Gekte op de huizenmarkt

8 september 2018 2 Door Marìs

Gekte op de huizenmarkt. Vorige week konden jullie mijn review lezen van het boek Vrolijk Besparen. Deze week heb ik het met jullie over de gekte op de huizenmarkt.

Gekte op de huizenmarkt

Gekte op de huizenmarkt. Er heerst alweer een tijdje gekte op de huizenmarkt. Dus een huis kopen is in deze tijden niet gemakkelijk. Als er al een huis is wat naar je zin is, moet je nog maar zien dat het betaalbaar is én dat jij ook de nieuwe eigenaar gaat worden.

Zo hebben vrienden van mij recent een huis gekocht en die vertelden hoe idioot het eraan toe gaat op de huizenmarkt momenteel. Soms zagen ze een woning op Funda en als ze dan belden om hem te bezichtigen dan werd er doodleuk gezegd; nee we zitten al vol. We krijgen toch wel een bod wat hoog genoeg is, dus helaas.

En wanneer het je dan eenmaal gelukt is om huizen te bezichtigen. Dan mag je vaak maar 1x een bezichtiging doen en dan is het nu normaal om een bod te doen die goed boven de vraagprijs is. Mits jij de nieuwe eigenaar wilt worden. Maar let wel; vaak wordt er gezegd; als je geïnteresseerd bent, dan kun je morgen een bod doen. Veel bedenktijd heb je dus niet.

Dat was een paar jaar geleden echt heel anders, toen werd je zo ongeveer gesmeekt om te komen kijken en nu maakt het allemaal niet meer uit want hij wordt toch wel verkocht voor een goede prijs.

Nu was mijn moeder op vakantie, dus wij zijn nog niet naar de bank geweest. Maar toch gaan wij binnenkort eens lang om te kijken hoeveel we nu precies kunnen lenen samen zodat we ook weten wat we maximaal kunnen bieden (en of we dat ook willen). En dan maar zien of we in deze gekte ook nog een geschikt huis kunnen vinden.

Wanneer je je overwaarde van je huidige woning wilt gebruiken moet je ook goed opletten dat je eerst je eigen huis verkoopt. Anders is er theoretisch gezien namelijk geen overwaarde en kun je dat ook niet gebruiken voor je nieuwe huis. Kort om; best nog een lastig klusje om in deze tijden een ‘nieuw’ huis te vinden.
Maar wat als je nou niet naar je zin woont? Moet je dan maar blijven wonen en wachten tot de huizenmarkt weer een beetje normaler wordt. Of loop je dan het risico dat er eerst weer een crisis aan komt en de huizen jaren lang weer niet te verkopen zijn? Ik ga daar in elk geval niet op wachten!

Zou jij wachten met verhuizen nu je weet wat een gekte er op de huizenmarkt heerst? Of ook gewoon nu toeslaan zodat jij je overwaarde kunt pakken en in je nieuwe huis kunt steken?