Zoeken naar nieuwe maandbedragen

Zoeken naar nieuwe maandbedragen

10 maart 2022 5 Door Marìs

Wanneer je inkomsten drastisch wijzigen, moet je zoeken naar nieuwe maandbedragen. Of eigenlijk nieuwe budget-bedragen. Welk bedrag ga je waaraan koppelen?

Zoeken naar nieuwe maandbedragen

Zoeken naar nieuwe maandbedragen

Wanneer je inkomsten zullen wijzigen, moet je zoeken naar nieuwe maandbedragen. Je gaat nieuwe budgetten vasthangen aan diverse categorieën. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Ik denk dat dit wisselend is per persoon. Sowieso welk bedrag je aan welke categorie vast hangt, want de een vind dit belangrijker en de ander dat.

Leestip: Daar is hij weer! De resultaatafhankelijke uitkering!

Wat je als eerste voor jezelf op een rijtje moet hebben is natuurlijk de hoogte je vaste lasten. Daarnaast is het verstandig om te kijken of je die vaste lasten omlaag kunt brengen. Wellicht kun je wel overstappen van bijvoorbeeld je autoverzekering. Dit kan je nog best een leuk bedrag per maand schelen, alles bij elkaar.

Wanneer je dat gedaan hebt is het zaak om te kijken welke budgetten je wilt gaan hanteren. Zo is het handig om jezelf een vast boodschappenbudget per maand te geven. Dit bedrag kun je dan verdelen over het aantal weken van die maand. Meestal zal dat 4 weken zijn en een enkele keer 5 weken. Wanneer je je boodschappenbudget bepaald hebt, kun je verder gaan kijken naar andere categorieën.

Voor mij zijn de volgende categorieën van toepassing vanaf mei/ juni. Kapper, auto (spaarrekening voor onderhoud en overige kosten zoals bijvoorbeeld benzine), extra (dingen zoals deo en shampoo), buffer, vakantie (o.a. naar buitenlandse vriendinnen). Maar ook; aankopen, uitjes, investeren en belasting. Belasting telt voor mij omdat ik wisselende inkomsten heb en ik mijn extra inkomsten als (beginnende) ZZP’er verdien. Hierover moet natuurlijk nog belasting betaald worden, dus daar ga ik straks maandelijks geld voor wegzetten. Naast dat ik ook in mei/ juni eenmalig een extra bedrag hiervoor wegzet. Later zal ik ook de categorie tandarts hieraan moeten toevoegen, maar voorlopig heb ik daar al een potje voor die nog vol zit.

Hoe ik mijn budget bepaal

Hoe ik mijn budget bepaal is eigenlijk heel simpel, gewoon uitproberen. Ik heb in de loop der jaren diverse budgetten uitgeprobeerd. Als ik het te weinig vond, paste ik mijn budget later gewoon weer aan. Heel simpel. Als je een budget omhoog bijstelt, moet een ander budget weer omlaag. Of je moet natuurlijk meer gaan verdienen. Dan kun je aan de hand van je salarisverhoging gaan bepalen in welk potje je meer geld wilt gaan stoppen.

Voor mij zijn er bepaalde potjes waar ik helemaal tevreden mee ben, maar ook potjes waar ik nog niet zo tevreden over ben. Daarom ben ik nu op papier als steeds bezig om mijn budget voor die potjes aan te passen (op papier, nog niet in het echt). Als je dan later weer dat papiertje erbij pakt, kun je ineens beseffen dat een bepaald budget eigenlijk te weinig is voor wat je ermee wilt kunnen doen. Neem nou bijvoorbeeld mijn uitjes en vakantie budget. Dat zijn bij mij 2 losse potjes.

Doordat ik mijn derde blog begonnen ben, zal ik veel meer geld aan uitjes moeten gaan uitgeven dan dat ik hiervoor gedaan heb. Anders heb ik op een gegeven moment niks meer om over te schrijven. Maar omdat de prijzen sinds corona veranderd zijn is dat soms nog even zoeken. Zo heb ik wel voor mezelf besloten wat er onder werk potje valt. Alleen échte vakanties van minimaal een midweek vallen onder mijn vakantie-potje. Een of maximaal 3 nachten in een hotel, vallen dus onder het potje; uitjes. Als je dat meerdere keren per jaar wilt doen (om bijvoorbeeld een hotelreview te schrijven), dan red je het niet met een budget van 40 euro per maand. Zeker niet wanneer je daar ook nog andere uitjes van betaald.

Daarom ben ik op papier alweer aan het strepen geweest, om dit bedrag verder op te hogen. Uiteindelijk zal ik ook in werkelijkheid moeten gaan kijken hoe hard mijn budget van dat potje op gaat. En of ik mijn vakantie-potje moet gaan ophogen. Voorheen ging ik eens in de 2 jaar alleen maar naar Gran Canaria, omdat ik dan naar mijn vriendinnen ging. Dat wil ik blijven doen, maar daarnaast wil ik ook over mijn vakanties kunnen bloggen op mijn reis-, uitjes- en reviewblog. Ik heb al diverse andere leuke reizen gezien die op mijn lijstje beland zijn. Dus in de praktijk moet ik gaan kijken of het bedrag wat ik daar nu voor gereserveerd heb dan nog goed genoeg is.

Alles draait gewoon om in de praktijk kijken of het bedrag wat je per categorie genoteerd hebt voldoet. Ga het gewoon lekker uitproberen, dan kun je het altijd weer aanpassen!

Leestip: Jullie telefoon-eisen!

Heb jij je budgetten al vaak aangepast gedurende je leven? Ik pas het aan zodra mijn inkomsten permanent wijzigen.

Zoeken naar nieuwe maandbedragen