Zelfbeheersing leer je ontwikkelen

20 september 2018 2 Door Marìs

Zelfbeheersing leer je ontwikkelen. Vorige week konden jullie lezen dat ik hulp vroeg bij het kiezen wat ik als eerste zou doen wanneer ik verhuisd ben; de voortuin, of toch de achtertuin? Deze week vertel ik jullie over zelfbeheersing. Dit is een belangrijk onderdeel van financiële vrijheid creëren.

Zelfbeheersing leer je ontwikkelen

Zelfbeheersing leer je ontwikkelen. Wanneer je jong bent is het lastig om jezelf te beheersen om niet alles te kopen wat je leuk vind, of wat je vriendinnen ook hebben. Wanneer je ouder wordt blijft dat voor sommige mensen nog steeds een lastig punt. Maar ik heb gemerkt dat je gaandeweg steeds meer leert om jezelf te beheersen. Wanneer je dit traint.

Hierdoor hou je uiteindelijk dus steeds meer geld over. Vroeger kocht ik veel hebbedingetjes. Nu ben ik op een punt waarop ik gewoon tevreden ben met wat ik heb. Ik denk nu eerst na over of het iets toevoegt om dat ene ‘leuke’ ding te kopen. En of ik het wel echt nodig heb. Hier schreef ik al eens een artikel over. Meestal is het antwoord nee.

Wanneer ik het wel nog steeds erg leuk vind en wil kopen, wacht ik een paar dagen tot een week. Zit het dan nog steeds dagelijks in mijn hoofd? Dan kan ik het als nog kopen. Maar meestal is dat niet het geval en koop ik het niet. Zo hou ik dus weer geld in mijn zak wat ik anders zou uitgeven!
Dit is mij niet van de een op de andere dag gelukt, maar dat is een proces geweest.

Zo had ik het laatst moeilijk toen ik een cursus Budgetcoach zag. Juist omdat ik nu zoveel met geld bezig ben en het erg leuk vind om mensen daarbij te kunnen helpen. Maar het was wel even richting de 600 euro. En toen stelde ik mezelf de vraag of dit echt wel nodig was. Het antwoord was nee. Toch bleef ik er wel nog even mee in mijn hoofd zitten. Maar toen ik mezelf daarna de vraag stelde; wil ik liever die cursus gaan doen of liever verhuizen? Was het antwoord toch echt; verhuizen. Dus zo zette ik het weer uit mijn hoofd.

Hierdoor kwam ik erachter dat ik nu veel gemakkelijker mezelf kan beheersen dan een paar jaar geleden. Gewoon omdat ik eerst goed nadenk. En niks meer in een impuls beslis. Hoe vaker je dit doet, jezelf die vragen stelt, hoe makkelijker en natuurlijker het wordt.

Merk jij ook dat jezelf beheersen je steeds makkelijk af gaat? Of heb je er nog steeds zoveel moeite mee als jaren geleden?