Besparen is saai toch?

Besparen is saai toch?

17 februari 2021 5 Door Marìs

Besparen is saai toch? Nou, nee! Onlangs las ik een leuk artikel over bezuinigen of besparen, hoe je het wilt noemen. Dat inspireerde mij om ook over dit onderwerp te schrijven.

Besparen is saai toch

Besparen is saai toch?

Want besparen is saai toch? Nou, nee! Het is juist een uitdaging. En ook zeker niet iets voor mensen die door te besparen nooit meer iets leuks doen. Want dat is namelijk totaal niet hoe het werkt. Voor sommige mensen wellicht wel, omdat ze erin doorslaan. Maar over het algemeen is het gewoon kijken naar dat je ergens niet teveel voor betaald.

Leestip: 10 tips om sneller te sparen!

Onlangs las ik een blogpost van Porterenee ‘nee, zuinig is niet zielig’. En daarin omschreef zij dat bezuinigen dus absoluut niet zielig is, maar dat het je verder brengt. Ze gebruikte in haar artikel een heel mooie uitspraak; Elke euro die je uitgeeft is een euro die je in het water gooit, plons, weg euro. Maar elke euro die je níét uitgeeft kun je zien als stepping stone in het water richting de overkant’. Dat vond ik zo een mooie omschrijving en ik zag het ook meteen helemaal voor me! Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven.

Want besparen is niet alleen voor mensen die nauwelijks rond kunnen komen met hun geld. Besparen is voor mensen die niet teveel willen betalen, omdat teveel betalen nergens voor nodig is. Besparen is voor mensen die het een uitdaging vinden om een mooi net bedrag te betalen voor de dienst of het product dat ze afnemen. Zodát ze geld overhouden voor leuke dingen. Waarbij ook sparen en investeren hoort naar mijn mening.

Ik word er blij van!

Sparen levert je namelijk ook nog steeds veel genot op. Stel je maar eens voor dat je auto en wasmachine in dezelfde week kapot gaan. Hoe voel je je dan als je geen spaargeld hebt? En hoe voel je je als je je auto kunt laten repareren en een nieuwe wasmachine kunt kopen? Daar zit een heel verschil tussen. In dat laatste geval voel je je blij en opgelucht en ben je blij dat je spaargeld had. Dat is dus iets leuks, want het zorgt ervoor dat je geen stress ervaart. En hoe fijn is dat!

En investeren vind ik leuk omdat je je investeringen kunt zien groeien. Natuurlijk in het geval van beleggen kan het ook tijdelijk minder waard worden, maar zo lang je niks verkoopt, zie je het daarna vrijwel altijd weer groeien. En dat is extra leuk als je weet dat het ooit zo weinig waard geweest is.

Of als je ziet hoe de horeca er nu voor staat, je hebt geïnvesteerd in crowdfunding projecten net als ik. En je ziet over een jaar of 2 alles weer de goede kant op gaan, je hebt daardoor steeds meer inkomsten. Want je was alleen betaling van rente gewend, en ineens wordt dat rente én aflossing. Noem mij gek, maar dit soort dingen vind ik leuk. Ik denk namelijk altijd op de positieve manier en ben wel reëel over dingen die kúnnen gebeuren. Maar ook zo reëel om te weten dat het nooit met al je projecten tegelijk gebeurt.

Besparen is genieten!!

Hoe leuk is het om van alle euro’s die je hebt bespaart nóg meer euro’s te kunnen maken! Dat is toch heerlijk! Je hebt er nauwelijks moeite voor hoeven doen, alleen kijken waar je minder geld hoeft te betalen voor je product (die je écht nodig hebt) of dienst. Of door dat ene budget wat omlaag te gooien omdat je tot de conclusie gekomen bent dat het eigenlijk niet zoveel hoeft te zijn. Besparen is genieten. En het is jezelf trakteren/ belonen.

Leestip: Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag?!

Is het voor jou ook een uitdaging om te besparen? Of is het een uitdaging geweest in het begin? Ik vind het elk jaar weer opnieuw een uitdaging om te kijken naar bijvoorbeeld hoe laag ik de kosten voor de zorgverzekering kan houden. Het geeft een lekker gevoel om het laagste bedrag uit te kiezen. Zo van; dat heb ik weer mooi geregeld! 

Besparen is saai toch