Waarom ik (nog) niet aan beleggen doe

15 augustus 2018 1 Door Marìs

Waarom ik (nog) niet aan beleggen doe. Vorige week konden jullie lezen of ik in de toekomst kan leven van mijn AOW & pensioen. Deze week vertel ik jullie waarom ik (nog) niet aan beleggen doe.

Waarom ik (nog) niet aan beleggen doe

Waarom ik (nog) niet aan beleggen doe. Soms wordt mij wel eens de vraag gesteld waarom ik extra aflos op de hypotheek en niet gewoon ga beleggen. Want dan kan ik pas echt vermogen opbouwen. Dan leg ik altijd uit waarom ik extra aflos op de hypotheek. Dat kun je hier terug lezen.

Van beleggen heb ik eerlijk gezegd helemaal geen verstand. Ik ben me wel al een klein beetje aan het inlezen, bijvoorbeeld over wat anders financialbloggers doen. Want ik heb wel interesse om in de nabije toekomst te gaan beleggen.

Op dit moment heb ik 33 euro pensioen opgebouwd, wat ik per maand ga krijgen. Een bedrag om van te janken en dus weet ik dat er actie nodig is om op mijn 65e ongeveer (want no way dat ik tot mijn 71e ga werken) met pensioen te kunnen én mijn vaste lasten te kunnen blijven betalen. En hoe kun je dat nou beter doen, dan door te gaan beleggen? Sparen zou natuurlijk ook kunnen, maar aangezien de rentes nogal laag zijn, zeg maar gerust ook; om te janken, lijkt beleggen mij een slimmere optie. Daar valt goede winst mee te behalen. Mits je het lang genoeg laat staan natuurlijk.

En als je wilt gaan beleggen kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Maar als ik kijk naar hoe het nu gaat met mijn spaargeld… Dan wacht ik liever nog even. Momenteel heb ik misschien nét krap 100 euro staan als buffer en daarnaast nog wat verhuisgeld. Dus vind ik mijn buffer bij lange na nog niet groot genoeg om geld te gaan ‘wegzetten voor langere tijd’. Op dit moment is dat voor mij totaal niet verstandig. Wel zit ik in een crowdfundingproject, die mij nu per maand aan het terugbetalen zijn. Maar daar heb ik slechts 500 euro in geïnvesteerd die ik pas over 4,5 jaar helemaal terug heb. In dit artikel kun je mijn eerste ervaring hiermee terug lezen.

Maar….

Ten eerste moet ik dingen kunnen vervangen mocht dat nodig zijn, daarvoor wil ik een goede buffer hebben staan, plus er moet nog een 2e bed gekocht worden wanneer ik verhuisd ben. Want er komt ook een logeerkamer omdat ik regelmatig logees heb. En als ik al niet kan slapen op dat luchtbed van mij, wil ik dat mijn bezoekers niet aandoen.

Verder is het voor mij ook van groot belang om ervoor te zorgen dat ik minimaal 1 jaar (het liefst 2) alle vaste lasten van het toekomstige nieuwe huis kan betalen. Want mocht ik er ineens alleen voor komen te staan, dat ik daar dan gewoon kan blijven wonen, want in dat nieuwe huis wil ik dan ook wel echt oud gaan worden. Dus moet er gewoon een goed noodpotje zijn. En aangezien ik geen fulltime salaris verdien, gaat dat nog wel eventjes tijd kosten om dat potje echt goed gevuld te krijgen.

Daarom heb ik nu heel erg de struggle; volgend jaar na de verhuizing wél al beginnen met beleggen, of toch nog maar weer uitstellen? Ik ben dan inmiddels wel 30, dus op zich wel genoeg tijd, maar toch wel een leeftijd waarop je het liefst al begonnen was.

Voor nu kom ik er even niet zo goed uit wat nou het meest verstandige is om te doen. Het enige wijze besluit die ik nu kan nemen is gewoon afwachten. Afwachten hoe ik ervoor sta na mijn verhuizing en dan verder kijken.

Wat denken jullie dat ik het beste kan doen? Als ik begin met beleggen, is dat namelijk sowieso pas na de verhuizing. Eerst al mijn spaardoelen helemaal afronden? Of gewoon meteen na de verhuizing toch maar starten met beleggen en dan maar een stuk minder inleggen?