Hoe denk jij over extra aflossen op je hypotheek?

Hoe denk jij over extra aflossen op je hypotheek?

1 juli 2020 12 Door Marìs

Hoe denk jij over extra aflossen op je hypotheek? In dit artikel praat ik met jullie over extra aflossen op je hypotheek. En hoe jullie daarover denken.

Hoe denk jij over extra aflossen op je hypotheek

Hoe denk jij over extra aflossen op je hypotheek?

Hoe denk jij over extra aflossen op je hypotheek? Zo vanaf de jaren 90 hoefde je hier echt niet over te beginnen, over extra aflossen. Want als je dat deed, dan was je een dief van je portemonnee. Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die dit roepen. Waarschijnlijk puur en alleen omdat ze dat altijd gehoord hebben toen ze een hypotheek afsloten.

Leestip: Sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek!

Inmiddels is het wel duidelijk dat dit absolute onzin is. Zeker als je het doet om de maximale hypotheekrenteaftrek te krijgen. Immers, als jij 300 euro aan rente betaald waarvan je 150 euro terug krijgt, betaal je nog steeds elke maand zelf ook 150 euro aan rente. Stel je lost af en je betaalt nog maar 200 euro aan rente, je krijgt 100 euro terug en je betaalt zelf 100 euro. Betaal je nog altijd minder geld dan eerst. En dat is een ding wat voor sommige mensen nog niet helemaal duidelijk is. Maar het loont vrijwel altijd om extra af te lossen.

Waarom zou je dat doen? Is een veelgehoorde vraag met de opmerking; als je geld eenmaal in de stenen zit, dan haal je het er pas uit wanneer je gaat verhuizen. En dat klopt, deels dan. Dat geld wat in de stenen zit dat blijft daar inderdaad zitten. Maar daardoor zijn je maandlasten wel gezakt en dát geld hou je dus elke maand extra over. Daar kun je mee doen wat je wilt. Elke maand weer opnieuw.

Je begrijpt het al; ik ben absoluut vóór om extra af te lossen op je hypotheek. Je kunt je maandlasten er in zo verre mee laten zakken dat het maar een heel klein bedrag is waar je je nooit meer zorgen over hoeft te maken. Niet als je partner komt te overlijden, niet bij een scheiding, niet als je (beiden of 1 van 2) je baan verliest, nooit meer. Hoe heerlijk is dat! Want geld kan flink wat stress opleveren.

Leestip: Ongemerkt zoveel mogelijk geld sparen!

Nu ben ik wel benieuwd; lossen jullie op dit moment extra af op je hypotheek? Waarom wel of niet? Ik momenteel niet, omdat er nog volop aan het huis verbouwd wordt (met spaarpauzes tussendoor) en daarna moet ook de tuin nog gedaan worden. Maar als dat af is, wordt er zéker weer extra afgelost!

Hoe denk jij over extra aflossen op je hypotheek