Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag?

Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag?

14 maart 2018 23 Door Marìs

Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag? In dit artikel vertel ik je hoe jij je vaste lasten omlaag kunt krijgen. Want dat kan!

Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag

Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag

Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag? Is denk ik wel een van de dingen die mensen zich het meeste afvragen. Dit kun je doen door een lijstje van diverse onderwerpen af te werken.

Te beginnen met je boodschappen. Haal je wekelijks lukraak boodschappen, of heb je een budget voor jezelf opgesteld? Want als je namelijk een vast budget voor jezelf opstelt, dan is dat gewoon het geld wat je te besteden hebt en geen cent meer. Daardoor hou je al een heel belangrijk deel van je uitgaven op pijl.

Verzekeringen

Wanneer je dat gedaan hebt is het handig om je verzekeringen eens na te lopen. Heb je dubbele verzekeringen? Direct opzeggen! En heb je bepaalde verzekeringen wel echt nodig, of heb je alleen maar je angst verzekerd voor iets wat misschien ooit zou kunnen gebeuren?
En tot slot in dit rijtje, als je er dan echt van overtuigd bent dat je al je huidige verzekeringen écht nodig hebt, ga dan eens vergelijken bij diverse aanbieders of het niet ergens anders goedkoper is.

Abonnementen/ lidmaatschappen

Dan het onderwerp abonnementen en/ of lidmaatschappen. Moet je nou echt zo nodig aangesloten zijn bij die vakbond en daar geld voor betalen? Is dat niet enorm zonde van je geld? Je ziet er nooit een cent van terug. En dat sportschool abonnement waar je eigenlijk nooit heen gaat? Die kan ook de deur wel uit! En die loterij waar je aan mee doet, je wilt graag meer geld/ geld winnen, maar wanneer je de loterij opzegt heb je ook alweer meer geld! Of dat abonnement op die krant, heb je dat nou serieus nodig in een tijd waarop elk nieuws ook gewoon op het internet te vinden is of je het ook gewoon op tv kunt bekijken? Door jezelf dit soort vragen te stellen kom je er vaak achter dat je veel dingen eigenlijk helemaal niet écht nodig hebt.

Tussendoor pinnen en eerst nadenken

Tussendoor pinnen. Don’t do it please! Het is gewoon niet nodig en zo beheer je je budget ook niet! Tenzij je het daarna opschrijft in je huishoudboekje. Maar dan nog, dit is iets wat je zoveel mogelijk moet proberen te voorkomen. Laat bijvoorbeeld je pinpas gewoon lekker thuis! Je kunt er altijd voor zorgen dat je een klein bedrag contant bij je hebt zodat je iets kunt kopen mocht het écht nodig zijn.

Eerst denken dan doen! Wanneer je iets wilt kopen denk dan na of je het wel écht nodig hebt. Stel jezelf een paar keer de vraag; heb ik dit wel écht nodig? En waarvoor heb ik het nodig? Zou ik het ook op een andere manier kunnen doen die geen geld kost?
En koop dingen niet gelijk, maar denk er eerst een dag of een week over na. Wanneer het niet belangrijk is ben je het dan inmiddels al weer vergeten en heb je het uiteindelijk dus ook niet écht nodig.

Woonlasten en energie

En dan je woonlasten. Woon je in een huurhuis dan valt daar niet zo heel veel aan te doen. Mits je wilt verkassen naar een kleinere huurwoning of naar een dorp waar huren nog goedkoop is.
Maar woon je nou in een koophuis, dan wordt het leuk! Want dan kun je extra gaan aflossen op je hypotheek. En wanneer je dit jaarlijks doet dan levert het misschien in eerste instantie niet zoveel op per maand als dat je zou willen, maar kijk een paar jaar later dan nog eens terug naar het verschil in woonlasten wat het je opgeleverd heeft en reken dan maar eens uit wat je bespaard hebt!

Tot slot je energielasten. Ook hier kun je iets aan doen door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere leverancier, of door je woning extra energiezuinig te maken. Wellicht kun je niet in 1x alles doen om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken, maar je kunt het wel in stappen doen. Denk hierbij aan vloerisolatie, isolatie van je dak en muren, zonnepanelen aanleggen. Wellicht wil je vloerverwarming waardoor je de gewone verwarming niet (of nauwelijks) meer nodig hebt.

Leestip: Spijt van niet sparen!

Welke stappen wil jij gaan ondernemen om je vaste lasten omlaag te krijgen? Laat het weten in de reacties! Wellicht breng je de andere lezers ook nog op goede ideeën!