Een spaarschema

Een spaarschema

4 april 2023 2 Door Marìs

Een spaarschema maken kan je veel rust geven. Je kunt dan precies zien hoeveel geld je in welke maand voor welk spaardoel moet sparen om je doelen te behalen.

Een spaarschema

Een spaarschema

Je kunt een spaarschema maken als je dat prettig vind. Recent maakte ik zelf zo’n schema omdat ik even heel onrustig was en graag ‘vooruit wilde kijken’ naar of ik het zou redden om binnen nu en 2 jaar bepaalde doelen te behalen. Zelf maakte ik dit schema puur voor mijn eigen gemoedsrust. Het is dus niet te zeggen dat ik me ook 21 maanden lang echt aan dit schema ga houden, maar meer een richtlijn.

Leestip: Muntjes sparen!

Om zo’n spaarschema te maken, moet je eerst weten welke bedragen je voor welke doelen wilt sparen. Vervolgens kun je daarachter zetten hoeveel maanden je erover denkt te doen per spaardoel. Zo kun je uitrekenen hoe lang je erover doet om het geld bij elkaar te sparen.
Je kunt ook andersom werken. Alle bedragen van de spaardoelen bij elkaar optellen en dan een einddatum bepalen waarop je het geld bij elkaar wilt hebben. Dan deel je je totale doelbedrag door bijvoorbeeld 1 jaar (als je het over een jaar bij elkaar wilt hebben) en dan weet je precies hoeveel geld je per maand moet sparen om dat voor elkaar te krijgen.

Wat ik deed

Zelf deed ik het volgende; ik schreef al mijn doelbedragen op, dat zijn er nogal veel omdat daar bijvoorbeeld ook bij in zit dat ik het geld wil terugzetten wat ik van mezelf leende voor de aanschaf van mijn andere auto. Plus dus wat andere spaardoelen. Per doel zette ik erachter hoeveel maanden ik erover denk te doen. Maar daar schreef ik ook bij of ik dat geld in 2023 bij elkaar wil/ moet hebben, of dat 2024 ook goed is.

Daarna ging ik optellen hoeveel geld ik in 2023 bij elkaar moest sparen om alles te behalen en dat deelde ik door het resterende aantal maanden van 2023. Dat kwam voor mij neer op 764 euro per maand sparen. De doelen van 2024 kwamen op een veel lager maandbedrag uit, namelijk op 304 euro. 2024 is dus geen enkel probleem. 2023 wordt wel echt een uitdaging. Maar toch heb ik ook het gevoel dat ik dat nog wil gaan versnellen. Want er waren bepaalde doelen die ik het liefst in 2023 wil behalen, maar waarvan ik maar de helft in 2023 kan behalen, zoals het er nu voor staat.

Ik ben het er niet mee eens

Ik ben het dus nog niet helemaal eens met de uitslag van mijn berekeningen. Maar daar moet ik dan bij zeggen dat ik ook erg voorzichtig ben geweest met berekenen. Als ik 500 euro per maand spaar, dan ben ik in december 2024 pas klaar met dit spaarschema. Maar als het mij wel lukt om die 764 euro per maand te sparen, dan ben ik natuurlijk een stuk eerder klaar. Volgen jullie het nog een beetje? Dit geeft mij een beetje een duidelijk beeld van of ik nog voor extra dingen kan sparen of extra geld kan uitgeven, of dat ik even zuinig aan moet doen. Dat laatste is wel het geval nu voor de rest van dit jaar. Fijn om te weten! Dat geeft mij een stukje rust.

Leestip: Kopen of sparen!

Hoe bereken jij het liefste je spaardoelen? Eerst een einddatum waarop je het bedrag/ de bedragen bij elkaar wilt hebben? Of kijk je eerst hoeveel geld je per maand kunt sparen en ga je aan de hand daarvan kijken wanneer je je bedrag bij elkaar kunt hebben? De eerste optie maakt je wat creatiever, omdat je dan echt gaat kijken naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je je doel wél binnen de gewenste tijd behaald!

Een spaarschema