Waarom een lening?

21 augustus 2019 9 Door Marìs

Waarom een lening? Vandaag vertel ik jullie waarom dit besluit gevallen is. Ik ben geen fan van een lening, maar er was niet echt een andere optie.

Waarom een lening?

Waarom een lening? Vanaf het begin af aan was het duidelijk dat dit huis bewoonbaar maken en achterstallig onderhoud aanpakken een flinke klus zou worden. Ik had wel verwacht dat er wat onverwachte dingen boven zouden komen drijven, maar niet dat het zóveel extra geld zou kosten.

Leestip: Eindelijk extra budget!

Sommige dingen waren ook een stuk duurder dan verwacht en sommige dingen dacht ik later te kunnen doen, maar volgens de volgorde van waarop er gebouwd hoort te worden kon dat dan weer niet. En tja, ik heb nou eenmaal totaal geen verstand van verbouwingen qua volgorde. Dus hop gaar gaat dan weer een smak geld, want het moet toch gebeuren.

Een beetje onderschat? Ja ik geef toe van wel. Maar aldoende leert men. Het is wel leuk om te zien hoe alles opgebouwd wordt en om door te kunnen klussen (een badkamer hebben vind ik toch wel noodzakelijk), is er dus besloten om een lening af te sluiten.

Samen met mijn moeder heb ik gekeken naar wat er nog nodig was aan geld om de klussen af te maken en aan de hand daarvan vroegen we de financieel adviseur om voor ons de beste deal te zoeken. Dit zat nog gewoon in bij het bedrag wat we hem al betaald hadden. Daar heeft hij niks extra’s voor gevraagd.

In eerste instantie wilden we de hypotheek ophogen, want: ik ben absoluut GEEN fan van leningen. Maar dat huis moet nou eenmaal af. Er is nu 29.000 euro geleend dmv een persoonlijke lening speciaal voor de verbouwing van je huis. Als ik zelf dit bedrag bij elkaar had moeten sparen zou ik nog minimaal een jaar zonder badkamer gezeten hebben en dat was dus geen optie.

Leestip: Extra inkomsten Juli 2019!

Een volgende keer

Voor een volgende keer (stel dat die er ooit zou komen) zou ik hiervan dus geleerd hebben dat er gewoon een grote smak reservegeld moet zijn als er verbouwd wordt. Maar dan ook wel echt minimaal 10.000 euro extra.

Nu is dit allemaal geen wereldramp. Dus dat hoeven we er met zijn allen ook niet van te maken. Ik kan ermee gaan zitten, maar daar schiet niemand wat mee op. Het is opgelost voor nu en wanneer de verbouwing klaar is, is er een nieuw hoofddoel; de lening zsm helemaal aflossen! En dat kan ik dan wel doen vanuit een huis waar ik helemaal blij van wordt omdat het helemaal naar eigen smaak is én af!

Zou ik het een volgende keer weer zo doen? Nee zeker niet. Maar het is nu wat het is en daar maak ik het beste van. Spijt heb ik ook zeker niet. Dit was voor mij de mogelijkheid om in een mooi huis te wonen wat niet te klein is, maar mooie ruime kamers heeft. En ook nog eens in mijn favoriete wijk staat.

Leestip: Sparen en niet genieten?

Wat zou jij doen als je er tijdens het begin van de verbouwing van je nieuwe huis achter komt dat er flink wat geld te weinig is, terwijl je badkamer nog niet af is en erover in je bouwkundig rapport stond ‘badkamer moet beschouwd worden als niet aanwezig’? Hoe zou jij ervoor zorgen dat er extra geld komt als je hypotheek ophogen geen optie is?