Wanneer ging jij nadenken over geld?

2 maart 2019 17 Door Marìs

Wanneer ging jij nadenken over geld? Zelf deed ik dat niet van jongs af aan al. Deels wel, op een manier van hoe ik aan geld ging komen om het uit te geven. Maar niet wat de toekomst betreft.

Wanneer ging jij nadenken over geld?

Wanneer ging jij nadenken over geld? Deze vraag ga ik vandaag beantwoorden! En ik stel hem ook aan jullie! Ik dacht namelijk niet van jongs af aan al na over geld. Dit kwam pas later. Bij de meeste mensen is dit denk ik wel het geval. Vroeger dacht ik vooral na over geld in de zin van hoe ik ergens voor kon sparen wat ik wilde kopen of doen. Maar niet wat de toekomst betreft. Dit kwam pas later.

Leestip: Sparen, hoe ik begon met niks!

Vroeger heb ik wel geleerd om geld te sparen. Maar dit was vooral sparen voor dingen die ik wilde doen of kopen. En sparen voor later? Wat een onzin! Zo’n rekbaar begrip. Ik zei dan altijd; wat nou voor later, voor wanneer? Als ik dood ben? Maar die mening heb ik uiteindelijk toch bijgesteld. Gewoon omdat je volwassener wordt en merkt hoe het volwassen leven eraan toe gaat. En dat je er uiteindelijk toch echt alleen voor staat (als in; zonder ouders, of moeder, in mijn geval).

Ik ben nooit iemand geweest die met geld in het rond smeet en het uit gaf aan onzinnige dingen. Wel vond ik voorheen decoratiespullen erg leuk en kon daar nog wel eens wat extra’s van kopen terwijl ik eigenlijk genoeg had. Totdat ik vond dat mijn kasten wel erg vol raakten en niet meer wist waar ik wat nieuws zou moeten laten. Toen ben ik doelbewust gaan opruimen. Want ik had ook spullen die ik minder leuk vond, waardoor ik die niet echt gebruikte.

Het verstandigste..

Het verstandigste wat ik wel op jonge leeftijd al met geld deed was mijn studieschuld in 1x aflossen. Daar heb ik nooit 1 dag spijt van gehad. Als ik de bedragen van tegenwoordig hoor was mijn bedrag niks, bijna 3000 euro. Maar voor mij was dat destijds (en nu nog steeds) een gigantisch bedrag. Ik viel onder de basisbeurs, waardoor ik eigenlijk niks terug hoefde te betalen. Tenzij je stopte met je studie. Dat laatste gebeurde door diverse omstandigheden. Waardoor ik onverwachts ineens een bups geld moest terugbetalen. Hier had ik flink de pest over in. Want het geld was ten slotte wel uitgegeven aan de school. Doei spaargeld om je rijbewijs te halen…

Leestip: Waarom ik mijn studieschuld in 1x afloste!

Maar daar bleef het ook eigenlijk wel bij. Toen ik in dit appartement kwam wonen wilde ik natuurlijk eerst heel graag alles zo snel mogelijk op orde hebben in huis en dus ging mijn geld daar naartoe. Maar toen kwam het moment dat ik besefte dat het anders moest. Want ineens ging de wasmachine kapot. Die was al jaren oud, want ik had die van mijn moeder overgenomen. Dus op zich niet zo gek. Maar dat geld had ik dus niet. Op de hand wassen is verdomd zwaar merkte ik voor dat eventjes dat het moest. Dus er moest snel een nieuwe machine komen. Ik leende wat geld van mijn moeder, maar dat moest ik uiteindelijk natuurlijk wel weer terugbetalen. En dat voelde zó vervelend!

Eerste 1000 buffer!

Op dat moment besloot ik dat het anders moet en daarom ben ik toen ik bij de post kwam werken ook direct gaan kijken naar een vast bedrag per maand om te sparen. Gewoon om een buffer op te kunnen gaan bouwen. Want dit zou mij dus nooit meer gebeuren. Inmiddels heb ik de eerste 1000 euro buffer bij elkaar dus de eerste drempel is behaald!

Omdat ik inmiddels weet dat ik vanwege mijn gezondheid fulltime werken wel kan vergeten, is het voor mij ook extra belangrijk om aan mijn toekomst te denken. Daarnaast wil ik ook absoluut niet werken tot mijn 70e of nóg ouder. Want wie zegt dat ik dan nog leef? Niet iedereen wordt zo oud. En ja, ook genoeg mensen wel. Maar ik wil gewoon kunnen genieten van mijn oude dag in alle rust. En dus moet ik daar iets extra’s voor gaan doen! Op dit moment doe ik dat door heel bewust te kijken naar al mijn uitgaven. Ik geef mezelf overal een budget voor. En de vaste lasten hou ik zo laag mogelijk. Wanneer ik verhuisd ben wordt er op de hypotheek weer extra afgelost zodat die lasten ook weer gewoon lekker gaan dalen. Dus wat dat betreft ben ik er dan.

Leestip: Eerste 1000 euro buffer!

Maar er zijn meer wegen die naar Rome gaan. Dus wil ik in de toekomst daarnaast nog meer gaan doen. Sowieso om te starten wil ik ervoor zorgen dat ik ook gewoon een smak spaargeld klaar heb staan waar ik direct bij kan wanneer dit nodig is. Want het geld dat in de stenen zit haal je er niet zo gemakkelijk uit en om op zo’n moment je aandelen te verkopen is ook weer zonde. Want ik wil ook graag gaan beleggen in de toekomst. Maar dan wel met de buy & hold strategie. Maar dat is voor nu nog even ver van mijn bed show. Eerst dat nieuwe huis maar eens regelen 😉

Wanneer ben jij echt goed na gaan denken over geld en je uitgaven/ inkomsten?