Kosten paspoort en rijbewijs gehad!

Kosten paspoort en rijbewijs gehad!

31 juli 2021 4 Door Marìs

Deze week heb ik kosten paspoort en rijbewijs gehad! Want mijn achternaamwijziging was verwerkt. Dus ik kon een afspraak maken bij de gemeente om mijn documenten te vernieuwen.

Kosten paspoort en rijbewijs gehad

Kosten paspoort en rijbewijs gehad!

Deze week heb ik kosten paspoort en rijbewijs ook eindelijk achter de rug. De gemeente heeft namelijk mijn gegevens aangepast, dus kon er een afspraak worden gemaakt voor het vernieuwen van mijn documenten zoals mijn paspoort en rijbewijs.

Leestip: Hoe lang duurt een achternaamwijziging?!

Toen ik telefonisch controleerde of mijn gegevens verwerkt waren, kreeg ik te horen dat ze inderdaad verwerkt waren, maar dat het een paar dagen kan duren voordat dat zichtbaar is op ‘mijn overheid’. Dus het was maar goed dat ik de gemeente belde. Zo kon ik mooi alvast de afspraken inplannen voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs en een nieuw paspoort.

Voor de aanvraag van mijn rijbewijs was al snel plek, namelijk 3 dagen later al op vrijdag. Mijn paspoort was een ander verhaal. Er willen natuurlijk allemaal mensen op vakantie, dus was het erg druk bij de aanvraag voor paspoorten. Eigenlijk was er pas weer plek op 17 augustus, dus die datum liet ik maar vastleggen. Maar! Het leuke is dat er een online afspraken systeem is, je kunt dus altijd kijken of er eerder een plekje vrij komt.

En dat was zo! Nog dezelfde dag als wanneer ik de mevrouw van de gemeente gesproken had, keek ik eind van de middag in het systeem en ja hoor! 1 plekje voor de volgende dag gelijk al! Dus iemand had zijn of haar afspraak afgezegd. Lucky me! Ik ruilde gelijk mijn afspraak om zodat ik de volgende dag al terecht kon en kreeg ook meteen de bevestiging binnen per mail.

De volgende dag stond ik al bij de gemeente om mijn paspoort aan te vragen. Dat was woensdag. Normaal duurt het 5 werkdagen, maar omdat ik ook nog steeds een vaccinatie afspraak wil maken en dat nu EINDELIJK op mijn nieuwe achternaam kan, wilde ik zo snel mogelijk mijn nieuwe paspoort hebben, dus ik maakte er een spoedaanvraag van. Dik 50 euro duurder, maar dat had ik er wel voor over. Ik doe toch weer 10 jaar met dat paspoort, dus die kosten ben ik zo weer vergeten 😉 En ik heb nu inmiddels ook wel lang genoeg gewacht, ik wilde mijn paspoort gewoon heel graag voor het weekend in handen hebben. Zo kan ik het weekend (per email) alvast diverse dingen regelen. Niet alles zal per email kunnen, maar dan ben ik wel alvast een stap vooruit gekomen.

In totaal heeft de aanvraag (incl. spoedprocedure en pasfoto’s) mij dus 181,60 euro gekost. Kosten voor deze documenten verschillen per gemeente. Ik ben zo onwijs blij met mijn nieuwe documenten! Mijn paspoort heb ik inmiddels in handen en mijn rijbewijs kan ik aankomende week ophalen, dus dat is ook helemaal prima. Daarvoor deed ik wel een gewone aanvraag.

Leestip: Koninklijk besluit is binnen!

Heb jij ooit wel eens een spoedaanvraag gedaan voor een paspoort of je rijbewijs? Ik weet als voorbeeld, dat veel mensen dat ook doen als ze net geslaagd zijn voor hun rijbewijs, omdat ze dan niet meer willen wachten tot ze mogen rijden. Ben benieuwd hoe dat met jullie zit!

Kosten paspoort en rijbewijs gehad