AOW opbouw bij emigratie

AOW opbouw bij emigratie

17 april 2024 4 Door Marìs

Omdat ik jullie beloofde meer over het onderwerp emigreren te schrijven, lezen jullie vandaag over AOW opbouw bij emigratie. Want hoe zit het eigenlijk met je AOW opbouw als je wilt emigreren?

AOW opbouw bij emigratie

AOW opbouw bij emigratie

Wanneer je plannen hebt om te emigreren moet je natuurlijk ook aan je AOW denken. Hoe zit dat als je gaat emigreren? Bouw je dan nog wel AOW op? Of stopt het? Die keuze kun je min of meer zelf maken. Er bestaat namelijk een regeling voor vrijwillige voortzetting van je AOW, voor een beperkt aantal jaren.

Leestip: Wat de gek ervoor geeft review!

Zelf zou ik graag willen emigreren naar Gran Canaria, deel van de Canarische eilanden. Financieel kan het nu nog niet, maar ik ben er al wel alles over aan het uitzoeken. En alles wat ik vooraf al kan regelen, dat regel ik ook alvast, want dat scheelt weer als je daar bent. Als je daar bent moet je al wennen aan je nieuwe woonomgeving, dat kost ook tijd. Hoe sneller je dus klaar bent met dingen regelen, des te sneller je kan gaan beginnen met wennen aan je nieuwe woonomgeving met nieuwe leefgewoontes. Je zult je namelijk toch moeten aanpassen aan je nieuwe cultuur als je goed wilt integreren.

Wanneer je gaat emigreren komt er veel op je af en moet je ook aan veel dingen denken. Het handigste is om dan een lijstje te maken met wat er allemaal moet gebeuren. Zo kun je ook lekker afvinken als er weer iets afgehandeld is. Een van de dingen waar je over na moet denken voordat je wilt gaan emigreren is je AOW. Wanneer jij gaat emigreren en ook niet meer in Nederland werkt, bouw je niet meer automatisch AOW op. Het bedrag dat je hebt opgebouwd tot het moment van emigreren krijg je wel gewoon netjes uitgekeerd als je de AOW-leeftijd bereikt. Voor ieder jaar dat je niet verzekerd bent, wordt je AOW met 2% gekort.

Wel kun je voor de vrijwillige voortzetting kiezen. Je kunt je AOW vrijwillig voortzetten via de SVB (Sociale Verzekerings Bank). De verzekering kun je aanvragen tot maximaal 1 jaar nadat je in het buitenland bent gaan wonen. Je kunt je voor maximaal 10 jaar vrijwillig verzekeren. Al zijn er natuurlijk ook uitzonderingen. Zo kun je je korter verzekeren wanneer je eerder dan die 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt, of in een enkel geval kun je je ook langer dan 10 jaar verzekeren. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel aan diverse eisen voldoen. Kijk voor die regels even op de website van de SVB.

Hoe werkt de vrijwillige voortzetting?

Ook hiervoor gelden een aantal voorwaarden. Zo moet je voor vertrek voor de AOW verzekerd zijn geweest. Kijk voor alle uitgebreide voorwaarden ook even op de site van de SVB. Dan wil je natuurlijk ook nog weten wat de kosten zijn voor deze vrijwillige verzekering. Je betaald de premie jaarlijks. Hoe hoog deze premie is is afhankelijk van je inkomsten.

Deze kosten kunnen dus ook jaarlijks veranderen. De kosten voor 2024 kan ik hier natuurlijk wel met jullie delen. Maar lees je dit artikel op een later moment, zoek het dan even zelf op op de website van de SVB. De informatie die ik in dit artikel verwerkt heb over de afkoop van de AOW heb ik namelijk van die website, omdat dit hét officiële kanaal is waar je dit kunt regelen.

Kies je ervoor om je AOW vrijwillig voort te zetten? Of heeft jouw nieuwe land wellicht ook wel een vorm van een oudedag uitkering waar jij aanspraak op kunt maken? Dat is natuurlijk eerst de moeite waard om uit te zoeken. Wanneer jouw nieuwe land ook een uitkering heeft waar jij aanspraak op kunt maken is het misschien niet eens nodig om je AOW verzekering in Nederland voort te zetten. Al moet je dan wel eerst uitzoeken hoe hoog die uitkering in je nieuwe land is en of je daar genoeg aan hebt.

Het vrijwillig voortzetten van je AOW gaat in 2024 als volgt. De premie betaal je jaarlijks en is een percentage van je inkomen in een jaar. Dit kan inkomen uit Nederland en uit het buitenland zijn. Het percentage wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. In 2024 is dit 17,9% van je inkomen. Hoe hoger jouw inkomsten zijn hoe meer je betaald. Heb je weinig of geen inkomsten dan betaal je 561 euro.

Maar heb je 38.098 euro of meer per jaar aan inkomsten, dan betaal je het maximumbedrag van 5617 euro. Je kunt nu dus gaan berekenen of het de premie voor jou waard is of niet. AOW ontvang je voor de rest van je leven, ongeacht hou oud je wordt. Dat maakt het wel wat lastig om te berekenen, maar niet onmogelijk. Mocht het je zelf niet lukken kun je altijd hulp vragen aan een financieel adviseur. Of iemand anders die verstand heeft van dit soort berekeningen.

Leestip: Hoe weet ik of ik wil emigreren?

Overweeg jij om je AOW verzekering vrijwillig voort te zetten bij emigratie? Zelf ga ik pas kijken op het moment dat ik weet wanneer ik wil gaan emigreren. Hoeveel AOW heb ik op dat moment opgebouwd en hoe staan mijn inkomsten er dan voor. Wellicht ontvang ik tegen die tijd bijvoorbeeld zoveel dividend dat ik het niet nodig vind om het af te kopen. Dat kan ik nu nog niet inschatten.

AOW opbouw bij emigratie