Wat doe ik nu allemaal met sparen?

2 februari 2020 6 Door Marìs

Wat doe ik nu allemaal met sparen? Vandaag geef ik jullie weer even een update van waar ik mee bezig ben op het gebied van sparen. En waarom.

Wat doe ik nu allemaal met sparen?

Wat doe ik nu allemaal met sparen? Recent heb ik geschreven dat ik me nu eerst wil focussen op het aanvullen van mijn buffer én op mijn andere kleine spaardoelen. Dit omdat ik niet weet wanneer mijn werk gaat verhuizen en dus hoe lang ik nog werk heb.

Leestip: Ik ga het toch anders doen!

Uit onderzoek is gebleken dat het goed werkt als je vaak doelen kunt afvinken, want dat werkt natuurlijk motiverend. Daarom ben ik me eerst aan het focussen op de kleinere doelen die ik heb voor 2020. En daarnaast zet ik ook steeds een bedrag weg op mijn bufferrekening zodat dat hoge bedrag alvast stukje bij beetje omlaag gaat.

Op die manier kan ik elke maand wel doelen afvinken én wordt mijn bufferrekening ook alvast stukje bij beetje weer wat aangevuld. Wanneer al mijn kleinere doelen afgevinkt zijn ga ik grotere bedragen wegzetten op mijn bufferrekening. Dan zal dat doel ook sneller gaan.

Mijn doelen nog even op een rijtje gezet

 • 200 euro reserveren/ wegzetten voor tandartsbezoeken voor 2020
 • 500 investeren in een 2e crowdfunding project
 • 100 euro terugzetten meeneem geld Gran Canaria 2020
 • 60 euro voor musical kleding (een trui of een vest)
 • 180 euro voor uitjes (wanneer Anastasia stopt, komt Aladin in het theater!)
 • 480 euro extra aflossen
 • 185 euro totale smaaktest geld van 2019, wegzetten voor mijn geheime doel
 • 2500 euro in totaal op mijn bufferrekening zetten
 • 40 euro extra in mijn extra boodschappen spaarpot stoppen
 • 20 euro in mijn ‘extra’ spaarpot stoppen
 • 10 euro voor een abonnement van 3 nummers van een financieel tijdschrift om mee te nemen op vakantie, dat abonnement stopt daarna automatisch weer

Dit zijn de doelen die ik voor de zomer behaald wil hebben, of in elk geval héél ver mee op weg wil zijn. De hierboven genoemde doelen zijn dus niet ál mijn spaardoelen van het hele jaar. Alle doelen die schuingedrukt staan zijn al behaald op het moment dat ik dit artikel schrijf. De dik gedrukte doelen moeten nog (deels) behaald worden.

Voor de komende maanden weet ik ook al precies welke doelen ik wil gaan behalen. Met mijn salaris van februari ga ik namelijk echt voor meerdere kleine doelen, om in maart bijvoorbeeld weer een groter bedrag weg te zetten. Maar dat gaan jullie per keer lezen in mijn spaarplan artikel van die maand.

Ook ontvang ik nog 2x extra geld dit jaar wat naar een spaardoel kan. Onder anderen vakantiegeld. Per maand kan ik op mijn salarisstrook precies zien hoeveel vakantiegeld er die maand bij gekomen is en ook hoeveel er in totaal al gereserveerd staat. Dit wordt netto uitgekeerd door mijn werkgever, dus ik weet tot op de cent hoeveel ik (minimaal) krijg.

Leestip: Geïnvesteerd in een tweede crowdfunding project!

Spaar jij liever eerst grote spaardoelen bij elkaar? Of ook eerst alle kleinere spaardoelen zodat je sneller kunt afvinken?