Financieel gezond blijven

9 juni 2018 2 Door Marìs

Financieel gezond blijven. Vorige week konden jullie lezen wat ik gedaan heb met mijn belasting- en vakantiegeld. Deze week vertel ik jullie hoe je financieel gezond kunt blijven.

Financieel gezond blijven

Financieel gezond blijven, dat wil iedereen wel! Maar hoe doe je dat? Vandaag ga ik jullie wat punten geven waar je op kunt letten/ die je uit kunt voeren. Waardoor je ook financieel gezond zou moeten kunnen blijven.

Het eerste en allerbelangrijkste is; weet wat er binnen komt en wat er weer uit gaat. En pas deze 2 op elkaar aan. Geef je teveel uit? Ga dan eerst na waar je teveel aan uit geeft en zorg ervoor dat je dit niet meer doet. Zorg ervoor dat je een overzicht hebt van al je inkomsten en uitgaven. Reken al je uitgaven om naar maandbedragen.

En reken nooit op geld wat je nog niet hebt, want wat je nog niet hebt, kun je ook niet uitgeven.

Maak elk jaar een begroting en pas je kosten aan als ze veranderen. Verwerk hierin ook wat je maandelijks gaat sparen. Spaar het liefst minimaal 10% van je maandelijkse inkomsten. Zo kun je ook een mooie buffer opbouwen en is het ook niet erg wanneer je een keer een onverwachtse rekening krijgt. Ik schreef al meerdere artikelen over sparen, waaronder deze.

Als je sparen moeilijk vind, plan dit dan automatisch in. Dan hoef je er niet meer naar om te kijken. En tot slot; weet wat je saldo is en check je banksaldo het liefst dagelijks, maar toch wel echt minimaal 1x per week.

Wanneer je deze punten allemaal toepast zou je financieel gezond moeten kunnen blijven!

Ben jij financieel gezond? Ofterwijl; zijn jouw inkomsten en uitgaven met elkaar in balans? En spaar jij ook standaard maandelijks een bedrag?