Elektrische auto’s milieuvriendelijker?

Elektrische auto’s milieuvriendelijker?

31 mei 2020 6 Door Marìs

Elektrische auto’s milieuvriendelijker? Ze willen alle auto’s langzamerhand gaan vervangen voor elektrische auto’s. Want dat is milieuvriendelijker zeggen ze.

Elektrische auto's milieuvriendelijker

Elektrische auto’s milieuvriendelijker?

Elektrische auto’s milieuvriendelijker? Onlangs zat ik bij de garage om mijn auto op te halen, maar door een miscommunicatie stond hij nog niet klaar. Ze dachten dat ik een dag later zou komen en dus was de autobekleding van binnen net gereinigd (lees: en dús nat). Zo konden ze de auto niet mee geven. Dus kreeg ik een elektrische auto mee. Want dat was de enige automaat die ze hadden staan.

Leestip: Vakantie- en belastinggeld 2020!

Zo kwam het dat we het hadden over de verschillen tussen benzine auto’s en elektrische auto’s. Waarop de verkoper eigenlijk meteen zei dat elektrische auto’s helemaal niet zoveel beter zijn voor het milieu. De accu’s worden vaak gemaakt dmv kinderarbeid en het produceren ervan is alles behalve milieuvriendelijk. Zo zei hij.

Daarnaast moet je de auto natuurlijk opladen wat ook 9 van de 10 keer gebeurd met stroom die niet milieuvriendelijk/ energiezuinig (of hoe je dat ook noemt) is opgewekt. En wat gebeurt er vervolgens met het afval, als de auto afgeschreven is? Dat moet ook weer verwerkt worden, of een accu die aan vervanging toe is. Dat afval is ook weer vervuilend voor het milieu.

Al met al is het enige voordeel aan een elektrische auto dus dat het op moment dat je ermee rijdt geen co2 uitstoot. Besloot hij zijn verhaal. Duidelijk geen fan van elektrische auto’s.

Dat vond ik wel interessant om te horen. Want het productieproces is niet iets waar je zo snel over nadenkt. Je zou toch denken dat automerken geen kinderarbeid toelaten omdat zij dan zelf ook een slechte naam krijgen. Zelf heb ik er allemaal geen verstand van en eerlijk gezegd vraag ik mij af of ze wel zo milieuvriendelijk zijn als gezegd word. Als je puur naar het productieproces en het afval kijkt.

De uitstoot tijdens het rijden is natuurlijk nul. Dus dat is top. Maar idd de productie en het afval? En daarbij is er nog erg veel elektriciteit die op niet goede wijze wordt opgewekt. Al zit daar de laatste jaren wel al verbetering in, het is nog niet ideaal.

Zelf ben ik niet tégen elektrische auto’s. Want helemaal milieuvriendelijk zijn ze dan natuurlijk niet, maar wanneer je ze gewoon kunt opladen met groene stroom, die dus níet uit kolencentrales komt, ben je al een heel eind naar mijn idee. Want een auto produceren en afschrijven gebeurt maar 1x. En de vele keren dat je met een auto rijdt daar tussenin, als dat zonder uitstoot kan, is dat beter voor het milieu dan een auto die je elke keer vol moet tanken en waarbij je wél elke keer co2 uitstoot tijdens het rijden. Dat is tenminste wat ik dan meteen denk.

Dat neemt niet weg dat de elektrische auto wel erg lekker reed moet ik zeggen! Het verschil met een ‘gewone’ auto is, dat je het bij een elektrische auto helemaal niet meer voelt als hij schakelt. Want ‘hij schakelt niet meer’. Je kunt gewoon steeds harder en harder gaan zonder dat je denkt; hey schakel nou eens naar de volgende versnelling! Dat was wel een hele aparte ervaring. Leuk om eens meegemaakt te hebben!

Heb jij wel eens in een elektrische auto gereden? Hoe denk jij over elektrische auto’s?

Elektrische auto's milieuvriendelijker