Een minimale buffer

Een minimale buffer

7 mei 2021 12 Door Marìs

Een minimale buffer, onlangs hoorde ik dat het Nibud nu een hogere buffer adviseert dan voorheen. In dit artikel lees je wat ze een paar jaar terug als advies hadden en wat het nu is!

Een minimale buffer

Een minimale buffer heeft iedereen nodig. Want het kan je altijd overkomen dat je ineens ergens een extra rekening voor krijgt, of dat een bepaalde rekening hoger uitvalt dan je eigenlijk dacht. Daarvoor is de buffer een ideale uitkomst.

Leestip: Verbouw jaarplanning!

Natuurlijk kun je een buffer voor nog veel meer dingen gebruiken, gewoon voor wat je maar wilt. En afhankelijk waarvoor je het allemaal wilt gebruiken hangt een bedrag vast. Maar ik heb het nu puur over het minimale buffer bedrag wat het Nibud iedereen adviseert om te hebben.

Een paar jaar terug toen ik keek was dat nog 3750 euro, voor mij. Als alleenstaande zonder auto. Want in de vragenlijst die je destijds kon beantwoorden kon je jouw situatie aangeven. Of dat nu nog zo is, weet ik niet. Maar op zich vond ik dat toen heel handig. Zo kwam er daardoor voor mij een paar jaar terug uit om 3750 euro paraat te hebben. Onlangs hoorde ik dat het (standaard) advies is om 4300 euro als minimale buffer aan te houden. Dat bedrag is dan dus flink omhoog gegaan.

Ergens vind ik dit ook wel logisch, omdat het leven ook weer een stuk duurder geworden is. Dus dan is het normaal om ook meer geld achter de hand te houden voor noodgevallen. Des te veiliger zit je als je echt een flink bedrag nodig hebt. In datzelfde nieuwsbericht hoorde ik ook dat nog geen kwart van de Nederlanders ook daadwerkelijk een buffer van minimaal 4300 euro bezit.

Tot deze groep die dit bedrag (nog) niet bezit behoor ik zelf ook, want mijn buffer staat nu pas op 1500 euro. En stukje bij beetje, heel rustig aan, spaar ik door. Zelf heb ik in mijn hoofd om minimaal 5000 euro te sparen, dan ben ik pas tevreden. Maar dit doe ik rustig aan stap voor stap. Het hoeft niet persé van vandaag op morgen op mijn bankrekening te staan. Hoewel dat bedrag natuurlijk altijd welkom is 😉

Leestip: Ik ga zelf kweken!

Op welk bedrag heeft jouw buffer het langste gestaan? Hoe lang heb jij erover gedaan om op jouw eindbedrag uit te komen? Of is jouw eindbedrag net zoals bij mij, nog niet bereikt?

Een minimale buffer