar 1 lijf. Extra centjes zijn fijn maar dat moet niet ten koste gaan van jezelf.

  #doewatgoedvoelt

  liefs van Mikkie

  1. Mijn werkweek is van dinsdag t/m zaterdag. Maar ik snap wat je bedoeld te zeggen. Ik heb officieel een contract voor 4 dagen per week maar werk vanaf het begin al 5 dagen per week, dus standaard ‘teveel’.
   Ik ga het tot en net eind februari even aankijken en dan beslis ik verder.
   Dankje! Daar heb je zeker gelijk in, soms zou het handig zijn om een reserve lichaam te hebben en die in te kunnen zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *