Wanneer vindt jij iets rendabel?

Wanneer vindt jij iets rendabel?

12 januari 2022 12 Door Marìs

Ik zat eens na te denken over geld en vroeg mij af; Wanneer vindt jij iets rendabel? En daarmee bedoel ik wanneer vindt jij iets zijn geld waard?

Wanneer vindt jij iets rendabel

Wanneer vindt jij iets rendabel?

Als je over geld nadenkt is het een gek iets, de een heeft meer over voor dingen dan de ander en daarom vroeg ik mij af; Wanneer vindt jij iets rendabel? Kortom; wanneer vindt jij iets zijn geld waard? Je kunt elk willekeurig voorbeeld nemen die je maar wilt.

Leestip: Hoe vaak ging jij over je budget?

Bijvoorbeeld een bibliotheek abonnement, ik betaal 60 euro voor een jaarabonnement. Dan kan ik per keer 20 boeken meenemen en ik kan ze gratis reserveren. Dan worden de boeken voor mij klaargezet en hoef ik ze niet zelf te zoeken (wat in mijn bieb wel fijn is, want ik vind het een doolhof daar!). Maar bij hoeveel boeken vindt je zo’n abonnement rendabel? Sommige mensen zouden zeggen; een nieuw boek kost zo’n 20 euro, dus als ik 3 boeken lees heb ik mijn abonnement eruit. Maar een ander zou zeggen; voor 1,50 (ik noem maar een bedrag) koop ik boeken in de kringloop. Dan zou je een stuk meer boeken moeten lenen per jaar om het rendabel te laten zijn.

Het grappige is dat je met dit voorbeeld merkt dat het eigenlijk heel persoonlijk is. Ik denk zelf dat het ermee te maken heeft hoeveel geld je te besteden hebt, maar ook hoe je zelf in het leven staat. Sommige mensen vinden dingen alles waard, zo lang ze er maar van genieten. Want voor hun staat genieten voorop. Sommige mensen kijken echt naar de prijs, en ook al vinden ze iets leuk, ze hebben een bedrag in hun hoofd wat ze er maximaal voor uit willen geven. Is het duurder? Dan pech! Of ze er nou van genieten of niet, te duur is te duur.

Zelf ben ik daar in verschillende fases in mijn leven wel heel verschillend in geweest. Op bepaalde momenten gaf ik bijna helemaal geen geld uit aan mezelf, alleen maar voor vakanties. Verder spaarde ik dan altijd al mijn geld. Wel trakteerde ik mezelf soms dan op wat lekkers, maar daar hield het dan ook wel mee op.

De laatste tijd heb ik dat wat meer losgelaten en heb ik gemerkt dat ik genieten (van het leven, maar gewoon van álles) veel belangrijker vind. Ik zit er nu dus een beetje tussenin. Soms gun ik het mezelf gewoon als iets duur is, maar ik het wel énorm leuk vind, of als ik er dan wel ónwijs van geniet. En met sommige dingen (zoals het bieb abonnement) vind ik weer dat het rendabel moet zijn. 60 euro vind ik netjes, zeker omdat ik minstens 60 boeken per jaar leen. Dus dat is nog geen euro per boek.

Zo ook vakanties. Dat vind ik hét moment dat ik echt helemaal mag genieten en ontspannen. Tevens geldt dit ook voor een dagje uit. Vroeger was er wel eens discussie tijdens een dagje uit, mijn moeder (en ik) wilden dan gezellig wat eten op het park, want dat hoort er gewoon bij naar onze mening. Maar aan de andere kant zat meneer énorm op zijn geld en wilde altijd een eigen broodje en eigen drinken meenemen. Super suf!! Vind ik dan. Een ander vind dat juist weer helemaal prima en wil zo besparen op het dagje uit. Terwijl dit voor mij gewoon bij een dagje uit hoort en ik mijn budget daar ook op aanpas. Plezier mág geld kosten. Al zal ik natuurlijk zeker gebruik maken van bijvoorbeeld een kortingscode of -actie indien mogelijk! Onnodig teveel betalen vind ik namelijk wél zonde.

Leestip: Extra geld verdienen voor leuke dingen doe je zo!

Wanneer vindt jij iets rendabel? Wat is voor jou belangrijker? Genieten of besparen? Of de voor jou juiste combinatie van deze 2?

Wanneer vindt jij iets rendabel