Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? Stel je vind 500 euro, wat zou jij daarmee doen? Inleveren of zelf houden? En nog meer stellingen, wat zou jij in die situatie doen? Deel het in de reacties!

Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? Laatst was er een item in het nieuws, er was een man die 500 euro vond in de pinautomaat. Hij keek om zich heen, zag niemand, stopte het geld even bij zichzelf en ging pinnen. Daarna wachtte hij nog een kwartier om te kijken of er nog iemand zou komen voor het geld, maar er kwam niemand. Daarna ging hij met die 500 euro naar het politiebureau en leverde het in.

De politie was enigszins verbaasd en gaat nu samen met de bank uitzoeken van wie het geld was. De man zegt; als ik het kwijt zou zijn zou ik het ook terug willen hebben en hopen dat iemand het geld af geeft. Ik hoef er ook geen beloning voor. Echt een topman als je het mij vraagt! Want idd; als ik dat geld om welke reden dan ook in de pinautomaat zou laten zitten/ vergeet, dan zou ik hem énorm dankbaar zijn als ik dat bedrag daardoor in zijn geheel terug zou krijgen!

Leestip: Financieel vooruit denken!

Maar wat zou jij doen als je 500 euro vind? Zou je het zelf houden? Of ook naar de politie brengen? Zelf vind ik dit best een lastige vraag. 500 euro vind ik wel een gigantisch bedrag. Dat wil je echt niet kwijt raken. Dus daar zou ik wel melding van maken. En zeker omdat het nog in de pinautomaat zit. Maar vind ik bijvoorbeeld 20 euro op straat, dan steek ik het gewoon in mijn zak. Dat ga ik echt niet naar de politie brengen. Zoals sommige mensen als reactie gaven; dan moet je maar beter op je geld letten. Hoewel je natuurlijk nooit de reden kent waarom dat geld er nog in zat. Wellicht kreeg iemand wel schokend nieuws waardoor hij/ zij helemaal van de kaart was. En dan is het extra sneu.

Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat iemand het wellicht expres gedaan heeft. Iemand die geld genoeg heeft bijvoorbeeld. En die dacht; wat zou er gebeuren als ik het laat zitten, wie weet maak ik daar iemand heel gelukkig mee. Wat ik op zich wel een hele mooie gedachte/ gebaar zou vinden.

Stelling 2, je werk. Mijn contract is 12 uur per week. Alles wat ik extra werk, krijg ik extra uitbetaald. Stel dit is ook jouw situatie. Je werk maakt een foutje en schrijft te weinig uren bij, je ziet dat in de app, want per dag kun je zien hoeveel tijd je gewerkt hebt. Als je inlogt tenminste. Stel; je ziet dus dat je te weinig tijd gekregen hebt gisteren, wat doe jij dan? Ga je dan naar je leidinggevende om te zeggen dat je tijd niet klopt? Ik wel! Ik heb dit trouwens ook al een paar keer gedaan. Het blijft mensenwerk, dus een foutje is zo gemaakt.

Maar dan, stelling 3! Nu draaien we het om. Je krijgt van je werkgever teveel tijd bijgeschreven gisteren. Ga je dat melden? Heel eerlijk? Ik niet. Ik bedankt ze hartelijk (in gedachten). Want het extra geld kan ik dan héél goed gebruiken. Ik doe altijd hard mijn best en ben ook altijd bereid om langer te blijven en extra te werken. Dus dan zie ik het maar gewoon als een bedankje/ beloning voor de inzet, als dat zou gebeuren. En ontdekken ze dit dan later als nog? Dan breien ze dat wel weer recht.

Leestip: Minstand hoe sta ik ervoor?

Wat zou jij doen in bovenstaande 3 situaties? Mijn antwoorden zijn al in het artikel verwerkt! Ik denk dat het per situatie verschilt of we eerlijk zouden zijn. Maar sommige mensen zijn een soort van heilig (zo zie ik dat) en zijn gewoon áltijd eerlijk ongeacht of ze er zelf beter van worden of niet. Daar heb ik wel respect voor!

11 Replies to “Wat zou jij doen?”

 1. Zelf zou ik inderdaad in alle drie de gevallen melding maken. Ik kan niet zo goed begrijpen dat je wel aan de bel trekt als je tekort betaald krijgt, en niet als je teveel betaald krijgt. Dat is toch hartstikke krom? Foutje is inderdaad menselijk, maar dat werkt twee kanten op.
  Het feit dat je er geen melding van maakt als je er beter van wordt, toont aan hoe je als mens in elkaar steekt.
  En dat is natuurlijk ieder voor zich.

  1. Ik ben het er niet mee eens dat je zegt ‘dat toont aan hoe je als mens in elkaar zit’. Dat is nogal makkelijk oordelen. Net of je dan direct een slecht persoon zou zijn. Als zij een foutje zouden maken, vind ik dat niet mijn verantwoordelijkheid. Dat is hoe ik erover denk. Maar krijg ik te weinig betaald, ja dat kost mij geld waar ik wel recht op heb, uiteraard trek je dan aan de bel. Helemaal met dat lage maandsalaris. Persoonlijk heb ik mijn geld hard nodig, dus als ik door een fout te weinig zou krijgen, dan trek ik absoluut aan de bel.
   Maar het verschilt vast ook per persoon, afhankelijk van je situatie. Heb je geld genoeg, ja dan hoef je niet aan de bel te trekken als je te weinig krijgt. Maar voor mensen met een heel laag inkomen ligt dat toch wel even anders. Ik heb zo’n idee dat deze mensen eerder die beslissing zullen nemen, dan mensen wie gewoon een modaal of hoog inkomen hebben en makkelijk hun rekeningen kunnen betalen/ veel kunnen sparen en het geld niet zo hard nodig hebben. Dat verschil merk ik op mijn werk ook wel heel erg. Er zijn bijvoorbeeld mensen die nog aangenomen zijn in de tijd dat je nog ambtenaar was als je bij de post werkte en dus ook nog een ambtenaren-salaris hebben. Die krijgen héél goed betaald voor het werk wat ze doen/ de uren die ze maken. Maar daar tegenover heb je de mensen zoals ik; die contracten hebben van 6, 9 of 12 uur. Misschien hoogstens 15 uur. En die 2 partijen praten ook al heel anders over dit soort onderwerpen. De partijen die nog begonnen als ambtenaar zijn blij als ze vroeg naar huis kunnen en als er bijna geen post is, terwijl de mensen met de kleine contracten ervan balen, want; weer geen extra geld.

 2. Er zijn mensen die hun kassabon controleren en terug gaan naar de kassa als er te veel is aangeslagen maar niet als er te weinig is aangeslagen. Er zijn ook mensen die het normaal vinden om allerlei spullen van hun werkgever mee te nemen naar huis: pleisters uit de EHBO-doos, pennen, schrijfblokken, ja zelfs WC-papier! Persoonlijk vind ik dat gewoon stelen.

  Hetzelfde geldt wat mij betreft voor teveel betaalde uren.

 3. Op stelling 1 kan ik volmondig zeggen dat ik het zou houden !! Althans, dat ligt er aan waar ik het zou vinden en of de vindplaats ervoor zou kunnen zorgen dat de echte eigenaar van het geld gevonden zou kunnen worden. Bij de geldautomaat valt dat simpel te achterhalen, dat kan men zien wie daar voor jou als laatste gepind heeft. Niet zo moeilijk.
  Als je echter een briefje van € 500 los op straat vindt oid dan valt de rechtmatige eigenaar niet te achterhalen. Iedereen kan namelijk beweren dat hij dat geld verloren heeft. Dan zou ik het zeker houden. Sterker nog, dat heb ik gedaan ! Ik heb namelijk een aantal jaren geleden een keer een briefje van € 500 gevonden in het toiletgebouw van een camping. Het was ’s morgens om een uur of half 7 en het lag daar gewoon op de grond. Neem van mij aan dat je je ogen niet geloofd. Ik heb erover nagedacht om het naar de receptie te brengen, maar realiseerde mij al snel dat de receptionist het dan waarschijnlijk zou houden. Het was immers een los briefje. Kon ik het net zo goed zelf houden. En dus is dat briefje onze hele vakantie met ons meegereisd (je kunt het namelijk nergens uitgeven) en aan het eind van de vakantie heb ik het bij de bank via zo’n machine op mijn rekening gezet. Ondertussen hadden we het alweer ruim uitgegeven want het maakt je wel wat makkelijker met geld besteden.

  1. Wat leuk en tof dat je dat verhaal gewoon durft te delen! Aangezien heel veel mensen dan gelijk een (negatief) oordeel over je vormen. Maar het valt ook idd niet te achterhalen van wie het geweest is, iedereen kan wel zeggen; ja dan ben ik verloren! Maar zo lang er geen camera’s zijn weet je nooit of het echt waar is. Wat een geluk had je toen!

 4. Ik vind het heel goed wat die man heeft gedaan. Dat een tijdje wachten is ook wel een slimme.

  Vraag 2: absoluut zou ik er wat van zeggen! En 3 is dan een gewetensvraag… Het ligt er denk ik een beetje aan hoeveel het is, en hoe vaak zoiets gebeurt. Een keer een uurtje extra zou ik denk ik niks van zeggen, maar anders misschien wel. Ben je in jouw geval (met weinig inkomen en op dit moment veel kosten) niet bang dat je in de problemen komt als ze er later achterkomen en het dan verrekenen?

  1. Ja ik vind het wel wat liefs hebben dat die man dat zo gedaan heeft! Nou als het zou gebeuren dat ze zo’n foutje maken, dan is dat voor 1 euro maar 10 euro. En ik kan vrijwel altijd wel minimaal 10 euro sparen. Stel het zou nu gebeuren. Dan krijg ik in november 10 euro extra, dat zou ik weg sparen. Stel ze komen er dan achter en houden het in december weer in. Dan spaar ik die maand dus gewoon 10 euro minder. Het zijn nou niet bepaald wereldschokkende bedragen van 1 uurtje. Ik geloof uit mijn hoofd gezegd dat mijn bruto uursalaris nu 10,93 euro is. Daar gaan dan natuurlijk wel nog alle verzekeringen als a.o. vanaf en pensioen. Dus niet echt een vetpot.

 5. Als kind van 10 vond ik samen met een vriendje een briefje van 100 gulden in het paadje naast het huis van mijn oma. Veel geld in 1980. Mijn vader heeft het gemeld bij de politie en aangegeven dat de eigenaar het kon komen ophalen bij ons. Het is nooit opgehaald en na een jaar kregen vriendje en ik allebei de helft. Snel op mijn spaarbankboekje gezet.

  1. Wauw wat een geluk! Groot gelijk! Ik vond ooit op de kermis vroeger 2 muntjes van 5 gulden naast elkaar. Bij de grijpautomaten. Mooi meegenomen! Lag zo mooi in het gras op mij te wachten. Dat was voor mij ook enorm veel geld, want mijn zakgeld was toen 1 gulden per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *