
Emigratiebeurs bezocht
In het laatste weekend van maart heb ik de emigratiebeurs bezocht. Dankzij Espanje magazine, die altijd een bepaald aantal gratis kaartjes ter beschikking stelt, kon ik gratis naar de beurs.
Emigratiebeurs bezocht
Eind maart heb ik de emigratiebeurs bezocht. Vorig jaar kwam het niet zo goed uit, maar dit jaar wel! En ook dit jaar had Espanje weer een leuke actie waardoor je gratis kaartjes kon krijgen voor de beurs. Met je kaartje mocht je eventueel ook 2 dagen naar de beurs komen. Dat vond ik zelf wel erg netjes.
Leestip: Je auto mee emigreren naar Spanje!
Ze doen natuurlijk hun best zodat je bij de presentaties aanwezig kunt zijn die je wilt bezoeken, maar het kan natuurlijk voorkomen dat er een presentatie samenvalt met een andere die je graag had willen zien. En op zo’n moment kun je dus besluiten om 2 dagen te gaan. Naast de vele presentaties die er gehouden worden, zijn er ook tal van stands te bezoeken. Allerlei landen zijn er te vinden, maar zeker ook niet alle landen. Dubai was bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd.
Maar Spanje uiteraard wel! En daar kwam ik voor. Ik begon met een presentatie van Nederland Wereldwijd, alwaar je meteen een handige opbergmap met informatie kreeg. Vervolgens was het ‘rennen’ naar de andere zaal waar Espanje samen met Azull een presentatie gaf. Ik was nog maar nét op tijd, want de zaal zat al zó vol, dat ik niet meer kon zitten. Daarom sloten ze de deuren ook eerder. Er stonden op de gang nog allerlei mensen die er niet meer bij konden. Verder bezocht ik ook nog een presentatie van Actal Advocaten en van het CAK.
Wat betreft de presentaties hoorde ik veel dingen die ik zelf al wist. Dit komt omdat ik zelf natuurlijk al heel veel op internet heb uitgezocht. Maar gelukkig waren er ook nog genoeg dingen die ik nog níét wist. En dat is natuurlijk eigenlijk wel waar je voor naar de beurs komt. Om nóg beter voorbereid te zijn. Om dingen te horen die je nog niet wist.
Een van de tips die daar ter plekke gegeven werd was bijvoorbeeld; zorg dat je je digi-d app gedownload hebt. Want als je in het land van je bestemming een nieuw telefoonnummer krijgt, dan kun je die via de app makkelijk wijzigen. Dat is iets waar ik zelf nog helemaal niet over nagedacht had. Terwijl het toch vrij voor de hand liggend is. Maar dus voor mij zó voor de hand liggend dat ik alleen maar dacht; ja digi-d heb ik. Klaar.
En de presentatie van het CAK was weer erg handig omdat je misschien denkt; daar krijg je alleen als gepensioneerde mee te maken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het ligt aan hoeveel werkjaren jij erop hebt zitten in zowel Nederland als of je gaat werken in je nieuwe woonland. Heb jij het hoogste aantal werkjaren in Nederland en je gaat niet werken in je nieuwe woonland, dan moet je je zorgverzekering ook afsluiten via het CAK. Zij zijn dan de partij die het van jouw rekening innen. Wat kost dat dan? Dat ligt aan de woonland factor van het land waarin jij gaat wonen. In Nederland is die factor 1. In Spanje is dat bijvoorbeeld 0,4398. Je betaald dan een eigen bijdrage voor de zorgverzekeringswet van 68,90 euro. In Nederland zou je (in 2025) 156,67 euro betalen.
Dat is dus een fors verschil en een van de redenen waarom veel mensen voor bijvoorbeeld Spanje kiezen. Dat soort dingen vond ik dus super interessant om te horen. Naast alle presentaties waren er ook genoeg folders te vinden bij de de diverse stands die er stonden. Zo staan er bijvoorbeeld ook verhuizers op de beurs. Als je overweegt om te gaan emigreren is deze beurs zeker een bezoekje waard!
Leestip: Jij kunt ook makkelijk Spaans leren!
Ben jij weleens op de emigratiebeurs in Houten geweest? Of zou je het overwegen? Ik vind het een aanrader! Juist omdat je daar ook gericht op jouw persoonlijke situatie vragen kunt stellen.