Wanneer ging jij nadenken over geld?

Wanneer ging jij nadenken over geld? Zelf deed ik dat niet van jongs af aan al. Deels wel, op een manier van hoe ik aan geld ging komen om het uit te geven. Maar niet wat de toekomst betreft.

Wanneer ging jij nadenken over geld?

Wanneer ging jij nadenken over geld? Deze vraag ga ik vandaag beantwoorden! En ik stel hem ook aan jullie! Ik dacht namelijk niet van jongs af aan al na over geld. Dit kwam pas later. Bij de meeste mensen is dit denk ik wel het geval. Vroeger dacht ik vooral na over geld in de zin van hoe ik ergens voor kon sparen wat ik wilde kopen of doen. Maar niet wat de toekomst betreft. Dit kwam pas later.

Leestip: Sparen, hoe ik begon met niks!

Vroeger heb ik wel geleerd om geld te sparen. Maar dit was vooral sparen voor dingen die ik wilde doen of kopen. En sparen voor later? Wat een onzin! Zo’n rekbaar begrip. Ik zei dan altijd; wat nou voor later, voor wanneer? Als ik dood ben? Maar die mening heb ik uiteindelijk toch bijgesteld. Gewoon omdat je volwassener wordt en merkt hoe het volwassen leven eraan toe gaat. En dat je er uiteindelijk toch echt alleen voor staat (als in; zonder ouders, of moeder, in mijn geval).

Ik ben nooit iemand geweest die met geld in het rond smeet en het uit gaf aan onzinnige dingen. Wel vond ik voorheen decoratiespullen erg leuk en kon daar nog wel eens wat extra’s van kopen terwijl ik eigenlijk genoeg had. Totdat ik vond dat mijn kasten wel erg vol raakten en niet meer wist waar ik wat nieuws zou moeten laten. Toen ben ik doelbewust gaan opruimen. Want ik had ook spullen die ik minder leuk vond, waardoor ik die niet echt gebruikte.

Het verstandigste..

Het verstandigste wat ik wel op jonge leeftijd al met geld deed was mijn studieschuld in 1x aflossen. Daar heb ik nooit 1 dag spijt van gehad. Als ik de bedragen van tegenwoordig hoor was mijn bedrag niks, bijna 3000 euro. Maar voor mij was dat destijds (en nu nog steeds) een gigantisch bedrag. Ik viel onder de basisbeurs, waardoor ik eigenlijk niks terug hoefde te betalen. Tenzij je stopte met je studie. Dat laatste gebeurde door diverse omstandigheden. Waardoor ik onverwachts ineens een bups geld moest terugbetalen. Hier had ik flink de pest over in. Want het geld was ten slotte wel uitgegeven aan de school. Doei spaargeld om je rijbewijs te halen…

Leestip: Waarom ik mijn studieschuld in 1x afloste!

Maar daar bleef het ook eigenlijk wel bij. Toen ik in dit appartement kwam wonen wilde ik natuurlijk eerst heel graag alles zo snel mogelijk op orde hebben in huis en dus ging mijn geld daar naartoe. Maar toen kwam het moment dat ik besefte dat het anders moest. Want ineens ging de wasmachine kapot. Die was al jaren oud, want ik had die van mijn moeder overgenomen. Dus op zich niet zo gek. Maar dat geld had ik dus niet. Op de hand wassen is verdomd zwaar merkte ik voor dat eventjes dat het moest. Dus er moest snel een nieuwe machine komen. Ik leende wat geld van mijn moeder, maar dat moest ik uiteindelijk natuurlijk wel weer terugbetalen. En dat voelde zó vervelend!

Eerste 1000 buffer!

Op dat moment besloot ik dat het anders moet en daarom ben ik toen ik bij de post kwam werken ook direct gaan kijken naar een vast bedrag per maand om te sparen. Gewoon om een buffer op te kunnen gaan bouwen. Want dit zou mij dus nooit meer gebeuren. Inmiddels heb ik de eerste 1000 euro buffer bij elkaar dus de eerste drempel is behaald!

Omdat ik inmiddels weet dat ik vanwege mijn gezondheid fulltime werken wel kan vergeten, is het voor mij ook extra belangrijk om aan mijn toekomst te denken. Daarnaast wil ik ook absoluut niet werken tot mijn 70e of nóg ouder. Want wie zegt dat ik dan nog leef? Niet iedereen wordt zo oud. En ja, ook genoeg mensen wel. Maar ik wil gewoon kunnen genieten van mijn oude dag in alle rust. En dus moet ik daar iets extra’s voor gaan doen! Op dit moment doe ik dat door heel bewust te kijken naar al mijn uitgaven. Ik geef mezelf overal een budget voor. En de vaste lasten hou ik zo laag mogelijk. Wanneer ik verhuisd ben wordt er op de hypotheek weer extra afgelost zodat die lasten ook weer gewoon lekker gaan dalen. Dus wat dat betreft ben ik er dan.

Leestip: Eerste 1000 euro buffer!

Maar er zijn meer wegen die naar Rome gaan. Dus wil ik in de toekomst daarnaast nog meer gaan doen. Sowieso om te starten wil ik ervoor zorgen dat ik ook gewoon een smak spaargeld klaar heb staan waar ik direct bij kan wanneer dit nodig is. Want het geld dat in de stenen zit haal je er niet zo gemakkelijk uit en om op zo’n moment je aandelen te verkopen is ook weer zonde. Want ik wil ook graag gaan beleggen in de toekomst. Maar dan wel met de buy & hold strategie. Maar dat is voor nu nog even ver van mijn bed show. Eerst dat nieuwe huis maar eens regelen 😉

Wanneer ben jij echt goed na gaan denken over geld en je uitgaven/ inkomsten?

16 thoughts on “Wanneer ging jij nadenken over geld?”

 1. Veel te laat… Eigenlijk pas na 5 jaar hypotheek en toen de wens om te verhuizen… En de restschuld die het eerste huis opleverde…. Ik was toen al de 30 ver voorbij…

  1. Fijn om te lezen dat niet iedereen al zo jong goed is met geld! Ik lees nu zo vaak van mensen in de 20 al dat ze zo verstandig zijn met geld of rond hun 30e al een flinke som met spaargeld hebben, dat ik denk; wow ik loop achter. Maar als ik dit dan lees valt het gelukkig wel mee! Beter laat dan nooit toch 😉

  1. Fijn om te lezen dat er nog iemand pas later goed met geld omging! Zoveel tegenwoordig ergens in de 20 al! Dat ik bijna begon te denken dat ik achter liep.

 2. Ik was 27.. Nooit geld, woonde in een studio en had ineens een aaaaargh-ik-ben-bijna-30-wake up call. Vanaf dat moment ben ik flink gaan sparen.

  Het fire-hot idee kwam zo ongeveer op mijn 32e, vlak nadat ik mijn eerste huis kocht.

 3. Kan me voorstellen dat je 3000 euro veel geld vond. Goed van je dat je dat snel hebt afgelost!
  Tegenwoordig zijn de bedragen inderdaad íets hoger…
  Mijn nichtje had na de universiteit 55.000 euro schuld.
  Gelukkig werd haar een groot deel kwijt gescholden omdat ze cum laude afstudeerde.

  Ik ben nu 40 en ben sinds begin 2018 met de financiën aan de slag gegaan.
  Ik ben een laatbloeier en een trage denker en de site “meer geld minder stress” is het begin geweest van een heel traject.
  Ik heb mijn fb account inmiddels verwijderd, maar ik heb veel inspiratie opgedaan op de fb groep.
  Nu heb ik een aantal maanden een budgetcoach en krijgt alles vorm.
  Kan niet zeggen hoe blij ik ben!
  Ik heb nooit ook maar iets geleerd op financieel gebied.
  Gelukkig zijn we nooit in de problemen gekomen (op 1 x na, lang geleden).
  Maar wel járenlang gesjoemeld, geschoven en geleend.
  Nu krijgen we gevulde spaarrekeningen met verschillende doelen, genoeg weekgeld en alles wordt iedere maand netjes betaald. Geeft zoveel rust 🙂

  1. Ja mijn bedrag was van 1 jaar mbo, bij mbo praat je sowieso al over heel andere bedragen dan de uni, maar wat een bedrag! Wat fijn dat ze haar een groot deel kwijtgescholden hebben!

   Wat fijn dat die blog je zo geholpen heeft met het begin van je traject! Idd beter laat dan nooit! Ik kan me voorstellen dat dit idd een hele hoop stress scheelt. Lijkt me heerlijk die rust.

   1. Ja inderdaad heel fijn!
    En we staan nog aan het begin.
    Ik moet echt goede geldgewoontes aanleren en de slechte afleren.

    Heb jij wel een financiële opvoeding gehad?

    1. Gewoontes aan en afleren kost tijd, maar komt uiteindelijk altijd goed zo lang je maar doorzet. De aanhouder wint! Sparen om dingen te kopen/ doen. En zorgen dat je je rekeningen kunt betalen. That’s it wat de ‘opvoeding’ betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *