Waarom een lening?

Waarom een lening? Vandaag vertel ik jullie waarom dit besluit gevallen is. Ik ben geen fan van een lening, maar er was niet echt een andere optie.

Waarom een lening?

Waarom een lening? Vanaf het begin af aan was het duidelijk dat dit huis bewoonbaar maken en achterstallig onderhoud aanpakken een flinke klus zou worden. Ik had wel verwacht dat er wat onverwachte dingen boven zouden komen drijven, maar niet dat het zóveel extra geld zou kosten.

Leestip: Eindelijk extra budget!

Sommige dingen waren ook een stuk duurder dan verwacht en sommige dingen dacht ik later te kunnen doen, maar volgens de volgorde van waarop er gebouwd hoort te worden kon dat dan weer niet. En tja, ik heb nou eenmaal totaal geen verstand van verbouwingen qua volgorde. Dus hop gaar gaat dan weer een smak geld, want het moet toch gebeuren.

Een beetje onderschat? Ja ik geef toe van wel. Maar aldoende leert men. Het is wel leuk om te zien hoe alles opgebouwd wordt en om door te kunnen klussen (een badkamer hebben vind ik toch wel noodzakelijk), is er dus besloten om een lening af te sluiten.

Samen met mijn moeder heb ik gekeken naar wat er nog nodig was aan geld om de klussen af te maken en aan de hand daarvan vroegen we de financieel adviseur om voor ons de beste deal te zoeken. Dit zat nog gewoon in bij het bedrag wat we hem al betaald hadden. Daar heeft hij niks extra’s voor gevraagd.

In eerste instantie wilden we de hypotheek ophogen, want: ik ben absoluut GEEN fan van leningen. Maar dat huis moet nou eenmaal af. Er is nu 29.000 euro geleend dmv een persoonlijke lening speciaal voor de verbouwing van je huis. Als ik zelf dit bedrag bij elkaar had moeten sparen zou ik nog minimaal een jaar zonder badkamer gezeten hebben en dat was dus geen optie.

Leestip: Extra inkomsten Juli 2019!

Een volgende keer

Voor een volgende keer (stel dat die er ooit zou komen) zou ik hiervan dus geleerd hebben dat er gewoon een grote smak reservegeld moet zijn als er verbouwd wordt. Maar dan ook wel echt minimaal 10.000 euro extra.

Nu is dit allemaal geen wereldramp. Dus dat hoeven we er met zijn allen ook niet van te maken. Ik kan ermee gaan zitten, maar daar schiet niemand wat mee op. Het is opgelost voor nu en wanneer de verbouwing klaar is, is er een nieuw hoofddoel; de lening zsm helemaal aflossen! En dat kan ik dan wel doen vanuit een huis waar ik helemaal blij van wordt omdat het helemaal naar eigen smaak is én af!

Zou ik het een volgende keer weer zo doen? Nee zeker niet. Maar het is nu wat het is en daar maak ik het beste van. Spijt heb ik ook zeker niet. Dit was voor mij de mogelijkheid om in een mooi huis te wonen wat niet te klein is, maar mooie ruime kamers heeft. En ook nog eens in mijn favoriete wijk staat.

Leestip: Sparen en niet genieten?

Wat zou jij doen als je er tijdens het begin van de verbouwing van je nieuwe huis achter komt dat er flink wat geld te weinig is, terwijl je badkamer nog niet af is en erover in je bouwkundig rapport stond ‘badkamer moet beschouwd worden als niet aanwezig’? Hoe zou jij ervoor zorgen dat er extra geld komt als je hypotheek ophogen geen optie is?

9 Replies to “Waarom een lening?”

 1. Ik snap je gedachtegang. Zelf zou ik echter niet kiezen voor een huis wat ik eigenlijk niet zou kunnen betalen – op dat moment. Omdat wij nooit voor de maximale hypotheek zijn gegaan, hebben we de hypotheek al afgelost. Mochten we ooit verhuizen, kiezen we wederom niet voor de maximale hypotheek gaan, waardoor er altijd ruimte overblijft.

  1. Van een huis wat ik niet kon betalen was ook geen sprake. Dit huis was prima te betalen. Alleen hebben we de kosten die erbij kwamen verkeerd ingeschat. Deels omdat er dubbel werk verricht moest worden omdat er een prutser aan de gang geweest is, deels verborgen gebreken en ook deels omdat we het zelf gewoon verkeerd ingeschat hebben door gebrek aan verstand ervan.
   Als er in het begin al sprake van zou zijn geweest dat het te duur werd was het huis ook niet gekocht. Met de maximale hypotheek hebben, hebben wij geen problemen. Deze is namelijk al lager omdat mijn moeder binnen 10 jaar met pensioen gaat. En dan kijken ze naar haar inkomsten die ze dan heeft.

   Extra aflossen gaan wij ook zeker weer doen, maar dan natuurlijk als eerste op de lening. Zodat die zsm weer ingelost wordt.
   Het was voor ons ook de keuze; of ik blijf wonen in de flat waar ik woonde en wat mij mijn nachtrust en dus ook mijn gezondheid kostte, waardoor ik ongelukkig was, of het was dit huis kopen die als een van de weinigen wel goed betaalbaar was én ook nog eens in mijn favoriete wijk stond. Dan is de keuze niet heel moeilijk 😉

 2. Ik denk dat je er best verstandig aan hebt gedaan. het huis is ws nu al meer waard door de verbouwingen en je bent niet echt wispelturig, dus je wil vast niet over 2 jaar opeens iets anders. Het is fijn dat je zo toch fijn kunt wonen en je moeder bereid is om mee te betalen/ deze constructie te willen voor jou. Omdat je maar alleen bent moet je keuzes maken en je moet toch ergens wonen en daar zit nu eenmaal een “bodemprijs” aan. Dus reactie hierboven vind ik wel wat kortzichtig. Met 2 inkomens kun je (veel) meer kiezen en makkelijker andere keuzes malen. Ik denk dat je prima wist wat je deed en spaarzaam en verstandig genoeg bent. In mijn ogen soms wat te- bv mbt tot eten. Wens je veel plezier in je huis en zorg dat je een goede balans houdt tussen sparen en soms ook uitgeven. Je kunt het niet meenemen na overlijden en als je geen kinderen hebt, hoeft er ook niet voor veel achter te blijven lijkt mij.

  1. Dat zeg je idd goed, ik weet idd heel goed wat ik wil en wil hier idd graag nog héél veel jaren blijven wonen. Leuk om te lezen dat je dat door hebt!
   Helemaal waar, aan wonen zit altijd een bodemprijs en een best wel dure ook in deze tijden. Zelf ben ik ook wel tevreden met hoe we dit aangepakt hebben. Het had ook niet anders gekunt.
   En ja ik trakteer mezelf soms in de supermarkt ook wel op wat lekkers, de laatste tijd wat vaker ook zelfs. Zelf ben ik totaal niet van het koken, daar heb ik echt een hekel aan. Dus alles wat ik maak moet gewoon snel en makkelijk klaar te maken zijn. En het liefst nog zo dat ik op de bank kan zitten wachten tot het klaar is 😉 haha.
   Half oktober ben ik jarig en ik heb mezelf alvast getrakteerd op 2 musicalkaartjes zodat ik samen met mijn moeder naar de musical Anastasia kan (ik keek die videoband vroeger zó vaak). Daar heb ik echt al onwijs veel zin in!
   En ik verheug mezelf er ook alweer op om eind oktober onze vakantie van 2020 te boeken naar Gran Canaria. Dus wat dat betreft geef ik ook echt m’n geld wel uit. Wellicht minder dan de gemiddelde andere persoon, maar ik geniet wel altijd dubbel en dwars van de leuke dingen die ik doe omdat het nooit een gewoonte wordt/ is.

 3. Toen wij ons huis kochten, wisten we dat de badkamer helemaal gerenoveerd moest worden. We konden douchen en tanden poetsen, maar daar was het wel mee gezegd; er zat een badkuip in maar daar wilde ik de hond nog niet in wassen… We hadden bedacht om deze na een half jaar op te gaan knappen…Dat half jaar werd 3 maand omdat we er niet meer tegen konden. Gelukkig hadden wij wel een buffertje om dit op te vangen, maar het buffertje werd wel lager dus andere plannen hebben we eerst geparkeerd opdat de buffer weer op peil was.

  Ik snap je keuze voor een lening wel hoor! En deze los je ook wel weer af, het is niet anders, voel je niet schuldig, je kunt straks genieten van een mooie badkamer en dat geeft ook rust!! Geniet er van!

  1. Op zich is dat ook al heel wat dat jullie konden douchen en tanden poetsen, dat was hier niet eens mogelijk. Of het had boven het smerige bad gemoeten (tanden poetsen). De kraan van de wastafel kon niet eens open, de douchekraan op zich wel, maar dan kreeg je hem niet meer goed dicht. Haha, vreselijk! Maar ik snap jullie besluit zeker ook! Als je je ergens aan irriteert dan heb je ook geen geduld om eerst te wachten tot het geld helemaal bij elkaar gespaard is. Wel fijn dat jullie dat met de buffer konden opvangen! Dat lijkt me wel een fijn gevoel.
   Thanks! Die lening wordt idd zeker wel weer afgelost! Alles op zijn tijd 😉 Eerst het huis afmaken, dan heb ik ook de rust om ernaar te kijken hoe die lening zsm afgelost kan worden. Dan wordt dan gewoon mijn hoofd spaardoel.

 4. Tja ik snap wel dat je op een gegeven moment geen keus meer hebt. Sommige dingen moeten af. Ik denk wel dat je niet de volledige factuur moet betalen van de mensen die het verkeerd hebben gedaan. Vaak betaal je een deel vooraf en een deel achteraf, nou die mag je lekker in je zak houden lijkt me!
  Succes met het aflossen. Heb je een idee hoeveel tijd dat zou kosten?

  1. Jammer genoeg was de dakkapel al helemaal betaald. Omdat die al klaar was. Daar zijn nu de meeste problemen mee. Dankje! Voor nu heb ik nog totaal geen idee. Omdat er ook mensen op urenbasis werken ipv vooraf een bedrag op te geven waar ze het voor doen (wat voor mij vaak voordeliger is omdat ze anders genoeg uren inplannen), zijn niet alle bedragen die nog komen gaan duidelijk.
   Dus lastig inschatten wanneer we kunnen gaan beginnen met aflossen. Maar wanneer we kunnen beginnen met extra aflossen verwacht ik het gehele bedrag van de lening binnen ongeveer 4 jaar afbetaald te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *