Volg altijd jezelf
Volg altijd jezelf. Wanneer je met mensen over geld praat, zijn ze altijd geneigd om jou advies te geven. Goedbedoeld, wel te verstaan! Maar niet altijd even prettig.
Volg altijd jezelf
Volg altijd jezelf. Mensen willen op alle fronten altijd graag goedbedoeld advies geven. Want in de mens schuilt toch vaak iets van dat we een ander willen helpen. En soms denken we het beter te weten dan de ander. Dit kan op alle gebieden zijn, maar vandaag praat ik puur over advies op financieel gebied.
Leestip: Heb jij een vakantiebudget?
Praat jij ook met mensen over jouw geldzaken? Dan herken je het vast wel dat mensen dan snel de neiging hebben om advies te willen geven. Dat bedoelen ze uiteraard goed, maar het helpt je vaak niet.
De meeste mensen geven namelijk advies vanuit zichzelf (dit geldt natuurlijk niet voor iedereen), waarbij ze ervan uit gaan hoe zij zich zouden voelen en gedragen. Ze kennen niet alle details van jouw gevoelens en gedachten. Advies wordt dan ook vaak gebracht op een manier alsof dat de enige juiste manier is om je spaardoel te behalen (om even een voorbeeld te geven). Of omdat ze denken dat je er zelf niet goed over nagedacht hebt, omdat ze jouw keuzes niet begrijpen en het zelf anders zouden doen. Of omdat ze jouw manier teveel risico vinden hebben.
Maar zelf vind ik het belangrijk om altijd je eigen gevoel te blijven volgen. Niemand kent jou zo goed als jij zelf. Wanneer je goed nadenkt over (financiële) situaties, weet je vaak van binnen al wel hoe je het op een voor jou goede manier kunt aanpakken. En vanuit dat gevoel/ die kennis maak jij jouw beslissingen en zoek jij jouw weg in de financiële wereld. Eentje die bij jou persoonlijk past.
Mezelf als voorbeeld.
Om mezelf als voorbeeld te geven, ik denk altijd heel erg goed na over dingen. Zeker op het gebied van geld. En ja, soms lopen dingen anders dan je verwacht, of blijkt de manier waarop je begon voor jou niet de juiste te zijn, passend bij jouw persoonlijke situatie. Zelf maak ik vaak ook andere keuzes dan dat de meeste mensen zouden doen. Maar ik ben nou eenmaal niet ‘de meeste mensen’ en maak dus ook geen gemiddelde keuzes. Ik speel niet op safe. Daar wordt je namelijk gewoon niet heel veel rijker van. Ik vind het een uitdaging om mijn geld te laten groeien. Op verschillende manieren. Daarom combineer ik sparen, beleggen en investeren.
Leestip: Een nieuwe wasmachine voor 1 euro per was!
En ja de mogelijkheid bestaat dat je dan niet al je geld terug krijgt, maar dat weet je van tevoren en het is aan jou of je dat risico wilt nemen of niet. Er bestaat namelijk ook gewoon een risico dat wél alles bij je terug komt inclusief rente. Wat mij betreft bestaat het leven uit risico’s nemen. En het risico spreiden natuurlijk. Want je hoeft ook weer niet te overdrijven. Al is dat ook weer een persoonlijke mening, want ‘wat is overdrijven?’
Weg geld!
Ik kocht ooit een laptop van meer dan 500 euro. Achteraf bleek dit een bagger apparaat te zijn wat al snel weer kapot was. Weg 500 euro. Jammer dan. Je gaat door met je leven. Daar kun je om gaan zitten kniezen, maar dan krijg je echt een zwaar leven. Het is een kwestie van accepteren en doorgaan. De wereld vergaat niet als dat gebeurt. Het is gewoon alleen jammer, maar volgende keer beter.
Een andere miskoop was een spiegelreflex camera die ik ooit kocht. Ook die kostte bijna 500 euro. Ik vind het namelijk erg leuk om foto’s te maken en dacht dat ik zo’n camera dus ook leuk en interessant zou vinden. Puntje bij paaltje heb ik hem 1x gebruikt om wat mee te oefenen en verder lag hij alleen maar in de kast. Weg 500 euro. Of tenminste, na verkoop hield ik er misschien de helft van over. Dus weg deel van je geld. Maar heeft er daardoor een ramp plaatsgevonden in mijn leven? Nee. Jammer was het natuurlijk wel. Maar het is niet onoverkomelijk. Gewoon zoals Marco Borsato ook zingt ‘even slikken en weer doorgaan!’
Leestip: Weer een poging gedaan! 2e crowdfunding project!
Ben jij iemand die standaard keuzes maakt op financieel gebied? Of net als ik juist totaal niet?
Deels ben ik het met je eens. Ik maak zelf de keuzes van waar ik mijn geld aan uitgeef. En achter die keuzes zit deels een gevoel en deels mijn verstand.
Ik ben opgegroeid in een gezin waar altijd schaarste was. Door veel te lezen en praten over geld heb ik mijn gevoel voor geld kunnen ombuigen. Er is nl. altijd een overvloed aan geld. Geld is nl. een door de mens bedacht ding. En sinds ik hierin geloof komt het geld ook naar mij toe. Het klinkt zweverig, dat geef ik toe. Maar ik kom nooit meer tekort. (wat trouwens anders is dan dat ik altijd kan kopen wat ik op dat moment wil). Een mooi boek hierover is The Science of Getting Rich van Wallace D. Wattles & Bart van den Hoogen.
Daarnaast ben ik heel bewust bezig met waar mijn geld naar toe gaat en waar mijn geld vandaan komt. En hoe het werkt met mij en geld. En met geld in deze maatschappij. Als je weet/leert welke rol geld speelt kun je hier zelf mee spelen. En dat voelt heel fijn!
Helemaal mee eens. Mooi dat je dat zo hebt kunnen ombouwen. Ik vind het alles behalve zweverig, dat is gewoon hoe het werkt, want dit ervaar ik zelf precies zo. Hoewel ik zelf soms nog wel een angst momentje heb waarbij ik even bang ben voor tekort, maar dat kan ik wel steeds sneller ombouwen naar dat vertrouwen, dat er genoeg is voor iedereen en dus ook voor mij. Leuk om je reactie te lezen!
Helemaal eens dat je uiteindelijk je eigen keuzes moet maken. Ik vind het alleen wel logisch dat als je zelf bewust met anderen praat over geldzaken, dat anderen daar dan een mening over hebben. Wat ik bij jou vaak wel een beetje lijk te proeven, is dat je soms de neiging hebt om niet helemaal open te staan voor argumenten van anderen. Cognitieve dissonantie noemen ze dat in de psychologie: jij hebt je keuze al gemaakt, en je zoekt alleen bevestiging en wil alle tegenargumenten wegschuiven. Dat is een heel normale en menselijke reactie, maar als je een finance blog hebt, is het wel logisch dat je A: een lezerspubliek hebt waarvan een aanzienlijk deel verstand van zaken heeft, en B: dat je keuzes extra onder een vergrootglas liggen.
Ik heb geen bevestiging nodig, maar mijn keuzes staan idd wel vrij vast. Het is namelijk onwijs irritant als je veel mensen in je leven gehad (hebt) die hebben willen bepalen hoe jij alles in je leven móét aanpakken. Ik heb met zoveel betweterigheid te maken gehad, en sommige mensen vonden het nodig om achter mijn rug om dingen voor mij persoonlijk te beslissen, zonder mij daarvan eerst op de hoogte te stellen. Dus vandaar dat ik daar heel slecht tegen kan. Ik doe nu alles op mijn manier en niemand bepaald ooit nog voor mij hoe ik iets móét doen. Waarmee ik niet zeg dat iedereen die het niet met mij eens is betweterig reageert. Maar die mensen zitten er wel tussen.
Mensen kunnen prima een andere mening hebben, is wat mij betreft ook normaal dat niet iedereen hetzelfde denkt, maar daar hoeft niet meteen een oordeel over mij of mijn manier van dingen aanpakken aan vast gehangen te worden. Ik heb geen financiële blog om persoonlijk geanalyseerd te worden terwijl mensen mij totaal niet kennen. Daar heb ik geen enkele behoefte aan. Je kunt ook prima een andere mening hebben zónder daar een oordeel over mij als persoon aan vast te hangen. En ik merk vaak in reacties dat dat wel gebeurt. En daar heb ik geen behoefte aan. Het voegt niks toe aan mijn artikel. En het helpt anderen ook niet. Dus is dat nergens voor nodig om dat te doen.
Ik deel dingen om mensen te laten lezen hoe je iets kúnt doen. Voor als ze op zoek zijn naar een manier die niet standaard is. Ik zal nooit zeggen dat dat ook de (enige) juiste manier is. Maar het is wel altijd een manier die bij mij past en dat vind ik zelf het belangrijkste. Niet alle manieren passen bij mij en vaak zijn dat juist de ‘adviezen’ die mensen geven. Dan sta ik daar dus ook niet voor open. Puur omdat dat niet iets is wat bij mij past. En dat moet ook gezegd kunnen worden als het niet bij mij past. We zoeken allemaal onze weg in hoe het voor jou persoonlijk goed voelt en bij je past. Maar dan moeten we ook accepteren dat een standaard weg niet bij iedereen past.
Hoi Maris,
Ik ben het met je eens dat het je eigen keus moet zijn. Sterker nog, liever dat dan dat je alleen maar doet wat andere zeggen! Mijn vorige berichtje op je andere post was dan ook zeker niet bedoeld om je een andere keuze te laten maken, alleen wel een bericht met mijn mening erin en wellicht wel iets waar je wat aan hebt voor toekomstige keuzes.
Goed om te horen dat jij je hier comfortabel voelt in de keuzes die je neerzet en nog beter om te horen dat je jezelf al beschermd tegen tegenslagen. Dan lig je veel verder voor dan vele andere mensen.
Gelukkig doen we het allemaal anders, en hopelijk blijven we van elkaar leren! Echter met een open blog is het wel logisch dat er natuurlijk reacties komen van anderen die een andere denkwijze hebben. Of zoals ik meer risicoavers zijn.
De adviezen zijn goed bedoeld!
Luxe of Zuinig
Dank voor je reactie! Wellicht wel een mooi en goed punt wat je noemt. Ik denk er nooit zo over na of ik verder ben dan anderen daarin. Maar wellicht heb je gelijk daarin. Zo zullen er vast ook anderen zijn die weer verder zijn dan ik.
Ja dat zou het mooiste zijn, zonder (ver)oprdelen van elkaar leren en dingen oppikken waarvan je denkt dat het voor jou wat is en zo niet, lekker naast je neerleggen wat je leest. Dat is tenminste wat ik zelf doe. Ik vind het daarom idd ook leuk om posts van medebloggers te lezen, juist omdat je zo van verschillende mensen leest hoe zij dingen aanpakken en over dingen denken. Daar heb ik zeker zelf ook al veel van geleerd en daardoor ben ik soms ook op nieuwe ideeën gekomen van aanpak. Van alles wat je leest maak je voor jezelf een combi van dingen waar je wat aan denkt te hebben, is toch een mooi iets vind ik! Mits mensen het maar normaal verwoorden en zonder persoonlijk oordeel ben ik daar ook zeker voor dat het moet kunnen!
Zelf hou ik wel van een beetje risico. Naast een stukje veiligheid die ik ook inbouw. Ik ben me ervan bewust dat velen dit niet tegelijkertijd zouden doen en eerst voor veiligheid kiezen. Zelf doe ik het wel tegelijkertijd. Gewoon omdat het kan en voor mij persoonlijk voelt dat weer lekkerder, dan heb ik ook niet het gevoel dat ik achter loop. En anders heb ik dat gevoel wel, omdat ik vergeleken met mensen die begin 20 al beginnen met investeren gewoon ver achter loop. Dus moet ik er nét iets harder aan trekken om te bereiken wat ik voor ogen heb. Wellicht komt dat overhaast over, maar er is door mij al heel wat jaren over nagedacht. Alle begin is lastig en nu ik eenmaal begonnen ben durf ik ook meer omdat ik er meer vanaf weet dan voordat ik begon.
Mensen die geen of minder risico willen nemen heb ik ook respect voor, die doen gewoon weer wat het beste bij hun past. Altijd wel mooi om te zien als mensen strak achter hun keuzes staan.
Soms kan de mening van een ander je ogen openen!
Dat betekent niet dat je niet dicht bij jezelf blijft.
[…] Leestip: Volg altijd jezelf! […]
[…] Leestip: Volg altijd jezelf! […]
[…] Leestip: Volg altijd jezelf! […]