Wel of geen huisdier?

Wel of geen huisdier?

18 maart 2021 8 Door Marìs

Vandaag deel ik mijn artikel; wel of geen huisdier? Wanneer mensen aan huisdieren denken overwegen ze (als het goed is) eerst of ze het kunnen betalen.

Wel of geen huisdier

Wel of geen huisdier?

Wanneer mensen erover denken om een huisdier te nemen, stellen ze zichzelf als het goed is de volgende vragen; wel of geen huisdier? Kan ik het betalen? Weet ik echt zeker dat ik goed voor het dier kan zorgen en het kan geven wat het nodig heeft?

Leestip: Rente en bedragen afronden!

Een huisdier is geen speeltje, maar een levend wezen waar je goed over na moet denken. Kun je een huisdier betalen, en wíl je er ook voor betalen? Want we kennen allemaal de leuke kanten van dieren die je veel liefde geven. Maar je moet ze ook iets terug kunnen geven. Een fijn en gezond leven én aandacht.

Mensen hebben tijdens corona massaal huisdieren genomen, honden, katten en waarschijnlijk zijn ook de knaagdieren wel populairder geworden. Vroeger wilde ik altijd ontzettend graag een huisdier hebben, maar jaren lang mocht ik niks. Ja saaie goudvissen. Nou goh goh, die vond ik zo stom, want daar kun je niet meer knuffelen. En ik wilde met een huisdier kunnen knuffelen.

Na jaren lang zeuren mocht ik dan eindelijk een konijn! Want een hond of kat ging het sowieso niet worden. Een konijn mocht, omdat hij buiten kon staan. Ik kreeg hem gratis, want een klasgenootje had een nestje kleine konijntjes. Je kon mij niet blijer krijgen dat ik eindelijk een huisdier kreeg wat ik kon knuffelen! Maar al snel werd het konijntje ziek, hij was buiten gestoken of gebeten door een of ander dier volgens de dierenarts. Om kans te maken om te overleven moest hij naar binnen toe, dus zo kwam het dan ik een konijn binnen had.

Helaas heeft het niet mogen baten en overleed mijn konijn als nog. Dat vonden de mensen van wie ik hem had gekregen zo zielig voor me, dat ik een nieuwe kreeg. Eentje die al volwassen was. In het begin vond het konijn mij niet zo leuk en beet hij af en toe, waardoor ik haar niet zo leuk vond. Mijn vorige konijntje deed dat immers nooit. Maar uiteindelijk kwam het goed en werd ik ook dol op dit konijn. Zij heeft jaren bij ons geleefd en voor veel troost gezorgd in verdrietige tijden. Ze liep ook altijd met je mee als je langs haar hok liep. Zo had ze nog meer lieve dingen. Dat zal ik nooit vergeten!

Inmiddels waren mijn ouders gescheiden en dus ging het konijn met mijn moeder en mij mee. We hadden het niet breed omdat mijn moeder altijd vrijwilligerswerk gedaan had en toen ineens een betaalde baan moest zoeken. Zij begon met 18 uur. Meer was er niet te krijgen. In de loop der jaren is dat uitgebreid naar 40 uur.

Maar altijd hebben wij het konijn gegeven wat ze nodig had. Aandacht en liefde zijn gratis, maar bezoekjes aan de dierenarts niet. Af en toe moest ze daarheen omdat er iets was, of gewoon voor controle.

Ook honden en katten en welk ander huisdier dan ook, brengen kosten met zich mee. Bedenk je vooraf áltijd goed of je die kosten kunt en wilt dragen, ook als je het financieel minder goed krijgt. Stel dat je het minder breed krijgt, kan je die maandlasten dan nog wel missen? Het is belangrijk om ook daar goed over na te denken voordat je eraan begint! En zorg ervoor dat je altijd geld hebt staan om iets van een operatie te kunnen betalen, mocht dat nodig zijn!

Want je huisdier verzekeren is zonde van je geld. Stel je hebt een huisdier die vaak ziek is, dan zul je de premie er wel uit krijgen. Maar als je een huisdier hebt wat bijna nooit ziek is, is je geld gewoon weg en krijg je het nooit meer terug. Dan kun je dus gewoon beter elke maand een vast bedrag sparen voor je huisdier, mocht het ooit wél ziek worden. Wanneer je aan een huisdier begint, zul je niet weten of hij vaak ziek is of niet. Dus begin gewoon met een klein spaarbedrag en zet daar elke maand wat bij, zo gooi je nooit je geld weg!

Leestip: Hoe lang blijf jij doorrijden?

Als jij afweegt of je wel of geen huisdier zult nemen, denk je dan ook van tevoren goed erover na wat voor kosten het met zich mee kan brengen? En neem je dit mee in je beslissing? Zelf kies ik ervoor om geen huisdier te nemen op dit moment. Hoe leuk en lief ze ook zijn, op dit moment past het niet in mijn leven.

Wel of geen huisdier