Waarom wij extra aflossen

16 juni 2018 6 Door Marìs

Waarom wij extra aflossen. Vorige week konden jullie lezen hoe je financieel gezond kunt blijven. Deze week vertel ik jullie waarom wij extra aflossen op de hypotheek.

Waarom wij extra aflossen

Vandaag vertel ik jullie waarom wij extra aflossen op de hypotheek. En nee, dit is niet om vermogen op te bouwen, want dan zou dat vermogen vast zitten in stenen en daar heb je niks aan wanneer je je huis niet wilt verkopen. Veel mensen doen dit namelijk wel om vermogen op te bouwen voor hun oude dag.

Waarom er hier extra wordt afgelost is simpelweg om de reden dat wij ervoor willen zorgen dat mijn toekomstige maandlasten zo laag mogelijk zijn. Omdat ik niet gezond ben zal ik nooit fulltime kunnen werken en dús is het voor mij enorm van belang om zo laag mogelijke maandlasten te hebben/ krijgen. Zodat ik wanneer ik er ooit alleen voor sta, gewoon mijn maandlasten zelf kan betalen. Zoals ieder ander mens ook doet.

Momenteel helpt mijn moeder mij enorm om ervoor te zorgen dat ik goed terecht kom. En zodat ik later (wanneer zij er ooit niet meer is, of indien mogelijk eerder) mijn eigen maandlasten volledig zelf kan betalen. Zonder dat ik krom hoef te liggen, of op droog brood hoef te leven. Dat is voor ons een enorme drijfveer om ervoor te zorgen dat de hypotheek zo snel mogelijk daalt. Momenteel doen we dat door zoveel mogelijk geld extra af te lossen. Ik betaal daar nu een vast bedrag per maand voor. Dit is puur en alleen om extra af te lossen op de hypotheek.

We betalen nu in totaal al 85 euro minder per maand!

(Mede) doordat we dit zijn gaan doen, kon de rente ook al een stuk omlaag, wat ons sinds vorig jaar 70 euro per maand scheelt! En met extra aflossen erbij op geteld betalen we nu al 85 euro minder per maand dan 5 jaar geleden. Dus dat is lekker!

Volgend jaar ga ik verhuizen en dan zullen de kosten eerst weer stijgen. Maar met een beetje geluk heb ik dan wat meer salaris dan dat ik nu verdien. Dus dan kunnen we meer gaan aflossen om zo snel mogelijk weer op ons oude bedrag te komen.
Ik vermoed dat onze maandlasten namelijk zo’n beetje tussen de 750 en 850 euro zullen komen te liggen wanneer ik verhuisd ben. En momenteel zijn de maandlasten voor het huis 630 euro.

Wanneer ik verhuisd ben gaan we dus als een idioot aflossen om weer op de 630 euro uit te komen, om het bedrag daarna zo snel mogelijk verder te laten dalen. Ik ben mijn moeder enorm dankbaar voor deze constructie. Want ik zou niet weten hoe ik anders ooit betaalbaar zou moeten wonen, aangezien de huurprijzen jaarlijks blijven stijgen en nooit omlaag gaan. Maar de hypotheek kun je wel omlaag krijgen. Dus een koophuis geeft veel meer zekerheid en rust.

Het lijkt mij heerlijk om over een aantal jaar nog maar een paar tientjes per maand aan hypotheek te hoeven betalen. Of gewoon helemaal niks meer!

Waarom los jij wel (of niet) extra af op je hypotheek?