Waar ligt mijn focus nu?

Waar ligt mijn focus nu?

16 september 2022 4 Door Marìs

Zo af en toe wil ik jullie even bijpraten over mijn financiële doelen, daarom geef ik jullie antwoord op de vraag; waar ligt mijn focus nu? Want soms verleg je je focus, omdat dat op dat moment beter voelt.

Waar ligt mijn focus nu

Waar ligt mijn focus nu?

Soms heb je zo’n momentje dat je denkt; waar ligt mijn focus nu? En dan kom je erachter dat je je focus teveel verdeeld hebt voor het maandbedrag dat je in totaal kunt sparen. En daarom pas ik mijn focus nu aan. Dit doe ik stukje bij beetje. In dit artikel van vandaag vertel ik jullie welke stappen ik ga volgen.

Leestip: Beginnen met sparen lastig? Zo lukt het!

Onlangs bekeek ik mijn financiën weer en ik merkte dat mij iets dwars zat. Ineens was het er. Dit ontstond nadat ik mijn spaardoelen bekeek en hoe ver ik daarmee was. Ik ben van nature nogal ongeduldig, dus ik vind het te traag gaan. Ik wil namelijk het liefst mijn maandbedrag voor ‘aankopen’ omlaag gaan brengen. Maar om dit te kunnen doen met een lekker gevoel, wil ik dit potje dus eerst goed gevuld hebben. Omdat mijn telefoon bijvoorbeeld steeds meer fratsen krijgt, wil ik die binnen nu en 6 maanden gaan vervangen. Nu zit er voor dat doel bijna genoeg geld in het potje, maar daarna zou dat potje weer leeg zijn.

Op zich geen punt, want je hebt nou eenmaal een ‘aankopen’ potje om er geld uit te halen voor als je aankopen gaat doen, voor als je je spullen gaat vervangen. Maar het geeft mij een lekker gevoel om te beginnen met een goed gevuld potje. En daarom ga ik mijn focus even verleggen naar dat potje.

Hoeveel moet er in dat potje?

Om te weten hoeveel geld ik precies in dat potje wil hebben, telde ik wat bedragen bij elkaar op. Stel ik wil mijn; telefoon, laptop, magnetron, fornuis, vaatwasser, koel-vries combi én wasmachine allemaal vervangen. Maar ook nieuwe eettafel stoelen kopen, want ik heb er momenteel maar 2. Dan kom ik uit op een bedrag van pak hem beet 5000 euro. Even grof de bedragen gegokt. Gebaseerd op het bedrag wat ik in het verleden betaald heb, afgerond naar boven. Hiervan zou ik eind 2023 graag 3800 euro op een spaarrekening willen hebben staan.

Vanaf oktober wil ik mij dan ook gaan focussen op dit bedrag. Of ik het écht helemaal haal om eind 2023 ook daadwerkelijk dat bedrag op mijn spaarrekening te hebben staan kan ik nu nog niet voorspellen, maar ik heb goede hoop. Vanaf oktober gaat namelijk in elk geval naast de 100 euro per maand die ik standaard al voor dit spaarpotje spaar, ook mijn extra geld hierheen. Dit betekend als ik vanaf oktober geld ontvang van mijn oma dat dit daarheen gaat. Ook mijn verjaardaggeld van dit jaar zal naar dit potje toe gaan, even als mijn extra geld dat ik ontvang rond de kerst.

Op deze manier hoop ik dan dat spaarpotje een lekkere boost te kunnen geven. Als er maar eenmaal een mooi startbedrag in het potje zit, dan kan mijn maandbedrag voor dat potje namelijk omlaag en dan kan ik dat geld weer aan een ander doel gaan besteden. Ik heb al een mooi doel voor ogen en dat is het huis waar ik nu woon. Wat ik hiermee bedoel zal ik op een later moment nog uitgebreider toelichten. Want het is niet bedoeld als klus geld!

Maandbedragen aanpassen?

Tot slot denk ik erover om ook even tijdelijk mijn bufferrekening niet meer aan te vullen als ik de 6000 euro behaald heb. Totdat ik op zijn minst dat potje ‘aankopen’ even flink heb kunnen vullen. Daarna wil ik wel weer verder sparen, omdat ik 6000 euro niet als mijn einddoel zie voor de bufferrekening. Maar dat hangt er even vanaf wanneer ik die 6000 euro behaal, want misschien is het dan al niet meer nodig.

Ook kijk ik ernaar of er een manier is om mijn maandbedrag voor de aankopen rekening tijdelijk op te hogen en zo ja, op welke manier ik dat verantwoord vind om te doen. Kort om, jullie kunnen dus weer een wending verwachten van mij op het gebied van sparen en focus. Er zijn namelijk spaardoelen/ uitgaven die ik hoe dan ook gelijk wil houden zoals ze nu zijn en waarvan ik het maandbedrag niet aan wíl passen.

Leestip: Sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek! 

Op welk spaardoel ligt voor jou nu momenteel de focus?

Waar ligt mijn focus nu