De huizengekte stagneert

De huizengekte stagneert

22 juni 2022 0 Door Marìs

Het is zo ver; De huizengekte stagneert. Starters komen er inmiddels ook weer een stuk beter tussen, omdat doorstromers nu vaker blijven zitten waar ze zitten.

De huizengekte stagneert

De huizengekte stagneert

Eindelijk is het dus zo ver; de huizengekte stagneert. Maar dat wil niet zeggen dat er nu in 1 klap een crisis is op de huizenmarkt. Wanneer je je hypotheek nu voor 20 jaar vast wilt zetten; betaal je zo’n 4% rente. Dat is wel even anders dan de nog geen 2% die het begin dit jaar nog was. De rente voor hypotheken is nog nooit eerder zo hard gestegen als nu.

Leestip: Sparen, hoe ik begon met niks!

Maar het is wel begrijpelijk, want er moest toch een keer wat gebeuren aan die alsmaar stijgende huizenprijzen. Dat kon nooit lang goed blijven gaan. Zo zachtjes aan stijgen de huizenprijzen nog wel verder, maar de grootste stijgingen zijn achter de rug. En dat is denk ik voor iedereen fijn. Tenzij je nu nog in een proces van kopen/ verkopen zit, dan kan ik me voorstellen dat je je lichtelijk zorgen begint te maken.

Al is dat nog niet persé nodig. Wel is het zo dat er nu minder overboden wordt. Steeds vaker worden de huizen weer verkocht voor de vraagprijs, of net iets daaronder. Dat geeft meer mensen de kans om aan een woning te komen. Zeker als starter zijnde. Als de prijzen inmiddels niet al zó ver gestegen zijn dat je het niet meer kunt betalen. Want helaas zijn er daar ook genoeg mensen van. En zeker wanneer je als alleenstaande een huis wilt kopen, is dat praktisch bijna onmogelijk geworden.

Ook merkt men bij de makelaars dat ze huizenmarkt gekte weer wat aan het dalen is, er worden minder afspraken ingepland voor woningen om te komen kijken en ook wordt er een stuk minder vaak geboden dan een halfjaar geleden. Wat nog zeker niet tot zorgen lijkt, want de woningen worden als nog snel verkocht. Wat dat betreft is er dus zeker nog geen probleem. Er zijn immers nog steeds woningen tekort.

Zelf ben ik heel benieuwd hoe dit zich allemaal verder gaat ontwikkelen, en daarom volg ik het nieuws hierover op de voet. De huizenmarkt is voortdurend in beweging. Al heb ik zelf geen plannen om te kopen en/ of verkopen, het blijft interessant om te zien wat er allemaal gebeurt. Hoe zit dat bij jullie? Vinden jullie het ook interessant, of denk je; het boeit mij niet, want ik ga nu toch niet kopen of verkopen? Zelf vind ik het economische nieuws sowieso altijd wel interessant. Vooral de actie-reactie van de mensen. Eens in de zoveel jaar gebeurt er steeds weer hetzelfde en we lijken er nooit iets van te leren. Toch best frappant.

Leestip: Zo krijg ik mijn vaste lasten omlaag!

Vinden jullie het ook zo interessant wat er allemaal gebeurt op de huizenmarkt? Of denk je; boeiend! Ik ga toch niks kopen of verkopen!?

De huizengekte stagneert