Volg altijd jezelf

31 januari 2020 10 Door Marìs

Volg altijd jezelf. Wanneer je met mensen over geld praat, zijn ze altijd geneigd om jou advies te geven. Goedbedoeld, wel te verstaan! Maar niet altijd even prettig.

Volg altijd jezelf

Volg altijd jezelf. Mensen willen op alle fronten altijd graag goedbedoeld advies geven. Want in de mens schuilt toch vaak iets van dat we een ander willen helpen. En soms denken we het beter te weten dan de ander. Dit kan op alle gebieden zijn, maar vandaag praat ik puur over advies op financieel gebied.

Leestip: Heb jij een vakantiebudget?

Praat jij ook met mensen over jouw geldzaken? Dan herken je het vast wel dat mensen dan snel de neiging hebben om advies te willen geven. Dat bedoelen ze uiteraard goed, maar het helpt je vaak niet.

De meeste mensen geven namelijk advies vanuit zichzelf (dit geldt natuurlijk niet voor iedereen), waarbij ze ervan uit gaan hoe zij zich zouden voelen en gedragen. Ze kennen niet alle details van jouw gevoelens en gedachten. Advies wordt dan ook vaak gebracht op een manier alsof dat de enige juiste manier is om je spaardoel te behalen (om even een voorbeeld te geven). Of omdat ze denken dat je er zelf niet goed over nagedacht hebt, omdat ze jouw keuzes niet begrijpen en het zelf anders zouden doen. Of omdat ze jouw manier teveel risico vinden hebben.

Maar zelf vind ik het belangrijk om altijd je eigen gevoel te blijven volgen. Niemand kent jou zo goed als jij zelf. Wanneer je goed nadenkt over (financiële) situaties, weet je vaak van binnen al wel hoe je het op een voor jou goede manier kunt aanpakken. En vanuit dat gevoel/ die kennis maak jij jouw beslissingen en zoek jij jouw weg in de financiële wereld. Eentje die bij jou persoonlijk past.

Mezelf als voorbeeld.

Om mezelf als voorbeeld te geven, ik denk altijd heel erg goed na over dingen. Zeker op het gebied van geld. En ja, soms lopen dingen anders dan je verwacht, of blijkt de manier waarop je begon voor jou niet de juiste te zijn, passend bij jouw persoonlijke situatie. Zelf maak ik vaak ook andere keuzes dan dat de meeste mensen zouden doen. Maar ik ben nou eenmaal niet ‘de meeste mensen’ en maak dus ook geen gemiddelde keuzes. Ik speel niet op safe. Daar wordt je namelijk gewoon niet heel veel rijker van. Ik vind het een uitdaging om mijn geld te laten groeien. Op verschillende manieren. Daarom combineer ik sparen, beleggen en investeren.

Leestip: Een nieuwe wasmachine voor 1 euro per was!

En ja de mogelijkheid bestaat dat je dan niet al je geld terug krijgt, maar dat weet je van tevoren en het is aan jou of je dat risico wilt nemen of niet. Er bestaat namelijk ook gewoon een risico dat wél alles bij je terug komt inclusief rente. Wat mij betreft bestaat het leven uit risico’s nemen. En het risico spreiden natuurlijk. Want je hoeft ook weer niet te overdrijven. Al is dat ook weer een persoonlijke mening, want ‘wat is overdrijven?’

Weg geld!

Ik kocht ooit een laptop van meer dan 500 euro. Achteraf bleek dit een bagger apparaat te zijn wat al snel weer kapot was. Weg 500 euro. Jammer dan. Je gaat door met je leven. Daar kun je om gaan zitten kniezen, maar dan krijg je echt een zwaar leven. Het is een kwestie van accepteren en doorgaan. De wereld vergaat niet als dat gebeurt. Het is gewoon alleen jammer, maar volgende keer beter.

Een andere miskoop was een spiegelreflex camera die ik ooit kocht. Ook die kostte bijna 500 euro. Ik vind het namelijk erg leuk om foto’s te maken en dacht dat ik zo’n camera dus ook leuk en interessant zou vinden. Puntje bij paaltje heb ik hem 1x gebruikt om wat mee te oefenen en verder lag hij alleen maar in de kast. Weg 500 euro. Of tenminste, na verkoop hield ik er misschien de helft van over. Dus weg deel van je geld. Maar heeft er daardoor een ramp plaatsgevonden in mijn leven? Nee. Jammer was het natuurlijk wel. Maar het is niet onoverkomelijk. Gewoon zoals Marco Borsato ook zingt ‘even slikken en weer doorgaan!’

Leestip: Weer een poging gedaan! 2e crowdfunding project!

Ben jij iemand die standaard keuzes maakt op financieel gebied? Of net als ik juist totaal niet?