
Wat heeft jou anders doen denken?
Ik vroeg mij recent af; Wat heeft jou anders doen denken over geld? Is er en situatie, of moment geweest waarop je dacht; en nu ga ik het anders aanpakken?!
Wat heeft jou anders doen denken?
Ik vraag me af; Wat heeft jou anders doen denken over geld? Meestal hebben we wel zo’n moment in ons leven waarop we denken; en nu ga ik het helemaal anders doen! Daarvoor hebben we dan meestal teveel geld uitgegeven/ erop los geleefd. Of juist heel zuinig moeten doen en nog niet rond kunnen komen.
Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!
Zelf had ik het als kind op de basisschool wel prima. Als kind krijg je kleding van je ouders, dus tekort komen doe je over het algemeen niet. Ook ging ik als kind zijnde elk jaar op vakantie, nooit vliegen, maar altijd in een huisje. Wel soms het buitenland, andere keren wel in Nederland. Het wisselde altijd een beetje. Als we naar het buitenland gingen werd dat Duitsland of België. Ook zijn we eens in Euro Disney geweest (zoals het toen nog heette). Geen zorgen dus. Hoe kan het ook anders met een vader die goed verdient (moeder deed vrijwilligerswerk).
Maar toen kwam de scheiding en veranderde alles. Omdat mijn moeder altijd vrijwilligerswerk gedaan had, was het voor haar lastig om in 1x aan een (fulltime) baan te komen. Gelukkig werd zij door de directeur van haar vrijwilligerswerk toch nog redelijk snel aan een betaalde baan bij de gemeente geholpen. Maar zij begon met maar 18 uur, meer uren waren er niet voor haar. Door leergierig te zijn heeft zij ook nieuwe dingen geleerd en kon zij er uiteindelijk steeds meer uren bij krijgen. Eerst 28 uur, later 32 uur en uiteindelijk 40 uur.
In die jaren was het erg krap om rond te komen, op dat moment besloot ik dat ik nooit zo wilde leven en ook nooit financieel afhankelijk van een partner zou worden. Want voor mij was wel duidelijk dat daar grote ellende van kon komen. Met behulp van mijn opa en oma konden wij toch ook samen op vakantie, want dat vonden ze belangrijk.
Nog niet meteen was ik zelf heel spaarzaam, want er waren tijden waarin ik veel geld verdiende met oppassen, omdat ik dat vaak deed. Maar omdat er zoveel heftige dingen gaande waren in mijn leven, gaf ik heel veel geld uit aan het theater. Even wegvluchten uit de realiteit. Ik zocht afleiding en dat vond ik in het theater. Nog steeds ga ik graag naar het theater, maar wel met mate 😉
Pas toen ik op mezelf ging wonen werd ik spaarzaam. Dat is nu ruim 7,5 jaar geleden. En pas toen ik in dit huis kwam wonen, nu zo’n 2 jaar geleden, ben ik écht heel spaarzaam geworden. Toen ging ik echt meerdere potjes maken, omdat ik dat het fijnste vind om die methode te gebruiken. Ik budgetteer nu tot de nul en hou ook rekening met de toekomst. Daarom investeer en beleg ik ook, volgende maand is het 2 jaar geleden dat ik daarmee begonnen ben. Wel wat laat, op mijn 30e, maar beter laat dan nooit! Ook als je pas op de 30e begint, kun je nog heel wat bereiken. Mits je daar je best voor doet.
Leestip: Mijn inkomstenbronnen!
Wat heeft jou anders doen denken over geld? Want je was vast niet van kleins af aan goed met geld. Dat leer je meestal pas gaandeweg in je leven.
In mijn jeugd was er nooit veel geld, maar we hebben ons gered. Af en toe op vakantie in eigen land was echt een uitje, net als die 1e keer per jaar dat we uit eten gingen: bij de chinees, betaald door oma. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en veel van huis, mijn moeder was thuis en laagopgeleid. Ze heeft voor het gezin gezorgd en af en toe wat schoonmaakwerk gedaan, maar heeft nooit ook maar één salarisstrookje gehad.
Zelf ben ik vroeg gaan werken en heb ik stap voor stap opleidingen gedaan die bij mijn werk pasten. Uiteindelijk heb ik op mijn 41ste de universiteit afgerond. Op mijn 46ste ben ik zzp’er geworden. En door de unieke kennis en ervaringen die ik heb opgedaan op alle lagen van het werk en theoretisch kan ik mijn opdrachten uitkiezen en komt er nu een ongekende hoeveelheid inkomsten onze kant op. Omdat we van weinig komen kunnen we rondkomen van weinig, eigenlijk van het inkomen van mijn man die 4 dagen als monteur werkt. Al mijn inkomen voelt als ‘extra’, terwijl ik 3x zoveel inkomsten heb. En die inkomsten besteden we goed.
In mijn geval is het dus eigenlijk andersom dan dat jij aangeeft: juist omdat ik het vroeger (bij mijn ouders, maar ook in het begin van mijn werkzame leven) met minder heb moeten doen heb ik altijd goed met geld kunnen omgaan, daarom ben ik mij nu enorm bewust van de waarde van geld én besef ik hoe goed we het hebben. En regelmatig verbaas ik mij over het gemak waarop het geld nu naar ons toestroomt en hoeveel vrijheid, gemak en plezier je met geld kunt ‘kopen’.
Vergelijkbaar met de tweede helft van mijn jeugd dus, toen mijn moeder bijna niks had. Dat maakt ook veel meer indruk op een mens dan gewoon alles kunnen betalen. Dan realiseer je je pas dat geld niet uit de lucht komt vallen, maar dat je er iets voor moet doen en dat dat niet altijd gemakkelijk is.
Des te heerlijker dat het geld nu zo naar jullie toe stroomt! Ja niet alles is ’te koop’, maar wel een hele hoop inderdaad! Dank voor het delen van je verhaal!
Mijn mentaliteit betreffende geld is veranderd toen ik na een jarenlang doorlopend krediet af was. Dat nooit meer.
Dat lijkt me inderdaad een soort bodemloze put waar je lastig uit komt! Dus heel begrijpelijk!
Zowel mijn man als ik komen uit een huwelijk waarbij de partner niet met geld om kon gaan. Toen wij gingen samen wonen wisten we beiden heel zeker dat we die situatie nooit meer wilden mee maken.
Mijn man begon een eigen bedrijf en sloot daarvoor een bedrijfsleiding af van €30000. Ik werkte 2 dagen. Mijn doel werd om die lening zo snel mogelijk terug te betalen. Met 5 pubers was dat best een uitdaging.
Toch lukte dat en inmiddels was ik in de flow van goed leven met weinig. Mijn volgende doel werd het extra aflossen op de hypotheek. Ik begon met het sparen van statiegeld, geld-terug-acties, verkopen op Mp enz. Ondertussen studeerden alle kinderen en moesten er speciale laptops komen, buitenlandse stages, speciale kleding, studieboeken en andere benodigdheden. Het was soms moeilijk maar toch heb ik altijd volgehouden. Inmiddels is het maandelijkse hypotheekbedrag meer dan €400 lager. Dit verschil wordt natuurlijk weer extra afgelost.
De kinderen zijn allemaal de deur uit en ik ben gestopt met werken. We gaan nog steeds heel bewust met geld om. Mijn man bouwt geen pensioen op dus we proberen, als hij de pensioenleeftijd heeft bereikt, de vaste lasten zo laag mogelijk te hebben. Een bijna afgelost huis helpt daar natuurlijk bij.
Mooi dat jullie zo op 1 lijn zitten! En wat goed dat jullie al zoveel resultaat behaald hebben, daar kun je trots op zijn! Mooi einddoel ook. Een bijna afgelost huis helpt zeker enorm, een huis zijn toch vaak de hoogste maandlasten
Ik denk niet dat ik echt een ommekeer heb gemaakt met hoe ik over geld denk. Ben opgegroeid in een net aan modaal gezin, dus heb het zeker niet slecht gehad. Op vakantie gingen we altijd wel, maar geld voor merkkleding was er bijvoorbeeld niet en verjaardagcadeaus ook vaak praktisch (keer wat duurdere schoenen, nieuwe fiets, bijna nooit duur speelgoed). Ik denk dat ik wel goed heb geleerd dat niet alles zomaar kan en dat je keuzes moet maken. Ook heb ik genoeg mee gekregen van sparen, beleggen (alleen doen met geld waar je het risico mee kan lopen), hypotheek en verder dat een studie belangrijk was omdat het je meer mogelijkheden geeft.
Inmiddels zit ik ruim bovenmodaal en valt er dus ook meer te kiezen, maar nog altijd wordt er vrij veel geld apart gezet (voor vervanging spullen, maar ook ‘voor later’). Niet echt een ommekeer dus, maar wel meer mogelijkheden door meer budget.
Ook mooi dat je zo op die manier toch weer een stapje vooruit gemaakt hebt! Het is altijd fijn om meer mogelijkheden te hebben door hogere inkomsten.