
Voedselverspilling
Er is 1 ding wat ik zó ontzettend zonde vind en dat is voedselverspilling. Ik kan er ook zelfs boos om worden als ik zie dat mensen zo makkelijk voedsel verspillen. Doodzonde van je geld.
Voedselverspilling
Voedselverspilling vind ik gewoon zó niet nodig en ook zó zonde van je geld. Als je gewoon slim inkoopt is dit ook écht niet nodig. Daarbij gooien mensen soms te makkelijk dingen weg. Oh ik hoef het nu niet meer, dus gooi maar weg. Laatst ook een keer, at mijn moeder bij mij, ze had haar eigen restje eten meegenomen omdat dat op moest, nou prima. Maar er lagen nog 5 happen op haar bord en toen hoefde ze niet meer. Dat wilde ze weggooien. Dus ik zei; ok geef dan maar aan mij. Dat kleine beetje. Ik vond het zonde om weg te gooien.
Er zijn gewoon dingen die je ook niet weg hóéft te gooien, je kunt het bijvoorbeeld ook gewoon een dag later tussen de middag opeten. Of in de vriezer doen (niet alles, maar wel veel). Of je bedenkt iets waardoor je het wel op maakt. Heb je geen zin meer in melk? Dan kun je wentelteefjes maken (mits je brood en eieren in huis hebt), maar je kunt er ook warme chocolademelk van maken. Met melk kun je zoveel dingen doen! Laatst wilde ik pannenkoeken maken, maar ik had melk nodig, dus ging ik naar de supermarkt. Ik kocht een pak melk wat dezelfde dag nog op moest met 35% korting, want er moest al 800 of 850 ml. in de mix. Dat kleine restje wat ik over hield maakte ik in de avond op, dat was zo weinig.
We gebruiken te vaak alleen onze ogen wanneer we dingen weggooien. Maar ruiken en proeven is ook een heel belangrijk iets. Je kunt vaak ook gewoon zien of iets nog goed is, of je kunt het proeven door er een klein slokje of hapje van te nemen. Een klein slokje of hapje maakt je echt niet ziek.
2 houdbaarheidsdatums
Daarbij zijn er ook 2 houdbaarheidsdatums. Ten minste houdbaar tot, wat inhoudt dat het tot die datum in élk geval nog goed is en de beste kwaliteit heeft tot die datum. Daarna is het ook nog gewoon te eten/ drinken, maar kan de kwaliteit iets afnemen. Het is dan niet meteen slecht of verrot.
De andere is; te gebruiken tot. Daarvan kun je er dus wel vanuit gaan dat het na die datum niet meer goed is. Je kunt het product tot en mét deze datum veilig nuttigen. Dit zijn tevens vaak ook producten die je tot en met deze datum gewoon in kunt vriezen en dan als nog later op kunt eten, na het te ontdooien uiteraard 😉 Want wanneer je het invriest blijft het veel langer goed. Weet je niet hoe en of je iets kunt invriezen? Dan kun je dat opzoeken in je favoriete zoekmachine. Het is het proberen waard, want dat kan jou een hoop geld schelen!
Tot slot heb je ook nog wel eens van die boxen, die kun je dan voor bijvoorbeeld 5 euro kopen, wat erin zit weet je van tevoren niet, maar wel dat de producten aan de datum zijn. Als je alleen bent kan het dus nog wel eens voorkomen dat je niet alles op tijd op kunt krijgen. Je kunt dan ook slim zijn en het bijvoorbeeld samen met iemand kopen. De kosten én de inhoud delen en dan heb je er beiden plezier van! Mits je veel dingen lust 😉
Nog een tip om minder weg te hoeven gooien is; je verse producten 2x per week halen. Zo weet je precies wat je thuis nog over hebt en wat je nog nodig hebt en hoef je ook veel minder vaak iets weg te gooien. Je vergist je dan namelijk niet zo snel. Zelf doe ik dit ook.
Leestip: Niet weggooien en 2e hands kopen!
Gooi jij vaak eten of drinken weg wat over de datum is/ lijkt te zijn?
Ik eet zelfs wel eens dingen over de tht-datum op, hoor. Gewoon je gezond verstand en je zintuigen gebruiken wat mij betreft. Van Too Good To Go ben ik echt fan. Ik woon samen en mijn vriend en ik lusten veel. En voor wat we niet lusten, vinden we altijd wel iemand om het aan weg te geven.
Dat kan ook makkelijk bij tht! Lekker dat jullie zoveel lusten, dan is het ideaal.
Wij proberen ook zoveel mogelijk op te eten en hebben bijna elke week wel een ‘restjes dag’. Veel restjes zijn 1 persoons porties, dus die dag eet iedereen een ander bakje uit de vriezer. Ook makkelijk voor de kok die dag 😉
Wel heb ik gemerkt dat je vlees wat bijna over de datum gaat beter niet meer in de vriezer kunt doen. Bijvoorbeeld gehakt wordt dan toch nog wel bruin in de vriezer. Dus als je het niet van plan bent te gebruiken, zo snel mogelijk de vriezer in!
Ook mooi dat jullie dat zo oplossen dat iedereen dan wat anders eet! Ik bedoelde meer als je het afgeprijsd koopt in de winkel omdat het tegen de datum loopt. Dan kopen en meteen de vriezer in. Wat ik zelf koop gaat sowieso meteen de vriezer in idd.
Wij zitten via facebook bij een groep waar eten dat over de houdbaarheidsdatum is gratis wordt weggegeven aan iedereen die wil. Je kan 1 of 2x per week naar een plaats gaan waar ze alle voedseloverschotten verzamelen en verdelen. Zo is er vaak heerlijke soep en gekookte groenten en vlees van een creche (het teveel aan eten zou anders in de vuilbak belanden), brood van bij de bakker van een dag oud, fruit en groenten waar een slecht plekje op zit enz.
Het idee is dat je helpt om de voedselverspilling tegen te gaan en je geeft een vrije bijdrage aan de organisatie. Wel is het de bedoeling dat je enkel meeneemt wat je zelf op kan eten, dus je moet zelf zo min mogelijk eten weggooien.
Ik vind het een pracht initiatief! Je weet nooit wat er is dus het is elke keer een feestje als ik van zo n verzamelplaats kom!
Het gratis eten is een leuke aanvulling op de boodschappen. Vaak zit er iets bij dat meer luxueus is dan wat ik zelf koop, zoals mango s, luxe yoghurt of kaas enz.
Dat is een mooi initiatief! Leuk en handig! Altijd weer een verrassing wat je krijgt dus.
welke groep is dat op fb, want ik heb het ook niet breed.
groet ries
Voor corona ging ik bijna elke dag wel boodschappen doen, vaak ook nog naar meerdere winkels. Lekker vers eten, vaak een aanbieding en weinig weggooien. Nu is alles anders. Ik ga 1 keer per week naar de supermarkt en 1 keer naar de natuurwinkel voor mijn groentetas. De tas is voor 3 maaltijden. Dus in de supermarkt moet ik voor vier keer groente inkopen. Voor dag drie en vier zijn bloemkool, wortelen en zoete aardappelen een goed idee. Ik ben niet zo voor ingevroren groente, maar intussen heb ik ontdekt dat boerenkool, spinazie en doperwten uit de diepvries heel goed te eten zijn. Daarnaast heb ik nu ook een paar dingen in potten ontdekt die best te eten zijn, nl. sperziebonen en 100% appelmoes. Op deze manier gooi ik nog steeds weinig eten weg. Op dag 3 en 4 mis ik de verse groente wel. Maar het is even niet anders…
Ga je dan op dezelfde dag naar de supermarkt en de natuurwinkel? Stel dat je dat op 2 verschillende dagen doet, heb je alweer minder potjes en vriezerdingen nodig. Stel je pakt de ene winkel op vrijdag en de andere op maandag of dinsdag. Is zomaar een idee hoor 😉 Dan heb je de hele week (zo goed als) verse groenten.
Bijvoorbeeld wortels en prei kun je prima een paar dagen laten liggen. Zo is er nog wel meer waarmee dat kan. Fijn dat je zo weinig eten weggooit!
Ik gooi ook geen eten weg. Er is altijd wel iemand in huis die het op wil eten 🙂
Dat is ideaal aan ‘veel’ mensen in huis hebben! ‘Veel’ is voor mij dan meer dan 3 personen.
In huize Stella Is Zuinig wordt bijna nooit eten weggegooid! Heel soms is iets bedorven omdat we het vergeten zijn te eten, maar die keren zijn op een hand te tellen. Alles wordt opgegeten, soms gewoon als kliekje, soms verwerkt in een andere maaltijd. Schillen en afsnijdsels en zielig verlepte oude groente gaan in de pan om bouillon van te maken. Brood wordt niet oud want ligt in de vriezer. We kopen ook goed in, niet teveel. Inmiddels zijn we heel ervaren in duurzaam omgaan met voeding!
Top! Dat bespaard ook weer een hoop geld.