Wat wordt mijn financiële weg?

Wat wordt mijn financiële weg? Ik heb nu al het geld wat er was gebruikt voor de badkamer, of in elk geval; zo goed als helemaal. Dus wat wordt nu mijn weg? Dat vertel ik jullie vandaag!

Wat wordt mijn financiële weg?

Wat wordt mijn financiële weg? Nu bijna al het reserve geld gebruikt is om de badkamer af te krijgen. Omdat dat budget er niet meer letterlijk was, is de vraag wat ik nu ga doen. Wat wordt nu mijn weg die ik verder ga bewandelen?

Leestip: Hoe sta ik er financieel voor

Daar heb ik natuurlijk steeds over nagedacht. Het enige wat na de badkamer nog direct dit jaar betaald moet worden is de trapkast (die afgemaakt moet worden, echt afwerking daarvan zodat ik hem kan gebruiken als voorraadkast). En natuurlijk de boeidelen van de dakgoten en schuur, want de rotte delen zijn er al afgehaald. Dus dat moet natuurlijk gewoon netjes afgewerkt worden. Zeker nu de winter eraan gaat komen. Maar dat komt helemaal goed. Dat zijn de kosten niet, want het materiaal is daarvoor al allemaal al aanwezig. Dat komt dus direct nadat de badkamer afgemaakt is.

Maar daarna! Mijn moeder en ik hebben beiden van diverse rekeningen wat geld van onszelf geleend zodat dit lijstje afgewerkt kan worden dit jaar. Daarnaast heb ik mijn bufferrekening natuurlijk ook leeg gehaald hiervoor. Dus het plan is om ervoor te zorgen dat deze bedragen stukje bij beetje weer zo snel mogelijk overal teruggezet worden. Want dat geeft natuurlijk een stuk meer rust als dat allemaal weer staat waar het hoort. Dat betekend dus ook dat ik mijn bufferrekening ook weer wil gaan aanvullen. Momenteel heb ik daar af en toe wat kleine losse bedragen op gezet, wat over was op mijn rekening. Dus er staat nu bijna 6 euro op. Helemaal leeg is hij dus ook weer niet, al voelt dat wel zo.

Als ik dat voor elkaar heb..

Wanneer ik dit allemaal voor elkaar heb ga ik pas weer verder sparen voor de volgende klussen. Ik heb het gevoel dat ik anders overal achteraan blijf rennen als ik niet eerst die bedragen weer netjes terug zet waar ze horen. Dan blijf je steeds het gevoel hebben; als er nu iets gebeurt, dan zit ik klem. En dat voelt alles behalve prettig. Want ook dat gevoel veroorzaakt stress.

Als het lijstje voor nu af is dan heb ik ook een goed overzicht van wat er nog moet gebeuren in huis. Dan is het niet meer zo idioot veel dat de klussen niet te overzien zijn. Dan is mijn klussen lijst al grotendeels uitgevoerd. Wel moeten er dan nog diverse dingen gedaan worden die redelijk wat geld kosten, dus wel ben ik volgend jaar ook echt wel weer een paar duizend euro kwijt aan klusgeld. Maar hopelijk kan ik dat afronden mede dankzij de belasting teruggave en natuurlijk sparen van salaris.

Leestip: Extra inkomsten augustus 2019

Zou jij ook eerst je buffer weer aanvullen en bedragen terug zetten die je van jezelf geleend hebt voordat je verder gaat met klussen laten uitvoeren?

 

 

19 thoughts on “Wat wordt mijn financiële weg?”

 1. Ik zou zelf nooit aan een dergelijk klushuis beginnen met een smalle financiële basis. Geen buffer meer hebben, een onaf huis en allerbelangrijkst geen verwarming. Ik zou geen moment rust hebben. Onze situatie is natuurlijk anders als gezin met twee kinderen.
  Toen we ons eerste huis kochten hadden we na de verhuizing nog 1500 gulden op de spaarrekening, Het was geen klushuis, alles was nieuw en klaar maar we gaven maar uit. Ik enorm in de stress. We hadden nog geen kinderen. We hebben heel veel egespaard en na een jaar was alles weer op orde.

  1. Ja ik vind dat altijd een beetje makkelijk praten (als mensen zeggen; ik zou nooit aan zo’n klushuis beginnen) als je zelf niet in die situatie zat waarin ik zat. Die oude woning van mij was simpel gezegd een hel om in te wonen. Waar je nooit rust kreeg. Pesterijen van buren doen veel met een mens. Dan maak je wel andere keuzes dan wanneer je in een huis zit waar je niet tevreden over bent. Of waarvan je denkt; dit is het toch niet helemaal voor mij. In de situatie waarin ik zat, grijp je alles aan om daar weg te kunnen. En wel zo snel mogelijk. Het had ook niet veel langer moeten duren, dan was ik ingestort. Het was dit, of helemaal niet kunnen verhuizen.
   Waar ik nu woon heb ik die rust wel, omdat het gewoon stil is als er niet geklust wordt. En omdat ik nu wel fijne buren heb. Dan kan ik dus wél dat kleine beetje bijtanken wat ik zó hard nodig heb.
   En ik denk idd; in een normale situatie zou ik die keuze waarschijnlijk ook niet gemaakt hebben, maar doorgespaard hebben om een huis te kunnen kopen wat wel af was. Dan had het niet uitgemaakt of ik nog een paar jaar langer in de oude huis had moeten zitten.
   Fijn dat jullie na de verhuizing wel weer lekker hebben kunnen sparen om de buffer weer op orde te krijgen! Het is idd altijd een prettig gevoel om wat reserve op je rekening te hebben staan.

   1. Ik snap wel dat het vreselijke is als je zulke dingen meemaakt in je huis en dat je dan maar een ding wil en dat is weg.
    Mijn ouders woonden ook in een straat waar niet meer te wonen was. Ze zijn toen verhuisd naar een ander huis maar moesten bijna de dubbele huur betalen.
    Succes met alles.

    1. Hopelijk wonen je ouders nu wel naar hun zin? De extra kosten heb je er dan wel voor over! Dat is hier althans zo. Ik woon nu echt zoveel fijner. En dan baal ik wel dat er steeds kosten bij blijven komen, maar ik weet ook dat dat weer stopt. Dus zo erg is het dan ook weer niet. Alleen gewoon jammer en even balen op het moment zelf.
     Dankje!

 2. Weet je nog je vraag over het extra zolderraam? Ik schreef toen dat ik dat geen prioriteit noemde.
  Ik hoop voor je dat alles af komt, fijn dat je moeder je steunt!

  1. Dat weet ik nog ja 🙂 Dankje! Ja heel erg fijn. Helemaal met zoveel pech als wat wij hebben. Dat is vooraf ook niet te overzien. Je houdt altijd wel rekening met tegenvallers, maar dit is wel echt extreem.

 3. Lastige vraag vandaag. Ik merk dat wij het verhuizen en onze financiën zo anders aanpakken dan jij, dus is de vraag vandaag moeilijk te beantwoorden.

  Onze gedachte is dat we in ieder geval een buffer hebben van € 5.000 euro, voor het geval de auto kapot gaat (ik kan anders niet naar mijn werk), de cv er mee ophoud, er onverwachte medische kosten zijn die we moeten voorschieten etc. Hier kom ik nooit onder, ook niet tijdens het verhuizen, dit is echt alleen voor nood.

  Omdat wij ons huis hebben verkocht met meerwaarde en we gespaard hadden, hadden we een kluspotje. We hebben een kluslijstje gemaakt, op basis van prioriteit. Voor klus nr. 1 en 2 hadden we voldoende geld en hebben we gelijk laten uitvoeren. De volgende klussen konden pas doorgang vinden als we na klus 1 en 2 voldoende geld overhadden van klus 1 en 2 of als weer gespaard hadden. Dit werkt goed. Ook omdat ik altijd ruim begroot en de klussen soms weliswaar boven begroting uit kwamen, maar nooit boven het geld dat we te besteden hadden. Het scheelt natuurlijk dat wij goed inzichtelijk hebben wat er moest gebeuren, wat er mogelijk nog moest gebeuren en wat we graag willen dat er gebeurd.

  Heb je bij jouw klussenlijst ook een begroting gemaakt? Ik ben heel benieuwd trouwens wat jouw klussenlijst is.

  Dit is ons klussenlijstje in volgorde van onze prioriteit:
  1. laminaatvloer op de gehele benedenverdieping (€5.000)
  2. dubbelglas in ramen boven (€ 1.500)
  3. gordijnen en/of luxaflexen waar ze nog niet zitten (€500)
  4. horren in ramen boven (€300)
  5. terras en looppaden in de tuin (€1.000)
  6. openslaande deuren in kamer (€3.500)
  7. nieuwe oprit (€2.500)

  1. Ik herken heel erg wat Truus zegt: jouw aanpak is zo anders dan de mijne dat ik het moeilijk vind om me er iets bij voor te stellen. Nu je in deze situatie zit, zou ik zeker zorgen dat je buffer snel flink wordt aangevuld.

   Verder verwondert het me bij jou vaak dat je bij tips in de reacties om ergens op te besparen vaak reageert met iets in de zin van ‘ik ben tevreden met wat ik uitgeef aan boodschappen, dus dit hou ik gewoon zo’. Dat is je goed recht, maar ik begrijp niet goed dat je in jouw situatie niet – in elk geval tijdelijk – wat kritischer bent op je eigen uitgaven. In deze situatie tellen toch gewoon alle euro’s en tientjes?

   1. Die buffer ga ik idd zeker zsm aanvullen 🙂

    Ja wat je zegt, iedereen maakt andere keuzes en doet wat voor hem of haar goed voelt. Een tip zoals het voorbeeld wat jij noemt van de boodschappen is voor mij gewoon geen optie. Er is hier geen andere supermarkt in de buurt op loopafstand. En het is nou niet zo dat ik daar honderden euro’s mee kan besparen, dan zou ik het zeker aangrijpen om daarop te besparen. Dan maakt het niet uit of je dan ineens met de bus moet naar een andere supermarkt. In dit geval kost het mij alleen maar geld om naar een andere supermarkt te gaan.

    Als ik ergens op bespaar dan wil ik ook snelle resultaten zien en het mezelf niet onnodig moeilijker maken. Zoveel zou ik niet kunnen besparen door boodschappen te halen bij een andere supermarkt. Zeker niet omdat ik dan ov-geld moet uitgeven om daar te komen. En vergeet niet dat ik ook rekening te houden heb met mijn gezondheid. Mijn energieniveau is veel lager dan die van een gemiddeld persoon, waardoor ik ook al sneller andere keuzes maak dan iemand die wel gewoon helemaal gezond is.

    Het ligt er ook aan wat voor tips ik krijg, al zie ik het niet als tips, maar als meningen van mensen. Maar dat is maar net hoe je het wilt noemen. Ik lees alles en kijk er dan naar of ik er voor mezelf iets uit kan halen of niet. We zijn allemaal verschillend en maken daarom ook verschillende keuzes. Dat vind ik interessant. En ik vind het wel altijd leuk om te lezen dat mensen andere keuzes maken en vooral ook waaróm ze die keuzes maken die ze maken. Dat betekent niet dat ik overal iets mee moet doen, of dat ik overal iets aan heb in mijn situatie. Maar wel dat ik per reactie kan kijken of ik daar iets voor mezelf uit kan halen of niet. Dat maakt het leuk vind ik 🙂

    1. Ik doel niet zozeer op naar een andere supermarkt gaan, want ik ben ervan overtuigd dat je bij de Albert Heijn ook prima goedkoop boodschappen kan doen. AH basic ipv merkproducten scheelt heel erg, en bij sommige luxeproducten kun je ervoor kiezen ze maar heel soms te kopen ipv vrij regelmatig. Het is misschien even wennen in het begin qua smaak van bepaalde producten, maar binnen no time vind je het waarschijnlijk prima.

     1. Ja als je dat zou willen zou je wellicht hoogstens 2 euro per week erop kunnen besparen. En ik kies er dus bewust voor om dat niet te doen, omdat ik dat niet nodig vind. Ik lever al behoorlijk veel in, koop nooit make up, doe geen massages, koop weinig tot geen kleding en schoenen, echt alleen als ik iets nodig heb. Koop geen frisdrank, geen snoep, Heb geen eigen auto, ga niet vaak naar de kapper, ga bijna nooit uit eten/ doe bijna geen uitjes. Geef geen idioot hoge bedragen uit aan boodschappen. enz. Een waslijst van dingen waar ik allemaal al geld op bespaar. Wat melkproducten betreft kan ik niet overal tegen, dus blijf ik bewust bij mijn merk en verder is het dus mijn keuze om bij de merken te blijven die ik nu gebruik. Soms a-merken en van bepaalde dingen ook gewoon de huismerken. Want smaak is mij meer waard dan 1 of 2 euro per week besparen op een bedrag waar ik geen giga winst op kan maken. En niet alleen smaak, maar om pasta als voorbeeld te geven, sommige pastas blijven gigantisch aan je pan plakken of vallen half uiteen in je pan, dan hoef ik het al niet meer, dat vind ik er zo goor uit zien en plakpasta irriteert me gigantisch. Dan maar liever iets duurder en wel normaal. Daarom zeg ik dus ook dat ik het prima vind zoals het nu is. Het is niet alsof ik dan een klus extra per jaar kan doen. En mijn keuze daarin kan ook gewoon geaccepteerd worden. Wat ik eerder al zei; ik kijk voor mezelf met welke tips ik wel en niet iets doe. Dat hoeft een ander niet te snappen, als ik het zelf maar snap 😉 zeg ik altijd. Aangezien mensen zich nogal vaak druk kunnen maken om wat een ander van ze denkt.

  2. Wat leuk om jullie lijst en gedachtegang te lezen! Knap ook dat jullie daar zoveel geduld voor kunnen opbrengen. Mooi bedrag ook, 5000 aan buffer. Zelf heb ik geen auto van mezelf, dus dat bedrag kan ik wel wat lager gaan houden gelukkig.
   Hier was van tevoren ook een heel netjes lijstje gemaakt met klussen en begroting. Maar na de koop kwamen daar zoveel onverwachte dingen en klussen en kosten bij, dat was van tevoren echt niet te overzien. Anders waren er andere keuzes gemaakt qua klussen. Maar het loopt nou eenmaal hoe het loopt en dan moet je roeien met de riemen die je hebt. En uiteindelijk komt het gewoon allemaal weer goed. Daar kan ik nu wel vrij nuchter onder zijn. Al baal ik er natuurlijk wel van dat we zo extreem veel pech hebben.
   Succes ook met sparen voor de klussen die bij jullie nog moeten gebeuren!

   1. Dank, met dat klussen van ons gaat het wel goed komen. Ik ervaar het trouwens helemaal niet dat we er zoveel geduld voor kunnen opbrengen. We kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk betalen.

    Begrijpelijk dat je nu zegt dat je bij de start andere keuzes zou hebben gemaakt als je had geweten wat je nu wist. Sommige dingen kun je echt niet van te voren weten en van pech kun je echt balen.

    Toch vraag ik me af of het alleen pech is of ook onvoldoende inzicht in het verbouwen van een huis en onvoldoende hulp vragen. Omdat je zo overvallen voelt door allerlei klussen en ‘pech’.
    Zoals ik al eerder schreef hebben wij echt andere ideeën over klussen en financiën. Ik laat mijn klussen door een erkend klusbedrijf uitvoeren, met een offerte vooraf, incl. urenberekening. Dan weet ik hoeveel ik ong. uit moet gaan geven (mijn begroting is altijd iets hoger voor onverwachtse zaken) en als er klachten zijn kan ik ze kwijt. Ik betaal niet voordat de klus helemaal naar tevredenheid is afgerond. Ik laat ook altijd minimaal 2 partijen een offerte uitvoeren en bespreek dan ook altijd de hele klus door, zodat ik precies weet waar de valkuilen zitten.
    Ook wij hadden de pech dat het verwarmingssysteem niet zo werkte als we hoopten en dat we heel snel hebben beslist dat we van hetelucht naar radiatoren gingen. We vonden 10 ton puin toen we een grasveldje in onze tuin wilden aanleggen. De keukenapparatuur was te vies en had te veel mankementen om ze nog volgens planning een jaar of 3 te gebruiken. Maar ik heb nooit de onderkant van mijn portemonnee gezien of een lening moeten aangaan. Nooit opgelicht gevoeld, wel gebaald natuurlijk.

    Heb je nu echt inzichtelijk wat er moet gebeuren, op welke termijn en wat het gaat kosten? Heb je duidelijk wat je nodig hebt en wat wensen zijn? Weet je wat je prioriteit heeft? Kun je onverwachte gebeurtenissen/pech in de toekomst beter opvangen? Zou je daar wat over willen delen? Misschien kunnen we nog meedenken en tips geven?

    1. Zeker een stukje onvoldoende inzicht, aangezien ik geen verstand heb van de volgorde van verbouwing. Ik dacht bij sommige dingen; dat kan later wel en verbouwing technisch gezien kon dat dan dus weer niet. Dus deels gebrek aan inzicht en deels pech. Maar daar leer je wel weer van.
     Wat ik me wel nog afvraag, je zegt dat je altijd een hoger bedrag reserveert voor de klussen die je laat uitvoeren. Maar hoe bepaal je dan het extra bedrag wat je reserveert? Neem je dan een bepaald percentage van de offerteprijs die je er bovenop doet zelf? Of hoe bepaal je dat? Want daar kan ik nog wel wat van leren 🙂

     Wow balen van die puin in de tuin ook! De keukenapparatuur die er nog in stond lag hier al vol met muizenkeutels, echt te smerig voor woorden. Dus vieze apparatuur is heel herkenbaar! Wel jammer dat andere mensen soms zo met hun spullen omgaan. Daardoor moet een ander dan toch weer extra geld uitgeven wat anders niet nodig geweest was.
     Gelukkig was het hier direct duidelijk dat de keuken niks meer waard was (stond ook al in het bouwkundige rapport; keuken en badkamer beschouwen als ‘niet aanwezig’.

     Wat de klussen betreft heb ik idd al een lijstje gemaakt met volgorde en prijzen erachter. Nog niet alle prijzen zijn compleet maar daar wacht ik nog op. Het heeft ook geen haast, want het gebeurt sowieso pas volgend jaar. Dit jaar even niet meer. Er worden nog wat kleine dingen afgemaakt en dan is er even een spaarstop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *