Voedselverspilling

Voedselverspilling

7 oktober 2020 13 Door Marìs

Er is 1 ding wat ik zó ontzettend zonde vind en dat is voedselverspilling. Ik kan er ook zelfs boos om worden als ik zie dat mensen zo makkelijk voedsel verspillen. Doodzonde van je geld.

Voedselverspilling

Voedselverspilling

Voedselverspilling vind ik gewoon zó niet nodig en ook zó zonde van je geld. Als je gewoon slim inkoopt is dit ook écht niet nodig. Daarbij gooien mensen soms te makkelijk dingen weg. Oh ik hoef het nu niet meer, dus gooi maar weg. Laatst ook een keer, at mijn moeder bij mij, ze had haar eigen restje eten meegenomen omdat dat op moest, nou prima. Maar er lagen nog 5 happen op haar bord en toen hoefde ze niet meer. Dat wilde ze weggooien. Dus ik zei; ok geef dan maar aan mij. Dat kleine beetje. Ik vond het zonde om weg te gooien.

Leestip: Zonde van je geld!

Er zijn gewoon dingen die je ook niet weg hóéft te gooien, je kunt het bijvoorbeeld ook gewoon een dag later tussen de middag opeten. Of in de vriezer doen (niet alles, maar wel veel). Of je bedenkt iets waardoor je het wel op maakt. Heb je geen zin meer in melk? Dan kun je wentelteefjes maken (mits je brood en eieren in huis hebt), maar je kunt er ook warme chocolademelk van maken. Met melk kun je zoveel dingen doen! Laatst wilde ik pannenkoeken maken, maar ik had melk nodig, dus ging ik naar de supermarkt. Ik kocht een pak melk wat dezelfde dag nog op moest met 35% korting, want er moest al 800 of 850 ml. in de mix. Dat kleine restje wat ik over hield maakte ik in de avond op, dat was zo weinig.

We gebruiken te vaak alleen onze ogen wanneer we dingen weggooien. Maar ruiken en proeven is ook een heel belangrijk iets. Je kunt vaak ook gewoon zien of iets nog goed is, of je kunt het proeven door er een klein slokje of hapje van te nemen. Een klein slokje of hapje maakt je echt niet ziek.

2 houdbaarheidsdatums

Daarbij zijn er ook 2 houdbaarheidsdatums. Ten minste houdbaar tot, wat inhoudt dat het tot die datum in élk geval nog goed is en de beste kwaliteit heeft tot die datum. Daarna is het ook nog gewoon te eten/ drinken, maar kan de kwaliteit iets afnemen. Het is dan niet meteen slecht of verrot.

De andere is; te gebruiken tot. Daarvan kun je er dus wel vanuit gaan dat het na die datum niet meer goed is. Je kunt het product tot en mét deze datum veilig nuttigen. Dit zijn tevens vaak ook producten die je tot en met deze datum gewoon in kunt vriezen en dan als nog later op kunt eten, na het te ontdooien uiteraard 😉 Want wanneer je het invriest blijft het veel langer goed. Weet je niet hoe en of je iets kunt invriezen? Dan kun je dat opzoeken in je favoriete zoekmachine. Het is het proberen waard, want dat kan jou een hoop geld schelen!

Tot slot heb je ook nog wel eens van die boxen, die kun je dan voor bijvoorbeeld 5 euro kopen, wat erin zit weet je van tevoren niet, maar wel dat de producten aan de datum zijn. Als je alleen bent kan het dus nog wel eens voorkomen dat je niet alles op tijd op kunt krijgen. Je kunt dan ook slim zijn en het bijvoorbeeld samen met iemand kopen. De kosten én de inhoud delen en dan heb je er beiden plezier van! Mits je veel dingen lust 😉

Nog een tip om minder weg te hoeven gooien is; je verse producten 2x per week halen. Zo weet je precies wat je thuis nog over hebt en wat je nog nodig hebt en hoef je ook veel minder vaak iets weg te gooien. Je vergist je dan namelijk niet zo snel. Zelf doe ik dit ook.

Leestip: Niet weggooien en 2e hands kopen!

Gooi jij vaak eten of drinken weg wat over de datum is/ lijkt te zijn?

Voedselverspilling