Verbouw jaarplanning

Verbouw jaarplanning

2 mei 2021 3 Door Marìs

Recent begon ik met een verbouw jaarplanning. Ik zette alle klussen die nog gedaan moeten worden op papier, met prijzen erbij als ik die al weet. En een jaartal waarin het moet gebeuren.

Verbouw jaarplanning

Verbouw jaarplanning

Onlangs maakte ik een verbouw jaarplanning. De klussen zijn nu zo overzichtelijk aan het worden, dat dit makkelijker mogelijk is om te doen. Daarom ben ik ook volop prijzen van alle klussen aan het verzamelen, zodat ik die erbij kan zetten. Want alleen als ik alle prijzen weet, weet ik in welk jaar ik de klussen kan inplannen.

Leestip: 10 tips om sneller te sparen!

Soms zie je door de bomen het bos niet meer als je bezig bent met verbouwen. Daarom is overzicht heel belangrijk en fijn. Zelf wil ik namelijk heel graag een jaarplanning maken met klussen die nog moeten gebeuren. Voor dit jaar staat alleen nog de tuin op de planning (en komende week het ophangen van de keukenkastjes en achterwandjes plaatsen met lampjes).

Verder hoop ik dit jaar te kunnen gebruiken om ook wat vooruit te sparen voor de klussen van volgend jaar. Omdat mijn lijst met prijzen nog verre van compleet is, weet ik nog niet precies welke klussen er volgend jaar gedaan kunnen worden. Ook 2023 staat al op de lijst. Hopelijk blijft het daarbij, dat zou betekenen dat ik alle klussen in zijn geheel afgerond kan hebben in 2023. Dat is mijn streven!

In totaal ben ik dan 5 jaar bezig geweest met verbouwen, dus dan mag het ook wel echt een keertje klaar zijn dacht ik zo! Wel is dan echt álles aan/ in het huis opgeknapt wat een opknapbeurt nodig had of wat ik zelf aangepast wilde hebben. Ook is er dan extra isolatie aangebracht tegen bijvoorbeeld die koude vloer en liggen er dan zonnepanelen op het dak.

Kort op een rijtje!

Kort op een rijtje; zet de klussen op een lijst, verzamel prijzen en reken uit wat je in een jaar kunt sparen. Zo weet je hoeveel klussen je kunt laten doen en welke klussen dit zullen zijn. Als je dat overzicht compleet hebt kun je jaartallen achter je klussen zetten. Dit doe je door te bedenken op welke volgorde je de klussen wilt laten uitvoeren. Hou ook rekening met het behouden van een buffer. Mochten er dan extra kosten om de hoek komen kijken, kun je die meteen betalen.

Er zijn meerdere manieren van je klus volgorde bepalen. Je kunt het van duurste klus naar goedkoopste klus doen, maar je kunt ook kijken naar de belangrijkste klus (wat jij het belangrijkste vindt) als eerste en zo naar steeds minder belangrijke klus te doen. Zo begin ik dit jaar met de allerduurste klus die nog gedaan moet worden, en dat is de tuin. Ik zal blij zijn als die uitgave achter de rug is. En natuurlijk ook als ik eindelijk van een tuin kan genieten na 2 jaar.

Als het klussen klaar is…!

Wanneer alle klussen afgerond zijn wordt er een start gemaakt met het extra aflossen van de lening die speciaal werd afgesloten voor de verbouwing. Want dat is het eerste waar ik zo snel mogelijk vanaf wil als alles af is. Het maken van deze planning geeft mij heel veel rust. Ook al zullen sommige prijzen nog veranderen, omdat de klus niet direct wordt gedaan, ik heb een indicatie. En daar gaat het om. Want alleen mét indicatie van prijzen kun je een goede planning maken.

Leestip: Zo verdien ik mijn clix en spaar ik dus extra geld!

Heb jij wel eens een meerjarenplan moeten maken/ gemaakt van welk jaar je welke uitgave doet? (voor wat dan ook). Dit was een zwaar verwaarloosd huis, dus er moest héél veel gebeuren.

Verbouw jaarplanning