Gegevens laten aanpassen gratis?

Gegevens laten aanpassen gratis?

4 augustus 2021 0 Door Marìs

Zijn je gegevens laten aanpassen gratis? Recent is mijn achternaamwijziging rond gekomen. Op veel plekken dien je je gegevens aan te laten passen, maar is dat gratis, of moet je daarvoor betalen?

Gegevens laten aanpassen gratis

Gegevens laten aanpassen gratis?

Zijn je gegevens laten aanpassen gratis? Om even een kort antwoord te geven; ja! Wanneer je bijvoorbeeld gaat scheiden, of je hebt echt een hele nieuwe achternaam, omdat je bijvoorbeeld de achternaam van de andere ouder aanneemt, zoals ik, is het gratis.

Leestip: Hoe lang duurt een achternaamwijziging?!

Administratie aanpassen in een systeem is natuurlijk ook nog geen 5 minuten werk, dus het zou ook wel erg onbeleefd en ongepast zijn om daar geld voor te vragen. Je betaald ten slotte al voor je abonnement. Zo waren er bij mij een aantal bedrijven die al vrij snel waren met het aanpassen van mijn gegevens.

Hieronder vallen de KPN, Vodafone, Horeca Crowdfunding en mijn huisarts. Ook bij de ING was het 2 tellen werk, even langsgaan bij een kantoor bij jou in de buurt en eenmaal daar is het zo gedaan. Neem dan wel je bankpas én nieuwe ID bewijs mee, want dat is nodig. Ook had ik een nieuwe bankpas nodig, mij werd op kantoor gezegd dat dit geld zou kosten, maar eenmaal in de app stond erachter kosten; 0 euro. Top dus! In mijn geval zou het ook wel erg lullig zijn geweest om te moeten betalen, want ze hebben 2 maanden te vroeg mijn nieuwe pas opgestuurd, 2 maanden voordat de oude zou verlopen.

Als ze dat gewoon 1 maand van tevoren zouden doen, komt het ook ruim op tijd aan en had ik hem niet zelf hoeven vernieuwen. Ik ontving die nieuwe pas net ff 2 weken te vroeg, anders had hij meteen op de goede naam gestaan. Dus ik ben blij dat ik hier verder geen kosten aan had. Wel zo klantvriendelijk! Zo’n wijziging is ten slotte al duur genoeg.

Wat betreft nieuwe diploma’s, daarvoor moet wel betaald worden. Dit had ik al uitgezocht, dus dat is geen verrassing. Wel schuif ik dit nog even door naar een later moment, omdat je je diploma’s ook persoonlijk moet ophalen. Dus ik kijk even wanneer ik dat doe. Ook bijvoorbeeld je zwemdiploma’s kun je laten vervangen. Een zwemdiploma is toch leuk om te houden, die gooi je niet weg. Ik in elk geval niet. Maar aangezien ik niks meer wil zien waar de oude naam op staat, ga ik ook die laten vervangen. Dit kun je doen bij het zwembad waar je hebt afgezwommen. En als dat niet meer bestaat kun je contact opnemen met een instituut, genaamd de NRZ.

De administratieve aanpassingen zijn dus veelal gemakkelijk en snel geregeld. Voor de meesten is het al genoeg dat ik het koninklijk besluit stuurde. Hier staan zowel je oude als je nieuwe naam op, dus men ziet meteen wat met moet weten. Ook is dat natuurlijk gewoon een officieel document, dus je kunt al veel regelen nog voordat je je nieuwe paspoort hebt. Vodafone wilde bijvoorbeeld wel mijn nieuwe ID hebben, bij KPN werd dat niet gevraagd. Het zal dus per instantie/ bedrijf verschillen.

Leestip: Kosten paspoort en rijbewijs gehad!

Heb jij wel eens ergens kosten moeten betalen als je je gegevens liet aanpassen?