Zorgen op de huizenmarkt

Zorgen op de huizenmarkt

25 september 2021 0 Door Marìs

Er zijn zorgen op de huizenmarkt, al jaren lang. Maar het lijkt steeds erger te worden naar mijn mening. Het woningtekort lijkt steeds groter te worden.

Zorgen op de huizenmarkt

Zorgen op de huizenmarkt

Er zijn zorgen op de huizenmarkt, die lijken steeds erger te worden. Zelf denk ik dat dat komt omdat er ook steeds meer mensen in Nederland wonen. Hoe meer mensen een woning zoeken, hoe sneller er een tekort ontstaat. Hierin speelt ook mee dat er steeds meer vrijgezellen bij zijn gekomen. Of wellicht dat mensen langer wachten met samenwonen, of misschien wel nooit samen gaan wonen maar apart blijven wonen omdat ze dat fijner vinden. Ook kopen wordt steeds lastiger. Er wordt nu al vaak 60.000 euro tot een ton overboden op de vraagprijs.

Leestip: Gekte op de huizenmarkt!

Je kunt allerlei oorzaken bedenken, hierin spelen altijd meerdere factoren mee natuurlijk. Maar wat ik wel zorgelijk vind, is dat er ook veel woningen zijn die niet veilig zijn. Zo las ik onlangs een artikel op nu.nl dat er zeker 80.000 huurwoningen in slechte tot zeer slechte staat zijn.

Als huurder mag je verwachten en heeft de verhuurder ook de verplichting om het onderhoud goed bij te houden, maar blijkbaar gebeurt dat op grote schaal in praktijk lang niet altijd. Hierdoor hebben huurders bijvoorbeeld te maken met schimmel en lekkages. In het artikel stond ook dat het in Rotterdam het ergste is.

Je zal maar in zo’n woning wonen. Onlangs zag ik op tv bij kijken zonder kopen ook een stel dat in een huis woonde dat gesloopt moest gaan worden. De vonken kwamen al uit het stopcontact dus die hadden ze maar afgeplakt. Levensgevaarlijk. Ook wassen zonder thuis te zijn was geen optie. Het huis zag er ook echt om te janken uit.

De woonbond pleit nu voor een soort apk voor woningen. Onze auto’s moeten (voor bijna iedereen) jaarlijks door de apk-keuring komen, anders mogen we er niet meer in rijden. Maar voor woningen bestaat zoiets nog niet. Eigenlijk vind ik dit zelf wel een heel goed idee om zoiets in het leven te roepen, want iedereen moet gewoon veilig kunnen wonen. Je bent vaak namelijk zelf niet de enige die gevaar loopt als je woning onveilig is, maar ook je directe buren lopen dan gevaar. En hoe erg zou het zijn als woningen in de fik gaan, alleen omdat het niet veilig is. Soms weten we zelf niet eens of bijvoorbeeld de elektra nog wel veilig is en daarom is een apk wat mij betreft een prima idee!

Leestip: Je kunt gemakkelijk extra geld bijverdienen via Euroclix!

Hoe denk jij erover als ze een apk voor woningen zouden invoeren? Doen of niet? En waarom?

Zorgen op de huizenmarkt