Hoeveel heb jij over voor een auto?

Hoeveel heb jij over voor een auto?

19 december 2021 15 Door Marìs

Hoeveel heb jij over voor een auto? Dat vroeg ik mij af, omdat de autoprijzen bijna de helft hoger zijn geworden dan dat ze eerst waren.

Hoeveel heb jij over voor een auto

Hoeveel heb jij over voor een auto?

Recent vroeg ik mij af; Hoeveel heb jij over voor een auto? En dan bedoel ik; hoeveel geld heb jij ervoor over. Auto’s zijn het afgelopen jaar bijna de helft duurder geworden, want er was heel veel vraag naar (2e hands) auto’s.

Leestip: Besparen is saai toch? Echt niet!

Door corona wilden veel mensen een eigen auto hebben, zodat ze niet met het ov hoefden te reizen. Ook ik was een van die mensen die in 2020 een eigen auto kocht, omdat ik niet meer met het ov wilde reizen. Dit kwam voornamelijk door corona. Hoewel ik er voor die tijd ook al over dacht, omdat dit mij veel reistijd scheelde. Ik rij in een automaat en kocht een tweedehands auto voor net iets meer dan 6000 euro.

Maar als ik nu naar prijzen kijk voor tweedehands auto’s, dan kom je bijna niet meer onder die 10.000 euro uit. Zeker niet voor een automaat. Of de staat van de auto is gewoon niet echt goed meer (bijvoorbeeld héél veel kilometers op de teller). Maar ook nieuwe auto’s zijn een stuk duurder geworden omdat er veel vraag naar auto’s is. En omdat er een tekort is aan chips voor in auto’s.

Nu vroeg ik mij af, stel jij zou een (voor jou nieuwe) auto kopen. Waar moet de auto voor jou dan aan voldoen? Schakel, of automaat, benzine, hybride of elektrisch? Parkeersensoren of een achteruitrijcamera? Noem maar op! Wat voor voorwaarden heb jij, welk merk en wat voor formaat en hoeveel geld heb je daarvoor over?

Merken?

Zelf ben ik bijvoorbeeld wel fan van Peugeot of Citroën. Zoals de C1, C3, 108 of 208 (of heet de 208 al niet meer zo?) zeg maar het wat kleinere segment. Een kleine Toyota zou ook kunnen, maar andere merken zou ik niet kiezen. Ik zit ten slotte ook alleen in de auto, hoogstens soms 1 bijrijder, dus groot hoeft hij niet te zijn. Navigatie heb ik op mijn telefoon dus hoeft niet in de auto te zitten, parkeersensoren is wel een vereiste óf een achteruitrijcamera, maar ik ben gewend om met sensoren te rijden, dus dat vind ik prettiger.

Een radio is handig, hoewel die bijna nooit aan staat, dus ik zou ook zonder kunnen. En verder moet het uiteraard een automaat zijn, want ik rij niet anders. Als je eenmaal in een automaat gereden hebt, wil je hoogstwaarschijnlijk ook niet meer anders. Tja en ook airco is wel erg prettig, hoewel dat tegenwoordig toch wel in elke auto zit.

Met de auto die ik nu heb, heb ik wel echt geluk gehad. Dat was een nette prijs voor een auto van op dat moment 8 jaar oud met maar 40.000 kilometer op de teller. Ik ben er nog elke dag heel erg blij mee en het geeft ook zoveel vrijheid, het hebben van een eigen auto! Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoeveel ik op dit moment over zou hebben voor een eigen (voor mij nieuwe) auto. Ik zou zeker geen hele nieuwe kopen, maar altijd tweedehands. Tenzij ik er een nodig heb en er écht niks passends voor mij is. Dan alleen uit nood. Maar liever niet.

Als maximumbedrag toch eigenlijk wel rond de 12.000 euro, hoewel ik denk dat op dit moment 15.000 realistischer zou zijn. Puur gebaseerd op het aanbod dat ik van de week even spontaan bekeek om een idee te krijgen van wat het aanbod nu de dag zo’n beetje kost bij mijn garage.

Leestip: Wat extra geld sparen voor een auto kan met Euroclix!

Hoeveel geld heb jij over voor een auto? En waar moet die voor jou aan voldoen? In jouw situatie.

Hoeveel heb jij over voor een auto