Wat wil ik met beleggen?

10 november 2019 6 Door Marìs

Wat wil ik met beleggen? Die vraag ga ik vandaag beantwoorden voor jullie. Hoe sta ik er nu voor en wat zijn mijn plannen voor het restant van dit jaar én voor volgend jaar!

Wat wil ik met beleggen?

Wat wil ik met beleggen? In augustus 2019 deed ik mijn eerste aankoop in de belegging wereld. Een ETF van VWRL. Zo was ik de drempel over om te beginnen met beleggen, want elke keer was er wel weer iets waardoor ik het uitstelde om ermee te beginnen. Deels ook omdat ik er natuurlijk nog geen enkele ervaring mee had, waardoor het extra spannend was. Achteraf denk ik; goh, was dit het nou? Niks spannends aan. Wellicht ook omdat ik precies wist wat ik wilde. Ik heb ten slotte bij collega bloggers al van alles gelezen over beleggen.

Leestip: Begonnen met beleggen!

Maar daarna begon de grootste hectiek in de verbouwing en kwamen er allerlei extra kosten naar voren. Mede-hierdoor besloot ik om het bij 1 aankoop te laten op dat moment. Want beleggen moet je alleen doen met geld wat je lange tijd niet nodig hebt en wat je kunt missen. Dus hield ik alleen maar af en toe in de gaten hoe ik ervoor stond, want ik merk dat ik dat toch wel leuk vind om te volgen. Soms stond ik in het rood en had ik verlies, maar vaker stond ik in de plus. Momenteel (ik schrijf dit op 5 november om 15:26 uur) sta ik 5,37 euro in het groen!

Ik heb ervoor gekozen om te beleggen bij de Giro. Dit omdat ik hier al meerdere bloggers over had zien schrijven en ook een beetje wist hoe de omgeving eruit zag en dat beviel mij wel. Daarnaast koos ik ook voor de Giro omdat deze een van de goedkoopste platformen is, wat niet onbelangrijk is. Want niemand wil ten slotte veel geld kwijt zijn aan transactiekosten, daar maak je geen winst mee.
Mocht je ook willen beginnen met beleggen dan kan ik je aanraden om ook te starten bij de Giro.

Doe je dit via deze link, dan krijg ik hier een kleine vergoeding voor wanneer jij binnen 3 maanden je eerste aankoop doet (en 20 euro aan transactiekosten maakt). Dit is dan een bedankje van de Giro aan mij, hier zitten geen extra kosten voor jou aan vast. Je kunt je beleggingsrekening gratis openen. En jij bepaalt helemaal zelf of je structureel wilt inleggen of dat je dit af en toe eens doet.

Leestip: Spaarplan hoe gaat het nu Oktober 2019!

Momenteel sta ik dus in het groen, maar ik wil graag meer aankopen gaan doen. Vanaf uiterlijk maart 2020 wil ik per maand standaard 80 euro naar mijn portefeuille gaan overmaken. Dit zodat ik per maand in elk geval 1 aankoop kan doen. En ik wil ook als het lukt ergens dat jaar nog 1x een eenmalig groter bedrag storten, waarvan ik gelijk meerdere aankopen kan doen. Want ik wil mijn portefeuille een lekkere boost gaan geven. Zodat ik al op een mooi begin zit wat aankopen betreft.
Dit jaar ontving ik tot nog toe 38 eurocent aan dividend. En ik wil ervoor zorgen dat het dividend vanaf volgend jaar een beetje ergens op begint te lijken en niet alleen maar centen zijn, maar dat het euro’s gaan worden.

Wel wil ik ook nog investeren in crowdfunding projecten, gewoon omdat dat geld weer (sneller) bij me terug komt. Hierdoor heb ik dan tijdelijk wat hogere inkomsten, waarvan ik bijvoorbeeld weer makkelijker kan sparen, of waar ik mee kan beleggen. Dat moet ik nog even bekijken wat het doel daarvan gaat worden. Spaargeld is niks meer waard, maar het is en blijft wel énorm belangrijk om een goede buffer te hebben. Mocht er dan iets gebeuren waardoor je geld nodig hebt, dan hoef je niet direct je beleggingen te verkopen of op een houtje te bijten.

Leestip: 10 tips om sneller te sparen!

Hoe ver ben jij met beleggen? Heb jij dit jaar al wat moois bereikt?