Zoveel onrust!

19 december 2019 3 Door Marìs

Zoveel onrust! Op het werk is er momenteel zo enorm veel onrust. Sandd en PostNL gaan natuurlijk samen, dus stukje bij beetje komt er steeds meer post van Sandd bij ons. Op zich helemaal prima, hoe meer post, hoe meer werk zou je zeggen.

Zoveel onrust!

Zoveel onrust! Ik zal kort proberen uit te leggen hoe het werkt bij ons. Al jaren lang wordt er vroeg in de ochtend begonnen met voorbereiden van de wijken voor de postbodes. Diverse postbodes werken ook binnen en kunnen dus hun eigen wijk voorbereiden. Maar ook veel postbodes werken alleen buiten en moeten het dus doen met de tassen die ze krijgen van de mensen die het binnen voor ze voorbereid hebben. Daar zitten natuurlijk diverse regels aan vast van hoe het voorbereid moet worden. Iedereen zoekt daarin zijn eigen weg, hoe het voor hem of haar het handigste en snelste werkt. Je hebt vroege wijken en late wijken.

Leestip: Nieuwe bron van inkomsten!

De late wijken, die moeten tegenwoordig om 11 uur klaar zijn.
Een paar jaar terug had je ook nog wijken die pas om 12 uur opgehaald werden, maar dat is geschrapt. En dus zit je niet meer zoals een paar jaar terug tot 12 uur of 13 uur te werken in de kerstperiode. De kerstperiode is de drukste tijd van het jaar. Helemaal nu er al redelijk wat Sandd post bij gekomen is. En er gaat nog veel meer post bij komen.

Middagteams

Nu zijn er recent vanwege de Sandd post middagteams opgericht. Die mensen gaan alleen de drukke wijken ingooien en het op volgorde zetten. Dat wordt afgebundeld en dat moeten wij de volgende ochtend dus samenvoegen met de post die er dan binnen komt. Klinkt op zich handig, maar in de praktijk is het dat totaal niet. Je moet altijd kijken hoe het in de bakken ligt, want de een is links en de ander rechts. En dus gooien die 2 beiden anders in. Daarnaast klopt ook de volgorde lang niet altijd. Waarschijnlijk willen ze dan te snel werken waardoor ze fouten maken. Die moeten wij herstellen en dat kost extra tijd.

Teveel mensen?

Er zijn recent zo ongeveer 20 mensen aangenomen voor de middagploeg. En nu hoor ik vlak daarna ineens dat er binnen dus 20 mensen teveel werken. Ja hallo, had dat dan eerder bedacht! In mijn ogen is het gewoon opgelost als ze de ophaaltijden van de wijken weer terug opschuiven naar achteren, zoals een paar jaar terug het geval was toen ik net begon. Dan krijg je gewoon sowieso de post op tijd klaar. Al is het maar voor de drukke periode rond de feestdagen. Ik vraag me serieus af hoe ze het in de zomer willen gaan doen als er bijna geen post verstuurd word. Dan zit je daar met je middagploeg. Is de ochtendploeg dan al om 8 uur ’s ochtends klaar omdat bijna al het werk dan al de middag ervoor gedaan is? Lijkt me ook niet de bedoeling.

Leestip: Doel extra inkomsten 2020!

Cijfermatig gezien klopt er gewoon niks van wat ze berekenen naar mijn mening. In theorie zeggen ze nu dus dat er mensen teveel zijn, terwijl in de praktijk blijkt dat dat op dit moment niet zo is, want we hebben moeite om alles op tijd af te krijgen. Om de vroege wijken af te krijgen, moet er hard doorgewerkt worden. En als je opgelucht bent omdat je dat voor elkaar gekregen hebt, blijkt dat het volgende tijdstip weer lastig wordt. Want ineens heb je dan nog maar een uur de tijd om veel wijken af te krijgen. Lukt dat niet? Dan worden de postbodes gebeld dat hun wijken later op het depot aankomen. En dan kunnen zij later beginnen met werken.

Teveel? Hoe dan?

En dan wordt er gepraat over teveel mensen? Hoe dan? Dit alles veroorzaakt zo ontzettend veel onrust onder mijn collega’s. Iedereen met een contract voor bepaalde tijd, zoals ik dus, is bang om eruit te vliegen. Want er wordt geroepen dat er teveel mensen zijn. Laten we dus maar hopen dat de grote bazen niet naar de cijfertjes en berekeningen kijken, maar luisteren naar de geluiden die vanuit de sorteercentra komen. Dan weten ze dat de mensen hard nodig zijn.

Ik heb het onwijs naar mijn zin op mijn werk, maar het zou wel fijn zijn als dat stukje stress zou kunnen wegvallen. Want ik krijg geen stress dóór mijn werk, maar óver mijn werk. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn. Inmiddels ben ik de lucky persoon die nog nét een jaarcontract binnen kon slepen, maar iedereen die erna gekomen is heeft maar een contract gekregen voor 7 maanden. Dat motiveert ook niet bepaald om hard je best te doen om te mogen blijven. Mensen gaan zo véél sneller weg naar werkgevers waar ze wel jaarcontracten kunnen krijgen. Alles wat minder is dan een jaarcontract geeft gewoon ontzettend veel onrust. Want de kans dat je snel weer zonder werk zit, willen mensen liever niet lopen.

Leestip: Dit wil ik bereiken met mijn blog in 2020!

Heb jij stress door of over je werk? Of geen van beiden?