Waarom niet gewoon allebei?

18 augustus 2018 4 Door Marìs

Waarom niet gewoon allebei? Vorige week konden jullie lezen hoe ik denk over spaarzegels; wel of niet doen? Deze week vraag ik me af waarom mensen het niet gewoon allebei doen?

Waarom niet gewoon allebei?

Waarom niet gewoon allebei? Veel mensen kiezen partij. Of ze lossen extra af op hun hypotheek óf ze vinden dat zonde van het geld en gaan liever beleggen. Maar dan denk ik; waarom partij kiezen? Waarom doe je het niet gewoon allebei? Dan bouw je én vermogen op én je werkt eraan om je maandelijkse lasten zo laag mogelijk te krijgen. Dus het mes snijdt aan 2 kanten. Want daardoor heb je uiteindelijk (op je oude dag) weer minder vermogen nodig om van te leven.

Ik vind het lastig om te kiezen, wie niet? Wanneer je echt alleen vermogen wilt opbouwen ga je natuurlijk niet extra aflossen op je hypotheek, want dan zit je geld in stenen. Dan komt het alleen vrij wanneer je de woning verkoopt.
Maar wanneer je bijvoorbeeld ervoor wilt zorgen dat je op je oude dag ook nog rond kunt komen en leuke dingen kunt blijven doen, is het juist wél slim om én te beleggen én extra af te lossen. Want hoe lager je woonlasten zijn, hoe minder geld je nodig hebt om rond van te komen én leuke dingen van te doen.

Maar wanneer je ernaar streeft om bijvoorbeeld je woning uiteindelijk te gaan verhuren zou ik het ook wel weer snappen als je je geld niet wilt beleggen, maar echt in de woning stopt om extra af te lossen zodat je hem zsm kunt gaan verhuren. Want daar kun je dan ook weer geld mee verdienen. Mits je het risico aan wilt gaan dat je huurders het huis niet uitwonen. Want dat hoor je ook zo vaak.

Mijn voorkeur is echt om het in de toekomst te gaan combineren. Want ik heb echt een veel te laag pensioen om van rond te kunnen komen. Uiteraard komt daar nog wel AOW bij, maar dat is even afwachten hoe dat zich gaat ontwikkelen.
Dus kun je er maar beter voor zorgen dat je zelf geld hebt, zo weet je tenminste zéker dat er geld is om je rekeningen te kunnen blijven betalen. Extra aflossen op de hypotheek doen we al. Maar binnenkort volgt er eerst nog een verhuizing. In de toekomst ga ik extra aflossen zeker combineren met beleggen.

Zijn jullie kamp extra aflossen, of kamp beleggen? Of vinden jullie het ook zo’n onzin dat er 2 kampen zijn en combineren jullie het ook gewoon?