Vrij gehad!

Vrij gehad!

10 februari 2023 10 Door Marìs

Zoals jullie wellicht al gemerkt hebben, heb ik vorige week lekker een weekje vrij gehad! Er kwam even niks online, gewoon omdat ik mezelf even wat rust gunde. Ik ben inmiddels weer lekker opgeladen en zal jullie even bijpraten in dit artikel.

Vrij gehad

Vrij gehad!

Vorige week heb ik een weekje vrij gehad! En dat vond ik heerlijk! Gewoon even niks moeten en doen waar je zin in hebt. Altijd goed voor een mens 😉 Inmiddels ben ik nu chauffeur geworden voor mijn moeder. Want die kwam vorige week onverwachts thuis te zitten. Ze heeft een ontsteking van haar duimpees. Daar heeft ze al een lange tijd last van, anderhalve maand zo ongeveer nu. Ze ging ermee naar de huisarts en werd doorgestuurd naar een hand- polskliniek.

Leestip: Zoveel spaarde ik in 2022!

Daar kwamen ze tot de conclusie dat ze een triggerduim heeft, ontstoken duimpees dus. En omdat ze binnen 3 maanden kwam, kon ze een prik krijgen in plaats van een operatie. Want nu is er nog een goede kans dat de prik gewoon zijn werk doet en dus de ontsteking afremt. Ik ging met haar mee naar de kliniek omdat ze dat gevraagd had en dat was maar goed ook! Want door de prik, was haar hand ook een paar uur verdoofd, of in elk geval, haar duim. Ze had dus niet eens zelf terug kunnen rijden.

Het beste is dat ze haar duim/ hand nu volledige rust geeft, en omdat ze bij haar werk haar handen constant gebruikt, zit ze nu thuis. Dan is de kans het grootste dat de prik zijn werk goed gaat doen en er niet als nog een operatie plaats hoeft te vinden. Dus daar gaan we voor! Daarom ben ik nu even haar chauffeur als ze ergens heen moet, want met autorijden gebruik je je hand en duim natuurlijk ook volop. Hopelijk gaat haar pijn dan ook echt verdwijnen!

Meteen maakten wij samen een lijstje van dingen die nog moesten gebeuren. Bijvoorbeeld bellen met diverse mensen, omdat de verzekeringsmaatschappij mijn moeder ineens verhuisd heeft naar een ander adres dan waar ze woont. En dat soort dingen. Of langs winkels waar ze normaal niet aan toe komt omdat ze fulltime werkt. Zo hebben we bijvoorbeeld al een koeltasje van haar weggebracht die ze wilde laten repareren.

Het verhaal van de oven

Ook zijn we samen naar onze keukenman geweest. Want mijn fornuis is aan vervanging toe. Net als mijn magnetron. De magnetron werkt op zich nog, maar is al meer dan 20 jaar oud, dus er zijn veel energiezuinigere exemplaren te krijgen. Wat betreft het fornuis kan ik mijn oven én meerdere kookpitten niet tegelijk aan hebben staan, want dan klapt de stroom eruit. Ook is de hete lucht functie van de oven kapot. De onder/ bovenwarmte doet het gelukkig nog wel, dus hij is wel te gebruiken. Maar wat wil je van een apparaat wat ook al 20 jaar oud is.

Zelf had ik al zitten zoeken bij diverse winkels en op Google, omdat ik iets heel specifieks zoek. Namelijk wat ik nu heb. De deur van mijn oven gaat open als een lade. Je hoeft dus niet te bukken om de deur te openen, erg prettig! Zeker voor mijn rug. Want ik merk echt dat dat gewoon heel vervelend is. Omdat ik zelf niet zo’n zelfde soort fornuis kon vinden dacht ik; dan gaan we naar onze keukenman, want die heeft ook connecties in het buitenland en wie weet is het bijvoorbeeld in Duitsland nog wel te krijgen. Na flink wat rondbellen, kwam er de mededeling dat het gewoon al een hele tijd niet meer geproduceerd wordt. Het is dus gewoon écht niet meer te krijgen. In elk geval niet in de form van een vrijstaand fornuis, wat ik nu heb.

Tja… wat moet je dan. Ik wil een toekomst-bestendige keuken hebben. En dus niet mijn oven vervloeken elke keer dat ik die nodig heb, omdat ik moet bukken om die klep open te doen. Toen kwamen we uit als enige oplossing; de keuken aanpassen zodat de oven op een voor mij fijne hoogte ingebouwd kan worden. Grrrr. Was die keuken net klaar, moet hij weer aangepast worden! Maar ja, zo voorkom ik wel een héleboel ergernis en irritatie. En rugpijn.

Het kost even 4900 euro, omdat er dan dingen omgelegd moeten worden en dan komt er dus een hoge kast bij in de keuken, op de plek waar nu mijn fornuis staat. In die hoge kast worden dan de oven en magnetron ingebouwd, boven elkaar, op een hoogte waardoor ik bij beiden goed overal bij kan. Of terwijl, onderop komt een lade, daarboven de oven en daar boven de magnetron en dáár weer boven een kastje. Dan moeten er wat kastjes omgeruild worden, want er moet ook nog een kookplaat in mijn aanrecht gemaakt worden. Zo moet de afzuigkap opgeschoven worden, dus 1 bovenkastje moet weg (die spullen kunnen dan in het kastje van de hoge kast). Ik raak dus 60 cm aan werkblad kwijt, wat wel een klein beetje jammer is, maar dat is een kwestie van wennen.

Verder moet er natuurlijk een nieuwe onderplint komen, anders zit er onder de hoge kast geen plint. En het is wel zo mooi als het gewoon doorloopt als 1 geheel. Ook moet er een nieuwe groep bij in de meterkast, dus happy me dat er precies nog 1 plekje over is en dat die groep al klaar ligt! Overigens heb ik nog niks besteld, want er zijn wat andere klussen die even voorrang hebben. De keuken verschuift even naar later dit jaar.

Het is weer even een puzzel om de keuken opnieuw geschikt te krijgen, zodat hij handig is in gebruik, maar dan is hij ook wel écht klaar. Want dan is er geen oude apparatuur meer in de keuken. Destijds had ik overigens niet het budget om gelijk inbouwapparatuur te nemen. Ik was toen blij dat ik nog oude apparatuur had zodat ik betaalbaar mijn nieuwe keuken kon laten plaatsen. Mochten jullie je afvragen waarom ik het destijds niet gewoon in 1x goed heb laten doen, dat is dit dus de reden.

Leestip: Leer kleine bedragen waarderen!

Heb jij weleens een (dure) aanpassing aten doen aan je keuken? Omdat je in eerste instantie voor de goedkoopste oplossing gekozen had? En regelen jullie dit ook op momenten dat je vrij gehad hebt? Ik heb altijd de voorkeur om dit door de weeks te regelen.

Vrij gehad